Waarom is het belangrijk om te sporten tijdens je zwangerschap?

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: sporten tijdens je zwangerschap is belangrijk! Het lijkt misschien een verleidelijk idee om niks te doen; je komt toch aan in de komende 9 maanden, dus waarom zou je het er dan niet van nemen? Die reep chocolade lijkt wel nóg lekkerder dan normaal en ook die active wear schreeuwt je naam, maar dan gewoon om op de bank te liggen. Toch is het belangrijk om te sporten tijdens je zwangerschap. Als ik zeg dat het zwangerschapskwaaltjes kan verminderen en de kans op een snellere bevalling vergroot, heb ik dan je aandacht? Juist! Maar de voordelen van sporten tijdens je zwangerschap zijn nog groter.

sporten tijdens zwangerschap

Is het belangrijk om te sporten tijdens je zwangerschap?

Tijdens een zwangerschap gebeurt er veel met je lichaam. Natuurlijk kom je aan, er groeit immers een klein mensje in je, maar ook je hormoonhuishouding staat volledig op z’n kop. Je slaapt anders en je hebt kwaaltjes, zoals kramp.

Nu je lichaam zo druk met een heel nieuw proces bezig is, is het extra belangrijk om je lichaam te verzorgen. Er is veel onderzoek gedaan naar sporten tijdens de zwangerschap. Met sporten wordt geen HIIT training bedoeld of een flinke boks les: met sporten tijdens de zwangerschap wordt in de meeste onderzoeken 3 x per week bedoeld, waarbij je 20-45 minuten gematigd intensief beweegt. Je hartslag verhoogt dus iets, maar absoluut niet zoveel dat je niet meer kunt praten. Het is namelijk heel belangrijk dat je nog kunt praten tijdens je workout; zo niet, dan weet je dat je té intensief bezig bent. Onderin dit artikel lees je waar je nog meer op moet letten tijdens je workouts. Zoek je leuke workouts die je thuis kunt volgen? Neem dan eens een kijkje bij Fitzwanger Online!


En nu wil jij natuurlijk wat de voordelen zijn van sporten tijdens je zwangerschap!

Hieronder een korte opsomming van alle voordelen van sporten tijdens je zwangerschap:

  • Over het algemeen voelen vrouwen die tijdens de zwangerschap sporten zich fitter dan vrouwen die dat niet doen.
  • Als je sport heb je minder last van zwangerschapskwaaltjes.
  • Sporten vermindert de kans op bekkenpijn, lage rugpijn en bekkeninstabiliteit.
  • Je slaapt beter als je sport.
  • Minder kans op zwangerschapsdiabetes.
  • Minder kans op een hoge bloeddruk.
  • Vrouwen die sporten hebben minder last van ongezonde gewichtstoename dan vrouwen die niet actief zijn. Gemiddeld komen actieve vrouwen 4 kilo minder aan!
  • Minder kans op het krijgen van een postnatale depressie.
  • Een betere conditie voor, tijdens én na de bevalling.
  • Je bent sneller weer fit na je bevalling. YES!
  • Je hebt minder kans op complicaties tijdens je bevalling en je hebt kans dat je bevalling minder lang duurt. DUBBELE YES!

Welke sporten kun je bij zwangerschap doen?

Er zijn veel sporten die goed zijn, maar je kunt natuurlijk niet alles blijven doen. Vooral contactsporten kun je beter vermijden, zoals vechtsporten, maar ook sporten waarbij je een bal in je buik kunt krijgen, kun je beter niet meer doen, zoals hockey, handbal, of volleybal.

Ook bij paardrijden moet je opletten, want er is natuurlijk altijd een mogelijkheid dat je van je paard af valt. Daarnaast is het met een bolle buik uiteindelijk ook niet echt lekker rijden meer. Ik ben zelf gestopt toen ik 6 maanden zwnager was, maar voor die tijd kon ik echt al niet meer doorzitten in draf. Op het moment dat het voelde alsof ik een steen in mijn buik voelde bewegen was het écht tijd om te stoppen. Luister dus ook naar je eigen lichaam!

Het is discutabel vanaf wanneer je deze sporten moet gaan vermijden. Vanaf het derde trimester is het absoluut af te raden om sporten zoals contactsporten te doen, maar vanaf 16 weken komt de baarmoeder echt al boven het schaambot uit, waardoor de bescherming van dat bot voor een deel wegvalt. Bij 20 weken is je baarmoeder al flink gegroeid en steekt deze al ver uit. Dus je moet jezelf afvragen of je je nog prettig erbij voelt om dan contactsporten te doen tijdens je zwangerschap.

Wandelen, zwemmen, yoga en fitness kun je je gehele zwangerschap zonder problemen blijven doen. Let er wel op dat je je trainingen aanpast op je zwangerschap.

Fitzwanger online, doelgerichte lessen om goed te sporten tijdens je zwangerschap en van de voordelen te genieten.

Fitzwanger online, doelgerichte lessen

Wil je zeker weten dat je goed sport tijdens je zwangerschap? Het online programma van Fitzwanger Online kan je daar uitstekend bij helpen!

Het is het enige programma dat is opgezet door een bekkenfysiotherapeut, zodat je zeker weet dat je goede oefeningen doet op de juiste manier. Je kunt de les volgen waar en wanneer je maar wilt én je doet de hele les met de instructeur mee. Zo kan ze je er goed doorheen praten en je de oefening ook echt op de goede manier laten uitvoeren.

Ze bieden lessen aan die gericht zijn op de week waarin jij zwanger bent (week 16 t/m week 40) én het niveau dat je hebt. Zo kun je elke week kiezen voor een light, een medium en een heavy workout. Ook krijg je bij je abonnement gratis hun ebook. Daarin vind je veel informatie rondom je zwangerschap en zwangerproof recepten, zodat jij ook tijdens je zwangerschap aan je gezondheid kunt blijven werken.

Waar moet je op letten tijdens je zwangerschap?

Natuurlijk zijn er een aantal ‘red flags’ tijdens je zwangerschap waar je alert op moet zijn. Als je je hieraan houdt, is er absoluut geen risico voor jou en je kindje. 

In deze video zie je alle red flags op een rijtje:

Tijdens de workout van Fitzwanger Online zijn ze altijd bezig met HUBBA.

  • Houding
  • Uitvoering
  • Basisstabiliteit
  • Bekkenbodem
  • Ademhaling

Hier wordt de hele workout op gehamerd, omdat het nou eenmaal erg belangrijk is om de oefeningen goed uit te voeren.

Twijfel je of het wel verstandig is voor jou om te gaan sporten tijdens je zwangerschap? Neem dan altijd contact op met je verloskundige. Als je verder geen complicaties hebt en je voelt je goed, zal je lichaam je dankbaar zijn als je zo fit mogelijk blijft tijdens je zwangerschap!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven