Speelhuisjes buiten zijn voor kinderen een heerlijke speelplek, waar ze lekker helemaal hun eigen ding kunnen doen. Hun eigen fantasiewereldje scheppen. Waar ze hun eigen verantwoordelijkheden kunnen hebben of gewoon een plek om rustig te lezen, maar dan wel in de tuin.
Nu zijn speelhuisjes voor buiten heel divers. Je kunt natuurlijk een speelhuisje voor de tuin kopen, maar ook zelf maken. We geven je graag leuke voorbeelden van speelhuisjes in beide categorieën, zodat je kan kiezen wat voor jullie het beste past of je kan laten inspireren.
Waarom een huisje om in te spelen?
Speelhuisjes zijn zowel buiten als binnen leuk voor de kinderen. De kinderen kunnen hier lekker zelf in spelen of samen echt een gezinnetje naspelen, waarbij ze allemaal hun eigen rol spelen.
Jij kan er op de thee komen, zoals ik zelf ook eindeloos gedaan heb bij mijn kinderen. Maar het kan ook gewoon fijn zijn omdat het echt hun plekje is om terug te trekken. Ze kunnen bijvoorbeeld lekker rustig tekenen of kleuren, even heerlijk luieren of wat je zoon of dochter maar leuk vindt om te doen. Ze hoeven zich in ieder geval niet te vervelen.
Je kunt ze ook leren dat dit huisje ook echt door hen opgeruimd moet worden en ze zo ook laten kennis maken met verantwoordelijk zijn.
Wat voor een speelhuisje kies je?
Speelhuisjes zijn er in allerlei variaties. Je kan uiteraard gaan voor een klein huisje, die je eventueel zo op kunt pakken en ook binnen neer kunt zetten als het bijvoorbeeld geen lekker weer is. Alhoewel het dan juist weer leuk is om een hut te bouwen van dekens.
Speelhuisjes voor buiten kunnen ook blokhutjes zijn of als je zelf aan de slag gaat, een heel leuk model waar je meteen nog andere speelmogelijkheden bij maakt zoals bijvoorbeeld een klimwand of een schommel.
Natuurlijk hangt het allemaal af van de grootte én inrichting van je tuin, hoe groot het speelhuisje voor de kids buiten kan worden. En ook wel van de leeftijd van de kinderen.
Waar een plastic speelhuisje hartstikke leuk is voor peuters, blijft een houten blokhut bijvoorbeeld langer interessant voor wat oudere kinderen.
Leuke speelhuisjes buiten: tips en inspiratie
Voordat je een speelhuisje gaat kopen voor buiten in de tuin is het slim om onderstaande lijstje met vragen eens goed te lezen. Dit helpt je bij het kiezen van het juiste speelhuisje voor jouw kind.
- De leeftijd van de kinderen.
- Hoeveel ruimte je hebt in je tuin voor het huisje.
- Moet het een dicht huisje zijn of mag het vrij open zijn?
- Ga je voor plastic of hout? Of misschien heb je nog wel een heel ander idee. Een speelhuisje van tentdoek of wilgentenen, bijvoorbeeld.
- Is het alleen een speelhuisje of wil je er ook meteen speeltoestellen bij hebben? Er zijn namelijk ook speelhuisjes met een glijbaan of bijvoorbeeld een zandbak.
- Ga je voor duurzaam? Kies dan bewust voor het soort materiaal van het huisje. Er zijn zelfs huisjes die van duurzame kunststof gemaakt zijn, wat gemaakt is van rijstzemelen, zout en mineralen. Deze zijn duurzamer en onderhoudsvriendelijker dan houten huisjes.
- Is het een huisje om in of bij te spelen óf maak je er echt een belevenisplek van? Een huisje waar je kind meer betrokken kan raken met de natuur (met een sedumdak bijvoorbeeld), of doordat hij of zij stiekem naar de diertjes kan kijken… Maak of koop je alleen een huisje of maak je de speelplek nog groter?
- Wil je dat het speelhuisje buiten waterdicht is, zodat ze ook bij slecht weer buiten kunnen zijn?
Verderop in het artikel laten we je een aantal voorbeelden zien.
Speelhuisje buiten van hout
Een speelhuisje voor buiten van hout heeft veel sfeer waardoor hij vaak ook beter past in een mooi aangelegde tuin.
Uiteraard kan je een houten speelhuisje naturel houden, maar hout is vanzelfsprekend ook prima te verven. Dus je kunt er ook een soort ‘Villa Kakelbont’ van maken, dat past weer heel mooi in een uitgesproken tuin met veel bloemen en kleur.
Een houten speelhuisje staat toch net wat echter en daardoor zullen de kinderen het waarschijnlijk ook langer leuk vinden. Er zijn houten speelhuisjes te koop in heel veel verschillende uitvoeringen, dus er is er vast één die ook bij jouw wensen past.
Speelhuisje buiten van plastic
Naast houten speelhuisjes zijn er dus ook de plastic huisjes. Deze kunststof huisjes gaan over het algemeen nog langer mee dan een houten speelhuisje buiten.
Ze zijn onderhoudsvriendelijker en licht van gewicht. Je kunt het in de winter misschien zelfs wel naar binnen verplaatsen las het huisje niet te groot is.
Ook kunststof speelhuisjes zijn er in allerlei kleuren en vormen.
Inspiratie voor huisjes om zelf te maken
Heb je tijd over, ben je handig of vind je het gewoon leuk om te klussen? Dan kan je ook een buiten speelhuisje zelf maken.
En weet je wat zo leuk is: dat hoeft niet eens ingewikkeld te zijn. Ook ouders met iets minder ervaring in dit opzicht, kunnen prima zelf een mooi speelhuisje voor buiten maken. Misschien kunnen de kinderen zelfs een handje helpen. Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden.
Speelhuisjes van pallets
Met vier pallets maak je heel eenvoudig een leuk speelhuisje. In dit voorbeeld zie je ook nog een leuk bankje en plankjes aan de muur, wat ook allemaal van delen van een pallet gemaakt is. Heel eenvoudig en toch is het wel een heel eigen speelplekje voor de kinderen! Alleen niet echt waterdicht helaas.
Een tipi van hout
Een indianenspeelplek: hoe leuk is dat? De ‘tent’ is gemaakt van twee houten ‘muren’. Zet je de ‘tipi’ ook nog eens op een verhoging, dan maak je het helemaal bijzonder. Ook dit voorbeeld laat zien dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn om zelf een tuinhuisje te maken.
Hang er een camouflagenet bij en maak desnoods nog een totempaal om het geheel compleet te maken. Zeker weten dat je kind hier graag vertoefd!
Lekker buiten spelen in je speelhuisje
Een huisje op vlonders en dat op een heerlijk grasveld. Zo wordt buitenspelen hartstikke leuk! Dit soort tuinhuisjes zijn niet alleen leuk voor de kinderen, maar ook nog voor jezelf. En prachtig om naar te kijken toch?
Het is toch meteen een heel gezellige plek in de tuin? Wil je zelf ook een tuinhuis, dan zou je het allebei in dezelfde sfeer kunnen optrekken en zo helemaal een unieke sfeer in je tuin creëren.
Een speelhuisje van wilgentenen!
Iets heel anders, maar minstens net zo leuk, is een speelhuisje in de tuin van wilgentenen. Het is misschien even werk, want je zult wel even aan het vlechten moeten, maar het resultaat mag er wel zijn! Zet in het huisje leuke zitmeubeltjes voor kinderen neer en je speelplek is compleet en staat ook nog eens fantastisch.
Wat kan je combineren met een speelhuisje buiten?
Een speelhuisje voor buiten kan je heel leuk combineren met andere attributen. We sommen een aantal ideeën op, maar laat lekker je eigen fantasie gaan! Want alleen jij kan bepalen wat bij je kind past én in je tuin!
- Maak met hout een ondergrond voor het huisje, wat groter is dan het huisje op zich. Dit kan een echte verhoging zijn, zoals je in een voorgaand voorbeeld zag. Maar dat hoeft op zich niet. Je kunt hier een soort veranda van maken en er dus een hekje omheen zetten. Zo heeft je kind ook ‘buiten’ nog een eigen plekje en wordt zijn eigen speelwereld nog groter.
- Hang een hangmat naast het huisje.
- Zet niet alleen binnen, maar ook buiten een bankje neer of stoeltjes.
- Combineer het huisje met een zandbak, een glijbaan en/of een schommel.
- Gaat het om een dicht huisje, waar het binnen dus droog blijft? Dan kan je in het huisje er ook voor kiezen om er lekkere dekens en/of kussens neer te leggen.
- Een keukentje in het huisje maakt het helemaal echt en nodigt zeker uit om ‘vadertje en moedertje’ te spelen!
- Maak je zelf een huisje? Je zou de afmeting en vorm dan aan kunnen passen aan een hoek in je tuin waar je niet zoveel mee kunt, zoals je hieronder ziet.