Spiraaltje als voorbehoedsmiddel, de voor- en de nadelen ervan

Vaak schrijven wij blogs over het moederschap. Maar wat als je helemaal geen kindje (meer) wilt? Of voorlopig in ieder geval nog niet? Dan heb je twee opties: geheelonthouding of een goed voorbehoedsmiddel. Nu is het hebben van jonge kids voor sommige ouders bijna hetzelfde als geheelonthouding, maar laten we hopen dat het er nog wel af en toe van komt. Dus focussen we op optie twee: een goed voorbehoedsmiddel. Eerder schreven we al over de anticonceptiepil, die zo zijn eigen voor- én nadelen heeft. Dit keer gaan we het hebben over het spiraaltje. Hier lees je over welke soorten er zijn, wat de voordelen en nadelen van een spiraaltje zijn en wat je kan verwachten als je er een wilt laten plaatsen.

Verdraaid handig: het spiraaltje

In ons blog over de voor-en nadelen over de anticonceptiepil las je misschien al welke voor- en nadelen er aan dit voorbehoedsmiddel zitten. Grootste nadelen: mysterieuze bijwerkingen én je kan hem maar beter niet vergeten. Dat laatste is misschien wel het grootste nadeel voor de meeste vrouwen. Juist omdat je iedere dag aan het slikken van je anticonceptiepil moet denken, wordt de betrouwbaarheid ervan niet beter. Heb of had jij daar ook moeite mee? Dan is het spiraaltje als voorbehoedsmiddel misschien meer wat voor jou. Hier lees je er meer over.

spiraaltje

Koperspiraal of toch hormonen?

Het spiraaltje komt in twee vormen. De koperspiraal, die geen hormonen afgeeft, en het hormoon spiraaltje. Voor beiden geldt dat het door een arts of verloskundige moet worden ingebracht. Je kan het dus niet even bij de apotheek halen en zelf installeren 😉 . Aan de andere kant zit je dan wel meteen voor minstens 5 jaar goed. Als het goed is.

De voor- en nadelen van een koperspiraaltje

 • Geen hormonen
 • Menstruatie gaat gewoon door
 • Je menstruatie is niet te regelen
 • Menstruatie in het begin vaak iets pijnlijker

Het koperspiraaltje bevat dus geen hormonen. Voor veel vrouwen een van de belangrijke voordelen. En handig als je die niet mag binnenkrijgen, of er principieel wat op tegen hebt. Hoe het dan werkt? Het koper in het spiraaltje maakt de zaadcellen van de man inactief. Er vindt dus geen bevruchting plaats. Daarnaast maakt het het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor innesteling. Maar, in tegenstelling tot vaak het geval is, vindt er nog wel gewoon maandelijks een menstruatie plaats. Het lijkt dus meer op je natuurlijke cyclus dan wanneer je voor een hormoonspiraaltje zou gaan.

Maar je kan je menstruatie weer niet reguleren of plannen, zoals bij de anticonceptiepil. De menstruatie kan aanvankelijk ook wat pijnlijker worden als je een spiraaltje hebt. Maar dit moet binnen een paar maanden weer als vanouds zijn. Het hangt er dus maar net van af wat jij graag wil, of dit iets voor jou is. Det koperspiraal is 5 tot 10 jaar werkzaam.

Hormoonspiraaltje: voordelen en nadelen

 • Geeft hormonen af
 • Vaak geen of minder menstruatie
 • Soms is menstruatie juist heftiger
 • Iets betrouwbaarder dan koperspiraal

Het hormoonspiraaltje geeft (de naam verklapt het al een beetje he) wel hormonen af. De bekendste is de Mirena. De werkzame stof in dit spiraaltje is dus het hormoon. Officieel heet het progestageenhormoon levonorgestrel – een mooie voor galgje. Dit hormoon zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan nestelen in de baarmoederwand. Het stopt dus ook niet je menstruatie, al komt het wel regelmatig voor dat vrouwen met een hormoonspiraaltje niet of veel minder vaak menstrueren. Helaas hoor je ook het tegenovergestelde, namelijk dat de menstruatie juist erger wordt. Daar kom je maar op een manier achter… Het hormoonspiraaltje is 5 jaar werkzaam.

Let op: Gebruik je hem tijdens de overgang, dan is dit spiraaltje 3 jaar werkzaam.

Voor sommige vrouwen is het hormoonspiraaltje hét voorbehoedsmiddel. Maar je kan ook te maken krijgen met vervelende bijwerkingen.

Mogelijke bijwerkingen hormoon spiraaltje:

De belangrijkste zijn onregelmatig bloedverlies infecties in de baarmoeder en rug-en/of buikpijn. Ook misselijkheid, vasthouden van vocht, pijnlijke gespannen borsten, hoofdpijn en huidafwijkingen kunnen voorkomen. Sommige vrouwen krijgen als gevolg van de hormonen (net als bij de anticonceptiepil) ook te maken met stemmingsveranderingen of meer of minder zin in seks. Meer zin in seks is misschien nog niet zo’n probleem 😉 . Blijf je echter last houden van de minder prettige bijwerkingen, dan is het slim om langs een arts te gaan.

Lees ook: Je seksleven verbeteren, da’s in een wip gebeurd

Wat kan je verwachten?

Of je nu voor een hormoon spiraaltje of een koperspiraal gaat, het inbrengen gebeurt op dezelfde manier. Het moet in ieder geval dus altijd door een gediplomeerd arts of verloskundige gebeuren. Zij controleren eerst je baarmoeder om diens ligging en grootte te onderzoeken, en een eventuele zwangerschap uit te sluiten. Daarna wordt het spiraaltje ingebracht. Dit kan even pijn doen. Je kan voor de zekerheid een uur voor het plaatsen van je spiraaltje vast een pijnstiller nemen. Je kunt ook voor een plaatselijke verdoving kiezen.

Eerst worden je vagina en baarmoederwand gedesinfecteerd. Vervolgens plaatst de arts of verloskundige een eendenbek om de baarmoeder te strekken. Dan wordt het spiraaltje ingebracht. Dat kan soms pijn doen. Ook kan je een bloeding krijgen, of flauwvallen. Maar dat laatste is echt wel een uitzondering. Mocht je nog kinderen willen, dan zullen je vagina en baarmoeder nog voor veel hetere vuren komen te staan 😉 .

Wil je je verder verdiepen in het spiraaltje, de werkwijze en de verwachtingen? Kijk dan op de site van bijvoorbeeld Thuisarts.nl, een website die door huisartsen gebruikt wordt om hun patiënten te voorzien van informatie.

Lees ook: Een horrorbevalling – daar moet over gepraat worden

Gebruik jij een voorbehoedsmiddel en zo ja welke? Heb je ervaringen met het spiraaltje en wil je ze met ons delen?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

4 gedachten over “Spiraaltje als voorbehoedsmiddel, de voor- en de nadelen ervan”

 1. Ik heb 3x de mirena gehad.
  De 1ste tussen 2 zwangerschappen in. Perfect. Vloeide 2 dagen in de 2 maanden en dat was het.
  Na mijn 2de zwangerschap weer mirena daar heb ik bijna 2.5 jaar mee gevloeid poosje pol er bovenop om cyclus te krijgen. Echt niet fijn. Hup eruit en de nuvaring. Dat was het ook niet. Toen toch nog een keer de mirena maar mijn cyclus werd weer steeds korter en vloeien langer. Ook er weer erbovenop maar helaas. Mirena er weer uit.
  Verschillende onderzoeken gehad en mijn lichaam wil geen hormonen meer het reageerde er zo heftig op.

 2. Ik mis een belangrijke ‘bijwerking’ van het spiraal… Deze kan door je baarmoederwand prikken en in je buik rondzwerven en ik kan je vertellen dat dit bijzonder pijnlijk is en dat je er een buikoperatie voor nodig hebt om hem er uit te laten vissen. Ik wil het iedereen dan ook bijzonder sterk afraden!

  1. Klopt!! Ik had bij het plaatsten ervan al het gevoel dat hij niet goed zat, maar de gynaecoloog zei dat dit niet kon, deze pijn was normaal. Na 3 dagen niet kunnen lopen van de pijn ben ik terug gegaan, het spiraaltje was door mijn baarmoeder gestoken en ik moest met spoed geopereerd worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven