Stoere spotjes in de keuken? Er is geen twijfel… dit zijn de mooiste!

Een aantal jaren geleden kon ik absoluut geen keuze maken als het gaat om lampen in huis. Of het nu voor de woonkamer, de keuken of de hal was, er waren eigenlijk maar weinig lampen waar ik blij van werd. De laatste jaren is dat echter totaal anders en heb ik al een heel aantal lampen gevonden voor in ons interieur waar ik echt verliefd op ben. Zo ook op onze nieuwe spotjes in de keuken. Ik laat jullie graag zien welke keuze we gemaakt hebben voor spotjes en waarom ik daarvoor gekozen heb.

spotjes keuken; zwarte vierkante spotjes met industriele look

De mooiste spotjes in de keuken hangen aan een rail!

Ben ik nu zo veranderd in mijn smaak op het gebied van lampen, of is er tegenwoordig gewoon veel meer keuze als het gaat om mooie spotjes of lampen in je huis? In ons oude huis hadden we bij het plaatsen van onze nieuwe keuken gewoon simpele spotjes in het verlaagd plafond zitten boven de eettafel. En een paar spotjes aan de muur boven het aanrechtblad. Maar dat wilde ik nu absoluut niet meer.

In onze huidige keuken wil ik echt heel graag een stoere uitstraling creëren. Eigenlijk wil ik in ons hele huis eigenlijk een mix van industriële stijl en een tikkie boho voor de vriendelijke touch. En zeker voor de woonkamer en keuken wil ik dezelfde stijl doortrekken omdat we een open keuken hebben. We hebben inmiddels twee stalen binnendeuren waar ik heel blij mee ben én dragende stalen balken die gewoon in het zicht zijn gebleven. Deze zorgen met elkaar al voor de stoere uitstraling waar we in ons interieur naar op zoek zijn. Bij het verbouwen en het pimpen van de keuken hebben we daar dus goed over nagedacht en bewuste keuzes in gemaakt. Ook de betonnen eettafel en eettafellampen maken daar onderdeel van uit.

De keuken zelf zouden we echter niet gaan vervangen. Wel hebben we er een paar kastjes extra bij gemaakt, maar de rest van de keuken blijft zoals hij is. Wit, met een donker aanrechtblad. Het geheel heeft een rustige uitstraling en dat is in deze ruimte wel prettig omdat hij ‘maar’ drie meter breed is. Ik heb er nog even over nagedacht om de keuken zwart te maken, maar uiteindelijk ben ik blij dat ik dat niet gedaan heb. Dat zou toch te donker zijn geworden. Toch zochten we nog naar een tikkie éxtra industrieel in de keuken en dat zijn onze spotjes van Railspot geworden.

Spotjes aan een rail in de keuken

Goed. Ik wilde dus graag spotjes in de keuken, maar geen gewone losse spotjes, liever aan een rail voor de industriële look. Omdat we het bestaande schrootjesplafond eruit gehaald hebben en er een gipsplaten plafond in gemaakt hebben, konden we ook de electra verleggen. Geen plafondlichtpunt in het midden van de ruimte zoals je zo vaak ziet. Maar alleen spotjes boven het aanrechtblad en de verlichting van de afzuigkap.

Allereerst ben ik dus op zoek gegaan naar spotjes in de keuken die ik echt mooi vind. Stoer en liefst industrieel. De keuze viel dan ook al snel op zwart. Maar ik wilde eigenlijk geen ronde spotjes zoals je meestal ziet. Bij Railspot vond ik de Kuby GU10. Een prachtige stoere vierkante zwarte spot. Op die spots was ik per direct verliefd en de keus was gemaakt, haha. Zo snel kan dat gaan. Ik vond het alleen nog wel heel lastig om te bepalen hoe we dit mooi vorm zouden kunnen geven. Gelukkig ben ik uitstekend door de heren van Railspot geholpen.

spotjes boven de koelkast
keukenaanzicht voor railspot
raispot spotjes bij afzuigkap
voorzijde van de keuken met rail spotjes

Naar de showroom of online bestellen?

Ondanks dat ik ze online besteld heb, hebben ze heel goed meegedacht met onze opstelling in de keuken. Je kan overigens ook naar de showroom, maar dat was voor ons niet echt in de buurt. En tijd hebben we sowieso nooit over, dus ik deed dit het liefste online. Ik heb dus bovenstaande foto’s van onze situatie naar Railspot verstuurd en mijn eigen ideeën daarbij aangegeven.

Zij kwamen zelf al terug met feedback op het railontwerp, aantal spots en de juiste onderdelen.

raispotjes vierkant zwart Kuby GU 10
vierkante zwarte spotjes keuken

Spotjes keuken boven aanrechtblad én voor sfeerlicht

De spotjes in de keuken zijn in eerste instantie bedoeld om goed te kunnen werken aan het aanrecht. Bij het snijden van groentes bijvoorbeeld vind ik goed licht wel belangrijk. En dan wil je eigenlijk ook licht van bovenaf en van voren krijgen. Zo heb je geen last van schaduw.

We hebben er dan ook voor gekozen om de rail met spotjes op 30 centimeter van de muur te hangen, aan alle zijdes. Door even snel een tekeningetje te maken met de rails ingetekend kan je makkelijk de lengtes van de rails berekenen. Je kan de rails zelf nog op maat maken, maar je kan ze ook door Railspot op maat laten maken, wel zo handig. Alles kwam dus op maat aangeleverd.

Zodra de keuken klaar was (oude muur eruit, afzuigkap gesloopt, nieuwe afzuigkap erin en alles gestuct) konden we aan de slag met de spotjes. Frank had de rail binnen no-time hangen! Het was overigens bij de lange zijdes wel fijn dat ik erbij was om hem even mee op zijn plek te houden, maar het vastmaken van de rail is een gevalletje ‘appeltje eitje’. De verlichtingsdraad heeft Frank vervolgens aangesloten op de rails. We hebben op twee plekken de draad uit het plafond laten komen en verbonden met de rails. Perfect! En daarna begon het leukste werkje. Het inklikken van de spotjes. Ook dat ging super makkelijk.

Het systeem is erop gemaakt om met een paar makkelijke handelingen klaar te zijn. Ik kon de spotjes er dus zelf makkelijk inklikken. Het enige nadenk werk hier was bepalen waar ik de zwarte spots wilde hebben in de keuken. Deels boven het aanrechtblad, maar ook deels richting de muur om zo wat indirect sfeerlicht te krijgen. Wil je hier meer over weten, bekijk dan eens mijn tips voor het maken van een lichtplan. Dat heb ik voor ons hele beneden verdieping gedaan. Ik kan ze overigens ook heel makkelijk verplaatsen als ik wil.

Handige slimme verlichting met Philips Hue

Naast de prachtige railverlichting hebben we ook gekozen voor Philips Hue verlichting in de spots. Door slimme verlichting toe te passen gaan de spots automatisch aan op het moment dat het donkerder wordt buiten. We hebben ze zo ingesteld dat ze nu rond 20.30 automatisch aanspringen en in het najaar en de winter verzetten we de tijd naar vroeger in de avond.

Werk je ook met Philips Hue? Dan is het ook het overwegen waard om de Google Home aan te schaffen. Deze werken namelijk fantastisch samen. De spots in de keuken springen automatisch aan zoals ik hierboven al aangaf, maar met een donkere dag hoef ik maar te roepen ‘Ok Google, keukenverlichting aan’ … en hoppa, onze railverlichting in de keuken springt aan.

Eindresultaat van onze keukenverlichting

Ik ben uiteindelijk echt heel erg blij met het eindresultaat. Ook al had ik zelf al wel in mijn hoofd hoe ik de spotjes in de keuken wilde hebben, het was toch fijn om hierover even met een expert van gedachte te kunnen wisselen. Wil je zelf ook railverlichting met spotjes in je keuken, maar weet je nog niet precies hoe, vraag ze dan zeker eens een ontwerp voor je op te stellen. Of check hun Pinterestpagina voor meer ideeën. Wie weet heb je dan over een tijdje ook zo’n toffe rail aan je plafond hangen!

Ik hoop in ieder geval dat ik jullie wat inspiratie heb kunnen geven en ga zelf nog even lekker genieten van het resultaat.

xxx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven