Alle ins en outs van de spijkermat

Wat is een spijkermat en is een spijkermat goed voor je? In dit artikel gaan we dieper in op de functie van deze matten met kunststof puntjes en de fysieke en mentale voordelen die een spijkermat biedt.

Misschien heb jij nog geen idee wat voor een product dit is als je deze term hoort. Dat kan hoor. Zelf legde ik namelijk de link met mensen die op blote voeten over spijkers heenlopen. Of zo’n mat die de politie gebruikt om banden lek te prikken.

Maar geen paniek, zo’n spijkermat bedoelen we niet. Wat is dan wel een spijkermat en waarom zou je die gebruiken? Lees vooral verder als je nieuwsgierig bent of dat zo’n mat met spijkers ook iets voor jou kan betekenen.

de voordelen van een spijkermat qua gezondheid en ontspanning

Wat is een spijkermat?

Welke spijkermat bedoelen we nu wél? Dat ga ik hieronder toelichten.

Een spijkermat is een mat met stekeltjes. Deze stekeltjes zijn uiteraard geen echte spijkers, ze zijn vervaardigd van hard kunststof. Door deze stekeltjes (of zo je wilt spijkertjes) worden je meridianen geprikkeld.

De spijkertjes prikken in je lichaam en zorgen dat de doorbloeding beter wordt en dat afvalstoffen beter afgevoerd worden. Ook kunnen de spieren er wel bij varen omdat ze er warm en ontspannen door raken.

Je vindt deze spijkermatten hier.

Ligt een spijkermat lekker?

De kans dat je moet wennen aan het liggen op een spijkermat is zeker aanwezig. In het begin kan je namelijk zeker een pijnprikkel ervaren, voor de eerste paar minuten. Hier moet je echter even doorheen om de voordelen van de spijkermat te gaan ervaren.

De pijnprikkel zal overgaan in een fijn gevoel, omdat je lichaam gelukshormonen (oxytocine) gaat aanmaken en je lekker kan ontspannen.

En als je er van af komt ziet je lichaam er zo uit. Gelukkig trekt dit allemaal gewoon weer weg.

putjes van de spijkermat in je lichaam na 15 minuten

Is een spijkermat goed voor je?

Om deze vraag te beantwoorden gaan we even kort terug in de geschiedenis.

De werking van de spijkermat is gebaseerd op de Chinese geneeskunde.

Je kunt de werking dan ook vergelijken met die van acupressuur. De meridianen laten jouw levensenergie door je lichaam gaan. Over je hele lichaam vind je bepaalde punten die bij die meridianen horen en het stimuleren van deze drukpunten zorgt ervoor dat de levensenergie beter kan stromen.

Dat gebeurt in de acupressuur, maar ook bij het liggen op een spijkermat.

Hiermee kunnen blokkades opgelost worden, die je kan hebben in je organen en/of spieren. Een spijkermat kan daarnaast ook je psychisch welbevinden verbeteren, want ook dat heeft met je meridianen te maken.

Verder zorgt het liggen op een spijkermat voor de ultieme ontspanning. Een spijkermat is dus zeker goed voor je, mits je deze op de juiste manier gebruikt. Een voordeel… je kan niet zoveel verkeerd doen bij het gebruik van een spijkermat.

Waar wordt een spijkermat vooral voor gebruikt?

Een spijkermat is heerlijk om te gebruiken als je last hebt van je rug, nek of schouders. Dit zijn namelijk de plekken in je lichaam waar vaak de spanning wordt opgeslagen.

Maar je leest ook verhalen over beter kunnen slapen, verlichting van spierpijn, minder stress ervaren of bijvoorbeeld als hulp bij pijnbehandeling.

De mat helpt je lichaam namelijk om endorfine te maken, wat voor pijnverlichting zorgt (zonder pilletjes!).

Ik heb al veel reviews gelezen van mensen die bijvoorbeeld last hebben van fybromyalgie, reuma of migraine die ontzettend veel baat hebben bij het gebruik van de spijkermat.

Aanvullingen en accessoires

Je kunt ook spijkerkussens kopen als aanvulling op de mat zodat je schouders, nek en hoofd ‘geprikkeld’ worden. Of op een spijkermat gaan staan om je voeten te helpen.

Dit kan bijvoorbeeld erg prettig zijn als je staand werk doet, of een dag door de stad hebt geslenterd en je vreselijk moeie voeten hebt.

Je gaat dan voor de mat zitten en je zet je voeten op de mat. Hiervoor zijn ook kleine spijkermatten te koop, maar je zou ook je gewone spijkermat- of kussen kunnen gebruiken.

spijkermat en spijkerkussen van Flowee, een uitgebreide review

Hoe gebruik je een spijkermat, mijn ervaringen met de Flowee

Bouw het gebruik van een spijkermat rustig op.

Draag geen kleding of start met een dun laagje kleding voor het beste resultaat. Hoewel er ook adviezen zijn dat je juist wel een dun laagje gebruikt, maar die snap ik zelf niet helemaal. Luister in ieder geval naar je eigen lichaam hierin.

Ik heb -de eerste keer dat ik op de spijkermat ging liggen- een t-shirt en een dunne sportlegging aangedaan (zie ook de foto). Na het maken van de foto heb ik gelijk de kleding uitgedaan, want ik voelde op deze manier niet veel van de spijkertjes.

Door de dunne kleding werd al veel van het gevoel van de spijkers tegengehouden. Dat klinkt misschien fijn (om te wennen), maar ik heb ook het idee dat de werking hierdoor teveel wordt beïnvloed.

Zonder kleding voel je overduidelijk de pijnprikkels die ik hierboven beschrijf voor de eerste paar minuten. Daarna krijg je een warm en behaaglijk gevoel en uiteindelijk kom je in totale ontspanning. Ja, echt!

Begin met een paar minuutjes op de mat (zorg er wel voor dat je de pijnprikkels al achter de rug hebt) en bouw dit op tot 20 minuten per keer. Als je wilt kan je iedere dag op de spijkermat gaan liggen.

Hoe ga je op de mat liggen?

Je gaat voor de mat zitten en langzaam laat je dan je rug over de mat rollen tot je goed ligt. Als je dan ligt, ga je bewust naar je ademhaling toe en ervaar je wat het verder met je doet.

De pijnprikkel die je eerst hebt zal verdwijnen en zal overgaan in een heerlijk ontspannen gevoel. Je lichaam wordt warm en de doorbloeding zal verbeteren.

Hierdoor zal je zelf herstellend vermogen groter worden en kunnen afvalstoffen sneller afgevoerd worden.

Tip: zet een lekker meditatie muziekje op terwijl je van de spijkermat gebruik maakt om nóg beter te kunnen ontspannen.

Met je billen op de spijkermat liggen

Omdat ik ook een spijkerkussen heb waar ik mijn hoofd en nek door kan laten ondersteunen heb ik iets meer ruimte op de mat voor de rest van mijn lichaam.

Ik lig dan ook niet alleen met mijn rug op de spijkermat, maar ook met mijn billen. En dat vind ik het lastigste deel. Alhoewel ik wel voel dat het goed is (zeker op het moment dat ik mijn lichte hernia voel opkomen in mijn linkerbeen).

Maar vooral bij mijn billen duren de pijnprikkels langer dan bij mijn rug, daar zijn ze zo verdwenen. Ik moet dan ook echt op mijn ademhaling letten en de rust zien te vinden om deze pijnprikkels ’te doorvoelen’.

Maar als dat eenmaal lukt dan kan ik verder ontspannen en voel ik dat ik er baat bij heb. Ik geniet er echt van om even een kwartiertje op de mat te liggen. Het liefst doe ik dit op het einde van de werkdag, zodat ik alles van me af kan laten glijden en weer met frisse energie aan de avond kan beginnen.

Maar er zijn ook genoeg mensen die het juist doen voordat ze gaan slapen, om beter te kunnen slapen. Of er juist in de ochtend mee beginnen om voldoende energie te hebben voor de dag. Het werkt allemaal.

Waar leg je de spijkermat neer?

Ik leg hem zelf op mijn bed omdat ik dat het prettigste vind. Mijn fijne matras veert een klein beetje mee waardoor de drukpunten van de spijkermat iets minder onder spanning staan en het wat prettiger aanvoelt.

Als ik de mat op de vloer leg (wat ook kan) dan geeft de spijkermat helemaal niet mee en zal ik nog meer pijnprikkels ervaren in het begin. Misschien is dit iets voor als ik nog meer ervaren ben, maar zover ben ik nu nog niet in ieder geval.

Hoe past dit in een gezonde levensstijl?

Ontspanning is natuurlijk goed als je op zoek bent naar een gezonde levensstijl. En deze mat zorgt voor veel lichamelijke en mentale voordelen, net als yoga dat bijvoorbeeld doet.

Afvalstoffen zullen sneller verdwijnen en zoals gezegd zal je zelf herstellend vermogen beter worden. Stress vermindert, je hebt minder last van kwaaltjes en hoeft daardoor minder snel naar de medicijnen of andere middeltjes hoeven grijpen.

Heerlijk gezond dus, net als de Matcha thee. Een spijkermat gebruik je om je algehele welzijn te verbeteren en om te ontspannen!

Ik heb zelf overwogen om hem mee te nemen op mijn retraite naar Mallorca. Hij paste niet meer in mijn koffer, maar daar aangekomen had een van de andere dames precies dezelfde spijkermat wél meegenomen. Voor haar hoort het liggen op de spijkermat namelijk bij haar dagelijkse ritueel.

Kan iedereen een spijkermat gebruiken?

Let wel even op, want niet iedereen kan de spijkermat gebruiken.

  • Iemand die lijdt aan hart- en vaatziekten of/en bloedverdunners gebruikt kan de mat beter niet gebruiken. Het hart zal namelijk harder gaan pompen, wat gevaarlijk is bij hartproblemen. Dit geldt ook bij mensen met bloedstollingsproblemen.
  • Als je zwanger bent gebruik je de mat ook niet, want bepaalde drukpunten kunnen de bevalling opwekken!
  • Let op bij huidproblemen. Ook dat kan een reden zijn dat je niet op de mat moet gaan liggen. Bijvoorbeeld als je een gevoelige huid hebt of open wonden. Maar ook bij psoriasis of eczeem kan je beter eerst een arts raadplegen. Of er kunnen bijvoorbeeld moedervlekken zijn die je eerst beter even afplakt.
  • Heb je een aandoening of ben je onder behandeling van een arts? Raadpleeg altijd je arts of je deze spijkermat wel of niet kunt gebruiken! Ook als je ergens over twijfelt.
In het kader van moedervlekken… ik vond het met deze moedervlek ook spannend, maar die heb ik niet af hoeven plakken. Wel ga ik voorzichtig liggen.

Tips om op te letten bij de aankoop van een spijkermat

Enthousiast geworden? Dan wil je nu misschien ook een spijkermat kopen. Maar waar let je dan op bij het kopen van een spijkermat?

  • Waar wil je de mat voor gebruiken? Aan de hand daarvan kan je bepalen of je alleen een spijkermat wil, of liever een spijkerkussen. Of beide, natuurlijk. Je kunt ook kiezen voor twee spijkermatten, zodat je er met je hele lichaam op kunt leggen en ook je benen meteen meedoen. Of gaan voor een kleine variant als het puur om je voeten gaat.
  • Hoeveel spijkertjes heeft het? Hoe meer drukpunten, hoe meer profijt je eruit haalt.
  • Hoe stevig zijn de spijkertjes?
  • Waarvan is de mat gemaakt? Omdat je bloot op de mat ligt, moet je opletten dat de mat geen schadelijke stoffen bevat.
  • De vorm van de spijkertjes. Een zogenaamde octagon (achthoek) zal meer drukpunten opleveren dan een ronde.
  • De vorm van de puntjes is ook belangrijk om naar te kijken. Zijn ze bovenin smal en rond? Dan heb je meer kans dat ze zullen afbreken.
  • De kwaliteit van de stof! Een te dunne stof zal immers sneller scheuren.
  • Is er mogelijkheid om de druk aan te passen? Zo ja, dan kan je de mat aanpassen aan jouw eigen behoeften. De één zal immers sneller pijn voelen dan een ander, bijvoorbeeld.

Bij Flowee heb je overigens een proefperiode van 30 dagen, dus als je er écht niet aan kan wennen kan je hem altijd nog retourneren.

Conclusie van het gebruik van mijn Flowee spijkermat

Ik ben zelf heel tevreden over de spijkermat en gebruik hem dan ook regelmatig. Omdat ik de hele dag achter mijn laptop zit is het erg prettig om op het einde van de dag mijn lijf weer even helemaal te ontladen.

Na 15-20 minuten ben ik weer helemaal ontspannen en eerlijk is eerlijk… ik heb zelfs niet altijd zin om er weer vanaf te komen. Omdat ik geen kleding aan heb leg ik de spijkermat bij kouder weer gewoon op mijn matras en sla dan het dekbed mooi over me heen. Heerlijk!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven