Speelgoed weggeven: om de kerstgedachte echt kracht bij te zetten

Kerst. Van vroeger uit een periode om stil te staan bij je medemens. Bij de mensen die het niet zo luxe hebben als jij en ik. Toch verliezen we onszelf maar al te vaak in het tegenovergestelde. We focussen op wat we willen, in plaats van op wat we al lang hebben. Als ik kijk naar onze kerstboom en dat wat er onder ligt, dan zie ik het ook. Het zit bijna ingebakken in onze manier van leven. De kinderen kunnen er ook wat van met hun wensen. En dat hebben ze natuurlijk weer van ons. Tijd voor verandering wat mij betreft, we gaan meer weggeven. Speelgoed weggeven bijvoorbeeld.

Ik wil graag dat mijn kinderen meer leren delen. Ikzelf ook trouwens. En niet alleen dat ze thuis leren delen, of met bekenden, want dat doen ze echt wel. We zijn hier niet helemaal mislukt in onze opvoeding 😉 . Maar ik wil dat ze ook leren delen met onbekenden. Dat dat een soort onderdeel wordt van de manier waarop we leven. Dat onze kinderen leren begrijpen dat het goed en fijn is om een ander te helpen. Gewoon, zomaar. Iemand die je hulp goed kan gebruiken. Zelfs zonder dat je misschien wel weet wie je helpt.

Speelgoed weggeven aan arme kinderen

Vroeger breidde Joukjes oma truien voor Roemeense weeskindjes. Wanneer een kennis daar in zijn busje naartoe reed, ging er ook standaard een lading van hun oude speelgoed mee.

Eens in de zoveel tijd houden wij zelf ook een ruiming om speelgoed weg te geven. Maar dat is eerlijk gezegd meer omdat het hier in de slaapkamers te vol ligt. Omdat het gewoon tijd is om op te ruimen, of omdat ze te oud worden voor bepaald speelgoed. Of omdat ze er toch nooit meer mee spelen. Daar leer je alleen niet echt mee delen, maar het is een start natuurlijk.

Waarschijnlijk ligt er bij jullie in huis ook heel wat speelgoed waar eigenlijk niet meer mee gespeeld wordt. Speelgoed weggeven is ook niet altijd even makkelijk, dat besef ik me best. Ik merk dat van sommig speelgoed heel eenvoudig afstand gedaan wordt. Maar dat er toch ook veel op de stapel ‘houden’ komt te liggen. En daar ligt het bij wijze van spreken tot de volgende opruimsessie.

Maar wat als je ze vertelt dat het naar armere kindjes gaat? Kindjes die zelf helemaal niets hebben om mee te spelen? Weet je, daar hoef je echt niet helemaal voor naar Roemenië, of Afrika. Helaas zijn er zelfs in Nederland kinderen voor wie speelgoed, of het maken van een verlanglijstje, niet vanzelfsprekend zijn.

speelgoed weggeven

Armoede in Nederland

Schrikbarende cijfers: in ons rijke Nederland leven zo’n 700.000 mensen onder de armoedegrens. Dat betekent dat 1 op de 8 kinderen opgroeit in armoede. 1 op de 8. Stel je voor. Zij hebben deze maand geen schoen kunnen zetten, geen verlanglijstje kunnen maken. En ook onder hun kerstboom (als ze die al hebben) zal niets liggen.

Bij het maken van het kerstdiner voor school werd ik hier al een beetje mee geconfronteerd. Van dochter hoorde ik dat een van de kinderen geen traktatie mee kon nemen omdat haar ouders het niet konden betalen. Dan breekt je hart toch? Gelukkig zijn er een heleboel organisaties die zich inzetten voor deze kinderen, en hun ouders. Maar toch kan het altijd beter, dat blijkt wel uit de hoeveelheid kinderen die het bijvoorbeeld zonder cadeautjes moeten stellen.

Wij gaan meer speelgoed weggeven

Ik heb dus ook eens kritisch naar onszelf gekeken. Met enige regelmaat krijg ik zoals jullie weten, speelgoed binnen. Voor reviews of voor winacties. En hoe fijn we het ook vinden om blije reacties van winnaars te krijgen, ik wil het graag anders aan gaan pakken. Want zou dat speelgoed niet beter besteed zijn aan een kindje wat het thuis toch al niet breed heeft? Dan bij een blogger die bij ons meedoet aan een winactie voor haar eigen kind? Welke waarschijnlijk toch al zeer regelmatig ook zelf iets toegestuurd krijgt om te reviewen?

Tuurlijk gun ik het hen ook. En jou. Maar als we allemaal zo denken en handelen, dan komt het nooit goed. Dan blijven er kinderen die niets krijgen. Ik wil dus meer van ons speelgoed weggeven aan kinderen die het anders echt niet krijgen. Exemplaren van speelgoed dat door ons getest is bijvoorbeeld. Het hoeft niet bij ons in de kast te belanden zodat dochter het er nog een keer uit kan halen. Ik denk namelijk dat een ander kind er veel blijer van wordt. En daar word ik dan weer blij van.

Ik ga zelf op zoek naar een mooi initiatief in de buurt. Omdat ik mijn kinderen wil meenemen in dit proces. Het liefst zou ik willen dat ze met eigen ogen zien waar het speelgoed naartoe gaat, maar dat zal misschien wat lastig zijn. Geef jij ook mee? Zo kunnen we na het spelen met het speelgoed van het jaar dit weer weggeven aan anderen.

Speelgoed voor winacties

Ik ga dus proberen om het speelgoed voor winacties te reduceren. Met de leverancier van de actie zal ik iedere keer kijken of we de mogelijkheid mogen inzetten om het speelgoed weg te geven aan armere kinderen dan om het in te zetten voor een winactie.

Dit zal voor jullie inhouden dat je via ons waarschijnlijk minder winacties met speelgoed voor je kinderen zal zien. Sorry. Ik snap dat dat niet tof is om te horen, maar ik hoop wél dat jullie het begrijpen.

Onderstaande lijst met stichtingen en organisaties hebben wij alvast doorgespit. Stuk voor stuk mooie initiatieven die raad weten met het speelgoed wat jij en ik willen en kunnen weggeven.

Speelgoed weggeven: hier kan je terecht

Goed, tijd om eens te gaan kijken naar de mogelijkheden. Zitten de Barbies bij jullie thuis werkloos op de bank? Ligt de duplo al jaren in een verdomhoekje? Zonde, want je kan er kindjes heel blij mee maken. En als je dat samen met je eigen kids doet heb je echt een win-win situatie. Voor hen is het dan later niet meer dan normaal om te geven. En daar worden we toch allemaal beter van.

Willen jullie ook wat speelgoed weggeven? Dan kan je onder andere terecht bij onderstaande initiatieven. Mis jij er nog een? Deel die dan in een reactie hieronder, wat mij betreft mag de lijs steeds completer worden.

1. De kringloopwinkel

Misschien breng jij er vooral spullen naartoe. Maar er zijn ook gezinnen die er, noodgedwongen, hun hele Sinterklaasinkopen doen. De kringloopwinkel. Natuurlijk kan je je speelgoed hier naartoe brengen. Dan komt het vaak ook bij mensen terecht die het goed kunnen gebruiken. Alleen moeten ze er dan nog wel een (klein beetje) voor betalen. Bij onderstaande initiatieven is dat niet zo.

2. De Speelgoedbank

De voedselbank, daar heb je vast al ooit van gehoord. En misschien ook wel van de kledingbank. Maar wist je dat er ook een speelgoedbank is? Die is er speciaal voor gezinnen die het financieel niet breed hebben. Jij kan er het oude speelgoed van je kinderen afgeven. En zij zorgen dat het bij kindjes terecht komen die er héél blij mee zijn.

Om in aanmerking te komen voor een bezoekje aan de speelgoedbank moeten ouders een verwijzing krijgen van een maatschappelijk begeleider. Denk aan iemand van school, de GGD, de huisarts of schuldhulpverlening. Komt er een signaal dat het financieel zo slecht gaat dat er bijvoorbeeld geen geld overblijft voor hobby’s en speelgoed, dan kunnen mensen naar de speelgoedbank. Daar krijgen ze dan – gratis – het speelgoed dat jullie hebben weggeven. In iedere provincie vind je er tegenwoordig wel een. Jammer dat ze nodig zijn, maar een mooi initiatief, nietwaar?

3. Lokale initiatieven

Afgezien van de regionale speelgoedbanken, zijn er vaak ook initiatieven op nog kleinere schaal. Organisaties die zich richten op één gemeente bijvoorbeeld. Benieuwd naar de mogelijkheden van speelgoed weggeven bij jou in de buurt? Kijk dan eens op spullenschenken.nl . Je vult er gewoon je postcode in, kruist aan wat je wil doneren, en je krijgt meteen een handig overzicht van waar je terecht kan.

4. Stichting Babyspullen

Speciaal voor de allerkleinsten is er Stichting Babyspullen. Leven in armoede met een kindje op komst, daar moet je toch niet aan denken? Stichting Babyspullen zamelt alles in wat nieuwe papa’s en mama’s kunnen gebruiken. Ook speelgoed! Heb jij ook nog wat op zolder liggen om weg te geven?

3. Kinderzwerfboek

Niet alleen speelgoed, ook boeken kan je op allerlei toffe manieren doneren. En sommige kindjes lezen een boek maar één keer, als ze dat al halen. Waarom daarna geen ander kindje blij maken met een boek? Dat kan op een hele leuke manier met Kinderzwerfboek, waar we al eens eerder over schreven.

4. Actie Pepernoot

Eigenlijk gaat dit blog over speelgoed weggeven, maar we willen toch ook even wijzen op Actie Pepernoot. Een mooi initiatief voor deze tijd van het jaar. Alleen kan je er dus geen speelgoed weggeven. Maar wel een donatie doen. Het Nationaal Fonds Kinderhulp vond het tijd om voor die kinderen wat te organiseren. Zodat ze op pakjesavond in ieder geval één cadeautje krijgen. Daarom organiseren ze ieder jaar actie pepernoot.

Hoe gaan jullie om met speelgoed weggeven? Geef jij het lokaal aan een stichting, of juist landelijk? En om welke reden? Ik voeg graag jullie stichting of doel toe aan deze lijst. Dus heb jij een plek waar je speelgoed kwijt kan voor de minder bedeelden? Let me know!

2 gedachten over “Speelgoed weggeven: om de kerstgedachte echt kracht bij te zetten”

  1. Avatar foto
    Erika Van Koert

    Hier word speelgoed normaal weggegeven of verkocht op de kinderkledingbeurs. Wat niet verkocht word laat ik daar voor Albanië.
    In december verzamel ik speelgoed in voor mijn kerstpakketten actie voor mensen uit onze regio die het financieel niet makkelijk hebben.
    Dit jaar had ik voor 35 mensen een doos eten /verzorgingsproducten en voor de kinderen een tas speelgoed.

  2. De kinderen van de voedselbank is een mooie stichting. Bij ons hebben we Stichting help elkaar die zich inzet voor de minima in onze omgeving. Ik zou de kringloopwinkel niet op nummer één zetten, trouwens. Die verkoopt het speelgoed toch voor de hoogste prijs. Goed initiatief van je, het speelgoed aan behoeftigen geven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven