Spruitjes stamppot maken? Lekker! Zelfs als je geen spruitjes lust.

Hou je net als ik niet van spruitjes? Dan weet ik zeker dat ook jij deze spruitjes stamppot lekker gaat vinden. Ik denk dat het ongeveer de lekkerste stamppot is die ik ooit gegeten heb. Hoe vind je die! Het merendeel van de ingrediënten zal je zelfs standaard in huis hebben verwacht ik. Tegenwoordig maak ik deze stamppot in de slowcooker, dus in deze blog lees je beide manieren om deze heerlijke stamppot te maken.

Deze spruitjes stamppot is lekker fris van smaak en wordt zelfs door onze kinderen zonder te mopperen gegeten. Daarnaast is hij ook nog eens makkelijk te maken. Vooral als je het in de slowcooker doet, dan heb je er helemaal geen omkijken meer naar. Een voedzame winterse maaltijd vol groenten.

spruitjesstamppot maken met appel

Zelf spruitjes stamppot maken met appel

Vorige week ontving ik een doos vol met groenten van Verse Oogst. Met… ieeeuuuwww… spruitjes. Man houdt enorm van spruitjes maar ik ben er niet echt een liefhebber van. Gebakken in de knoflook en veel toegevoegde kruiden en spekjes dan gaat het nog wel, maar gewoon gekookt? Daar maak je me in principe niet blij mee.

Dus ging ik bedenken hoe ik de spruitjes klaar kon maken op een manier die mij ook zou bevallen. En daar is deze frisse spruitjesstamppot uit ontstaan.

Ook lekker: andijviestamppot zonder aardappelen

Ingrediënten (4-6 personen)

  • 1 kilo aardappelen
  • 750 gram spruitjes
  • 3 eetlepels heksenkaas
  • 1 eetlepel bouillonpoeder
  • snuf kerrie
  • 2 appels (elstar)
  • melk
  • bieslook
spruitjesstamppot maken

De bereiding van de spruitjes stamppot uit de slowcooker

Begin met het schillen van de aardappelen en snijd ze in kleine stukjes. Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller ze gaar worden en zich goed laten mengen met de andere ingrediënten. Doe de aardappelstukjes vervolgens in de slowcooker.

Maak de spruitjes schoon door de onderkant bij te snijden en eventueel de buitenste blaadjes te verwijderen. Halveer ze en voeg ze toe aan de slowcooker, bovenop de aardappelen. Strooi de bouillonpoeder en kerriekruiden eroverheen en schenk 200 ml water erbij. Dit zorgt ervoor dat de aardappelen en spruitjes goed kunnen garen en alle smaken mooi samenkomen.

Graag eerst extra informatie

Schil daarna de appels en snijd ze in kleine stukjes. Voeg de appel meteen toe aan de slowcooker als je wilt dat deze helemaal zacht wordt en opgaat in de stamppot. Houd je van een wat stevigere bite? Dan kun je de appel het laatste uur pas toevoegen.

Zet de slowcooker aan op de lage stand en laat het geheel 5 tot 6 uur garen. Na deze tijd controleer je of er veel vocht in de slowcooker is achtergebleven. Als het mengsel te nat is, giet dan eerst voorzichtig het overtollige vocht af voordat je begint met stampen.

Voeg de heksenkaas en de fijngesneden bieslook toe aan de spruitjes en aardappelen. Gebruik een stamper om alles goed door elkaar te mengen tot een smeuïge stamppot. Mocht je de stamppot nog iets romiger willen maken, dan kun je naar smaak een scheutje melk toevoegen.

Serveer de stamppot direct en geniet van deze verwarmende, smaakvolle maaltijd met een twist!

Zo maak je de spruitjes stamppot met appel uit de pan

  • Schil de aardappelen, of kook ze in de schil, of koop ze geschild. Wat jij wilt 😉 . Kook de aardappelen 15 minuten en voeg dan de schoongemaakte spruitjes erbij. Kook nog 10 minuten.
  • Schil intussen de appels en snijdt ze in kleine blokjes.
  • Giet de aardappelen en de spruitjes af.
  • Pak de stamper erbij en stamp de spruitjes en aardappels door elkaar.
  • Voeg de bouillonpoeder, de melk, de heksenkaas de bieslook, de kerrie en de appelstukjes toe en stamp nog even door. 
  • Voeg zoveel melk toe als nodig is om de stamppot een beetje smeuïg te maken.

En klaar ben je! Zo makkelijk is spruitjes stamppot maken.

De heksenkaas en de appel zorgen voor een lekker frisje aan de stamppot, waardoor de kost niet te zwaar wordt. Wij hebben zelf de spruitjes stamppot gecombineerd met zelfgemaakte hachee, maar met een lekkere rookworst zal hij ook zeker smaken.

Variatietip: Voeg eens een kleingesneden paprika toe aan de stamppot, of lekker hard gebakken spekjes.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven