Je baby de speen afleren, hoe doe je dat?

Toen ik nog zwanger was hoorde ik heel vaak dat het werd afgeraden om baby’s een speen te geven als je graag borstvoeding wilde geven, of in ieder geval te wachten tot de borstvoeding goed op gang was. Oke, ik wilde borstvoeding geven dus die speen zou ik proberen achterwege te laten… tenminste… dat was het idee. Dat heb ik één hele dag en nacht volgehouden, want de tweede nacht was hij helemaal overstuur, en het was heel duidelijk dat hij behoefte had aan zijn speen. Met het gevaar dat de speen afleren ook weer een heel proces zou worden hebben we hier toch voor gekozen.

speen afleren

Vooruit, speentje dan maar, we zouden de volgende ochtend wel even advies aan de kraamhulp vragen. Zij zei dat in dit geval een speen toch beter was, dan een hele nacht geen slaap voor zowel baby als papa en mama. Het is kiezen tussen twee kwaden zeg maar en dit was de bese optie! Maar toen hij eenmaal die speen had gehad wilde hij uiteraard niet meer zonder. De borstvoeding ging wel goed, ondanks de lastige start die we gehad hebben dus hij heeft in het begin veel gekolfde melk uit de fles gekregen, maar ook toen we volledig ‘live’ gingen (na 6/7 weken zo’n beetje) ging het eigenlijk helemaal goed. De speen afleren was voor dit moment dus helemaal niet van belang.

De speen afleren, hoe doe je dat?

Na een paar maanden gaven we hem alleen nog een speen in bed, in de wandelwagen en in de auto. Ook dat ging goed, tijdens het spelen was hij zo druk bezig dat hij de speen ook niet miste! In de auto en de wandelwagen kan hij inmiddels ook best zonder, als hij niet moe is en als het niet te lang duurt… maar als hij wil slapen heeft hij toch echt die speen nodig!

Zo hebben wij heel wat gebroken nachten gehad, omdat meneer ’s nachts zijn speen kwijt was en moord en brand bij elkaar schreeuwde! Hup speen erin, en hij was weer stil. Maarja, wij waren dan dus wel weer wakker! Ook was het heel vervelend om ’s avonds elke 10 minuten naar boven te moeten omdat hij zijn speen kwijt was, ik heb dat ding echt vervloekt! Heel fijn dat hij inmiddels zelf zijn speen vaak weer terug kan vinden! (behalve als hij hem uit bed heeft gegooid uiteraard).

Inmiddels vinden wij het tijd worden om de speen af te leren en dus ging ik op onderzoek uit. Op zoek naar tips om het speen afleren wat eenvoudiger te maken want ik wil niet dat hij die nog nodig heeft tegen de tijd dat hij naar de kleuterschool gaat, en volgens mij wordt het alleen maar moeilijker, hoe langer je daarmee wacht.

Er wordt geadviseerd om de speen voor de eerste verjaardag af te leren, er worden voornamelijk 4 tips gegeven als je op internet zoekt:

“Vertel het kindje dat hij nu te groot is voor de speen, en dat zijn speen aan een babietje gegeven wordt.”

Maar serieus, dat snapt een kindje van nog geen jaar toch helemaal niet??

“Als de baby eenmaal slaapt, de speen uit het bed halen en wegleggen.”

Nou, dat gaat bij ons dus echt niet werken, zoals ik net al schreef ben ik blij dat hij hem tegenwoordig zelf terug kan vinden en dat wij voorheen regelmatig uit bed werden geschreeuwd omdat hij zijn speen kwijt was, als we de speen weghalen als hij slaapt weet ik zeker dat ik er ’s nachts uit moet om hem terug te geven.

“Gewoon in 1 keer mee stoppen, en blijven volhouden.”

Ik denk er nog niet over na, dan breekt de hel los!

“De speen aan een knuffel-doekje vastmaken zodat hij ook gehecht raakt aan het knuffeltje, en het dus minder zwaar wordt om afscheid van de speen te nemen, omdat hij dan zijn knuffel heeft.”

Dit vind ik zelf de beste optie, op deze manier kan hij zijn speen ook niet meer uit bed gooien. Ik ben nu alleen bang dat hij dan zo aan het rollen gaat dat hij ’s nachts dat doekje over zijn gezicht krijgt, of dat hij op zijn doekje gaat liggen, en tijdens het draaien zijn speen niet mee kan nemen omdat die vast zit aan dat doekje.

Wat vinden jullie van die tips? Hoe hebben jullie de speen afgeleerd en vanaf welke leeftijd? hebben jullie nog andere bruikbare tips die hier niet bij staan? Ik hoor ze graag!

2 gedachten over “Je baby de speen afleren, hoe doe je dat?”

  1. Wij kregen het ook niet voor elkaar, totdat zwarte piet de speen meenam voor de nieuwe kleine babietjes en hij een mooi cadeautje kreeg van de sint als dank. Wat was hij trots. Vaarwel speen….

  2. Wij knoopten een grote zakdoek aan de speen. Is heel licht, makkelijk wasbaar en de speen valt niet uit bed.
    Verder hebben wij de speen weggedaan toen ze hetckapot gingen bijten. Dit is de laatste die je krijgt; als deze kapot is is het klaar. Geen tranen, niks. Rond de 2 jaar. Succes!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven