Tips en ideeën voor een leuke sportdag

Een sportdag plannen met allerlei activiteiten en spellen is best een klus. Ook al doe je zoiets meestal maar één keer per jaar, er komt behoorlijk wat bij kijken.

Meestal wordt een sportdag dan ook georganiseerd door leerkrachten in combinatie met de ouders. Om de werkzaamheden wat te verdelen. Maar wat is nu leuk om te doen tijdens zo’n sportdag? Welke sporten voor kinderen zijn hiervoor geschikt? En waar kan je een sportdag allemaal organiseren?

Een sportdag organiseren kan echt een positieve afsluiting zijn van het schooljaar voor zowel kinderen als ouders. Maar het kan ook de start van een nieuw schooljaar inluiden.

Het is dus belangrijk om er wat tijd en aandacht aan te besteden. Maar wat maakt een geslaagde sportdag? Ik had het er met Lotte over, want die had deze week haar sportdag in de vorm van een soort Expeditie Robinson bij de IJzeren Man in Vught.

sportdag spellen en activiteiten organiseren, tips en ideeën

De organisatie; tips voor een soepele planning

Bij zo’n sportdag draait het niet alleen om winnen, maar vooral om meedoen en plezier hebben, toch? Denk daarbij bijvoorbeeld aan eenvoudige sportdag activiteiten en spellen die leuk zijn en waardoor de kinderen in beweging komen.

Organisatie en planning is belangrijk tijdens zo’n sportdag om de controle te houden, zeker als er heel veel leerlingen meedoen.

Bepaal eerst de datum en tijd van de sportdag en zorg dat iedereen hiervan op de hoogte is. Dat laatste hoeft niet heel moeilijk te zijn, want je verstuurd gewoon een email naar alle leerlingen en hun ouders.

Bespreek tijdig met alle ouders en leerkrachten wanneer de sportdag plaatsvindt, zodat ze zich goed kunnen voorbereiden.

Denk vervolgens na over welke spellen je wilt doen tijdens de sportdag en stel een strak schema op voor de dag zelf.

Bedenk hoe lang de sportdag moet duren, welke activiteiten je wilt doen en hoeveel tijd elk onderdeel krijgt, inclusief pauzes om echt even uit te rusten. Vergeet ook niet om tussen de spel onderdelen en activiteiten een kleine pauze in te lassen zodat de leerlingen op hun gemak naar het volgende onderdeel kunnen lopen.

Start de sportdag ‘officieel’ met een openingsceremonie. Je kan tijdens deze ceremonie omroepen hoe de teams in elkaar zitten, maar je kan de teams natuurlijk ook al van te voren vormen.

En is er een prijsuitreiking op het einde? Je kunt je altijd laten helpen door bedrijven zoals sharpevents.nl. Zij organiseren namelijk sportdagen en weten precies wat ze doen!

Welke spellen en activiteiten zijn leuk tijdens een sportdag?

Omdat de meeste sportdagen buiten georganiseerd worden beperken we ons in dit artikel dan ook tot de activiteiten die ook buiten gehouden kunnen worden.

1. Volleybal

Een van de meest voorkomende sporten tijdens een sportdag is Volleybal, een leuke activiteit die tijdens de sportdag direct zorgt voor een goede portie samenwerking.

2. Voetbal

Voetballen kan uiteraard ook, maar heeft wel heel veel plek nodig. Organiseer dit soort spellen tijdens een sportdag dan ook alleen als er echt voldoende ruimte is. Heb je niet veel ruimte, maar wil je toch iets met voetbal doen? Denk dan aan een 4×4 tournooi.

Tip: bij voetballen kan er nogal wat verschil zitten tussen het niveau van de deelnemers. Wil je het extra speciaal maken? Richt je dan op rokkenvoetbal in plaats van gewoon voetbal, dat is voor alle teams lastig.

3. Stormbaan

Een stormbaan kan je vaak huren, maar is ook zelf te maken. Denk bijvoorbeeld aan een hoop autobanden, klimnetten en een muur waar de leerlingen overheen moeten. Ook kruipnetten en kruipslangen zijn leuk om toe te voegen aan de stormbaan.

Dit is voor iedereen spectaculair. Niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de toeschouwers.

4. Buikschuifbaan

Is het lekker weer, dan is een buikschuifbaan een ideale component tussen de sportdag spellen, deze activiteiten zijn hilarisch én verkoelend.

5. Sumoworstelen

Als er één activiteit is waar je het super heet van krijgt, dan is het wel Sumoworstelen. Huur een aantal pakken in en laat de deelnemers van verschillende teams het tijdens de sportdag tegen elkaar opnemen. Geschater gegarandeerd.

6. Hordelopen

Maak de hordes niet te hoog, het gaa om de snelheid tijdens dit parcours, niet om de hoogte.

7. Estafette

Je kan een estafette plannen waarbij je (zoals normaal) een stokje doorgeeft, maar je kan er ook nog een extra spelelement aan toevoegen door bijvoorbeeld met eieren op een lepel de estafette te lopen. Valt het ei? Opnieuw beginnen dan!

8. Trefbal

Nog zo’n ballenspel dat waarschijnlijk al regelmatig op school gespeeld wordt. Dit soort activiteiten zijn altijd leuk om tijdens een sportdag te doen omdat iedereen het al kent. Zie dit als een ‘opvulling’ tussen alle bijzondere spellen die tijdens de sportdag georganiseerd worden.

9. Touwtrekken

Onmisbaar tijdens een sportdag, een potje touwtrekken. Zorg voor een dik touw en laat verschillende teams tegen elkaar trekken. Het team dat het andere team als eerste over de middellijn trekt heeft gewonnen.

Tip: maak de sportdag spellen nog leuker door in het midden van de teams een sloot te hebben, zeker weten dat iedereen hier wil blijven kijken!

10. Discus werpen

Een activiteit die op de meeste scholen al wel bekend is en geoefend wordt

11. Blikgooien

Even uitrusten tijdens een activiteit is ook niet verkeerd. Blikgooien is zo’n rustmomentje. Het team dat het snelst de stapel met blikken heeft omgegooid heeft gewonnen.

12. Frisbee werpen

Deze sportdag activiteit kan misschien wat uitleg gebruiken. Frisbee werpen zelf is al leuk, maar op bovenstaande manier maak je de sportdag weer net wat anders dan anders. Het team dat de meeste frisbees (binnen een vooraf bepaalde tijd) door de hoepel werpt heeft gewonnen.

13. Bal bedwingen

Een echt samenwerkings spel is bovenstaande activiteit. Twee personen uit hetzelfde team nemen het op tegen twee andere personen. De ballen (of nog moeilijker: grote ballonnen) moeten zonder op de grond te vallen in de wasmand gegooid worden.

14. Waterbalonnen gevecht

Nog zo’n mooi weer activiteit. Een waterballonnengevecht is altijd een succes. Twee teams tegen elkaar en vanaf een bepaalde lijn de met water gevulde ballonnen naar elkaar gooien. Een winnaar aanwijzen is misschien lastig, maar dit sportdag spelletje zorgt zeker voor afkoeling en gelach.

15. Zaklopen

Je hebt eigenlijk maar 2 zakken nodig. Een voor een gaan de deelnemers van een team in de zak om naar de overkant te hoppen. Het team dat het eerste alle deelnemers over de finish heeft, heeft gewonnen.

Tussendoor kan de zak door de vorige gebruiker naar het nieuwe teamlid gebracht worden.

16. Basketbal

Zet een basketbal spel op met twee teams tegen elkaar. Een scheids is onmisbaar bij dit soort sportdag activiteiten.

17. Loopskies race

Twee lange latten waar het hele team tegelijk op moet staan. En dan naar de finishlijn racen tegen het andere team. Dit vergt de ndoige samenwerking skills.

18. Human tafelvoetbal

Dit spel heb ik zelf ook ooit eens gespeeld tijdens een teamuitje op het werk. Super hilarisch en moeilijker dan je denkt!

19. Vier op een rij spelen in het groot

Op bovenstaande manier 4 op een rij spelen is eenvoudig te regelen. Gebruik bijvoorbeeld frisbees in 2 kleuren. Welk team wint er?

20. Badminton

Bespreek vooraf de regels en laat de teams tegen elkaar badmintonnen. Wil je het extra moelijk maken? Gebruik dan balonnen in plaats van een shuttle.

21. Bal gooien

Op bovenstaande manier bal gooien is ook een van de simpele, maar toch leuke spellen tijdens een sportdag.

22. Escape room spelen

Heb je een hele dag te vullen met spellen voor de sportdag, dan is escape room een leuke activiteit om op te pakken. Wij schreven er eerder een blog over, meer informatie vind je hier: escape room.

23. Autobanden trekken

Maak een lint vast aan een autoband en laat de teams tegen elkaar werken door de autoband naar de finish te trekken.

24. Kruiwagen lopen

Je hebt hier niets voor nodig, alleen de deelnemers zelf.

25. Klimmuur

Bouw een klimmuur en laat de teams tegen elkaar strijden. Strategisch nadenken over waar je je voeten moet zetten en de teams hun eigen deelnemers laten aanmoedigen.

Wat is de rol van ouders en leerkrachten tijdens sportdag activiteiten en spellen?

Je hebt natuurlijk mankracht nodig om alles te regelen. Denk aan het begeleiden van ouders naar de parkeerplaats, de verschillende sporten begeleiden of drinken maken voor de kinderen.

Voor een soepele organisatie moet het van tevoren duidelijk zijn wie welke taak krijgt en wanneer dit moet gebeuren.

En vergeet vooral niet dat er eigenlijk bij elke aciviteit op de sportdag een begeleider of scheidsrechter nodig is.

Regel alle uitrusting voor de sportdag activiteiten en spellen

Zonder zakken kun je geen zaklooprace winnen, en zonder prijzen kun je geen prijsuitreiking organiseren!

Je moet dus een goede planning maken, maar je moet er dus ook voor zorgen dat je alle uitrusting hebt om alle ideeën uit te voeren. Klinkt logisch, toch? Zorg ervoor dat je niks vergeet!

Iedereen moet zich begrepen voelen

Een sportdag kan voor sommige leerlingen best spannend zijn, vooral als ze niet zo sportief zijn of minder zelfvertrouwen hebben.

Het is daarom belangrijk om activiteiten te kiezen die voor iedereen toegankelijk zijn. Kies dus niet alleen voor die super competitieve sporten.

Denk aan diverse spellen die verschillende vaardigheden aanspreken, zodat alle kinderen zich betrokken voelen.

Het is een goed idee om teambuilding activiteiten te doen, of sporten waarbij je in teams moet werken. Hoe leuk is bubbelbal bijvoorbeeld? Of wat dacht je van real-life snooker? 

Je kunt ook prijzen voor sportief gedrag uitreiken, naast de prijzen voor de winnaars. Het is in ieder geval goed om een duidelijke uitleg te geven bij elke activiteit, zodat iedereen ook begrijpt wat ze moeten doen.

Laat de kinderen vragen stellen om eventuele onduidelijkheden uit de weg te ruimen. En onthoud: het gaat om plezier hebben, en niet om presteren. Moedig dit dus ook aan. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven