8 x spelletjes voor onderweg waar je alleen je hersens voor nodig hebt!

Spelletjes voor onderweg om de tijd te doden, zonder dat je er iets voor nodig hebt.

Op vakantie gaan met het gezin vind ik heerlijk, maar ik zie altijd tegen de lange reis op. En ik ben vast niet de enige. Vragen als: “Zijn we er al?” of “Hoe lang duurt het nog?” na 2 uur autorijden en nog 10 voor de boeg, doen mijn nekharen rijzen.

Ik prijs dan ook degene die de DVD-speler en tablets voor in de auto hebben uitgevonden. Toch wil ik dat mijn kinderen tijdens de vakantiereis niet continu op een scherm zitten. Daarom spelen we ook spelletjes voor onderweg.

Simpele spelletjes waar je niets anders voor nodig hebt dan je hersens. Ga jij deze zomervakantie op reis met je gezin? Deze 8 spelletjes voor onderweg maken een lange autovakantie of vliegreis met kinderen leuk! En je hebt er niet eens een telefoon met spelletjes apps voor nodig…

Spelletjes voor onderweg, 8x zonder dat je iets nodig hebt

Natuurlijk zijn er voldoende spelletjes voor onderweg die je kan doen, maar vaak heb je daar iets fysieks voor nodig. Dat onze auto al ramvol zit zonder dat kleine speelspul is eigenlijk al een reden om juíst spelletjes te bedenken waar je niets voor nodig hebt. Daarnaast is dit eerlijk gezegd nog leuker ook.

Vandaar verklap ik je de spelletjes voor onderweg die wij altijd doen. Het enige wat jij hoeft te doen is ze te onthouden of dit blog even opslaan bij je favorieten, dat kan natuurlijk ook.

spelletjes voor onderweg

1. Raad het dier

Iemand neemt een dier in gedachten. De anderen raden door het stellen van gesloten vragen welk dier het is. Diegene die het dier geraden heeft, mag het volgende dier in zijn gedachten nemen.

Dit is ons favoriete spelletje voor onderweg en mijn kinderen worden steeds inventiever met het bedenken van dieren. Heb je namelijk weleens van een dier zonder vacht gehoord dat in het bos leeft? Ik ook niet, dacht ik.

Tot mijn dochter een babykonijntje in gedachten nam. Ik kan je zeggen dat we toen heel wat kilometers zijn opgeschoten 😉 . Die variatie hebben we er overigens snel uitgehaald.

Tips voor vragen (je wilt per slot van rekening je kinderen bezig houden)

  • ‘Heeft het dier vier poten?’
  • ‘Heeft het dier een slurf?’
  • ‘Woont het in het bos?’
  • ‘Eet het vlees?’
  • ‘Is het groter dan onze hond?’

2. Laatste letter, eerste letter

Dit spelletje voor onderweg lijkt simpel: de laatste letter van een woord, wordt de eerste letter van het volgende woord. Maar vergis je niet: je zet je hersens aan het kraken! Kies eerst het thema van het woord.

Ga je voor dieren, meisjesnamen, jongensnamen of iets anders? De eerste die begint zegt een woord, bijvoorbeeld ‘aap’. De volgende bedenkt dan een dier dat begint met een ‘p’, zoals ‘paard’. Zo ga je door tot iemand geen woord meer kan bedenken.

Je kan er ook een wedstrijdje van maken.

Lees ook: veilig onderweg met een Isofix autostoeltje

De spelletjes in dit artikel zijn met name bedoeld voor schoolgaande kinderen. Wil jij weten hoe je de lange autoreis met een dreumes moet aanpakken? Lees dan de tips in dat artikel.

3. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet; ook een leuk spelletje voor onderweg!

Wie kent deze spelletjes voor onderweg niet? ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is…’ is de zin waarmee de nummer 3 van deze spelletjes voor onderweg standaard begint.

Tip:Spreek vooraf af dat het iets in het voertuig moet zijn. Als je met 130km/u over de snelweg raast is die rode auto die je 2km geleden passeerde geen goed gekozen onderwerp, kan ik uit ervaring zeggen.

4. Ik ga op vakantie en neem mee

Tijdens je vakantiereis moet je dit spelletje een keer gespeeld hebben, toch? Je begint met de zin ‘ik ga op vakantie en neem mee’ en de eerste vult deze aan met iets wat hij mee wil nemen op vakantie, bijvoorbeeld ‘een voetbal’.

De tweede die aan de beurt is begint dat weer met de zin ‘Ik ga op vakantie en neem mee… een voetbal’ en vult de lijst aan met een ander voorwerp. Zo ga je door tot iemand de lange waslijst niet meer kan onthouden.

(Psst.. je weet vast wel wat je allemaal mee kan nemen op vakantie, dankzij de vakantie-checklist die je hebt gemaakt. Leer deze vast uit je hoofd, dan heb je een stapje voor op je kinderen 😉 )

5. Nog meer spelletjes voor onderweg: Maak het verhaal af

Tijdens dit spelletje gaan jullie samen een verhaal verzinnen. Om de beurt zeggen jullie een zin waarmee het verhaal verder gaat. Ons verhaal begint altijd met ‘Er was eens..’ en samen hebben we al de gekste en leukste verhalen gemaakt. Dit is een van de spelletjes voor onderweg die standaard in ons repertoire zitten!

6. Welk liedje is dit?

Zet de radio even zachter, want jullie gaan zelf muziek maken! Eén persoon neuriet een liedje en de anderen raden welk liedje het is. Natuurlijk kies jij iets wat de kinderen ook kennen. Diegene die het liedje raadt, mag het volgende nummer neuriën. Dit spelletje zorgt gegarandeerd voor gelach onderweg.

7. Het verboden woord

Bedenk welk woord het ‘verboden woord’ wordt: een woord dat tijdens dit spelletje niet gezegd mag worden. Dit kan natuurlijk ‘ja’, ‘nee’ of ‘uh’ zijn, maar misschien kun jij nog wel een ander woord bedenken.

Vervolgens ga je met elkaar een gesprek aan en probeer je natuurlijk de ander het verboden woord te laten zeggen. Zo leuk om te horen hoe jouw kind het verboden woord probeert te ontwijken. Hilariteit gegarandeerd!

8. Tunneltime

Eigenlijk is tunneltime niet echt een spelletje, maar het maakt een lange autorit welk leuker. Spreek tijdens de reis af hoe iedereen in de auto zich moet gedragen als de auto door een tunnel rijdt. Ga lekker samen swingen, zing een zin uit een liedje of verzin iets anders. Iedereen die een beetje ingekakt is tijdens de lange reis veert weer op.

Tip: Heb jij toch nog een klein plekje over in je auto? Neem dan het spelletje ‘Vraag maar’ mee op vakantie. We hebben er onlangs over geschreven in het artikel ‘praten met kinderen‘ en van heel veel lezeressen de reactie gekregen dat het spelletje zo goed bevalt!

De zomervakantie staat voor de deur. Ik kijk uit naar de ‘familytime’ die we dan samen hebben. Waar we heen gaan, dat weten we nog niet. We kijken waar het mooi weer is en waar er plek is.

Maar mocht er een lange autoreis of vliegreis aan vooraf gaan, dan weet ik zeker dat we dankzij deze spelletjes voor onderweg (en de DVD-speler/tablet) weer kilometers zeurvrij doorbrengen. Wil je toch wat speelgoed voor in het vliegtuig meenemen dan heeft Gezinopreis nog wat goede tips voor je!

Hebben jullie nog leuke spelletjes voor onderweg? Laat het ons weten in een reactie!

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven