Stalen deuren in huis? 3 keuzes die je moet maken

Stalen deuren zijn helemaal van deze tijd en passen bij veel interieurstijlen. Of je nu een stalen deur met kozijn kiest of een taatsdeur in zwart of een andere kleur: ze zijn super trendy. Overweeg jij ook om stalen deuren in huis te (laten) plaatsen? Lees dan onderstaande informatie door zodat je een goede keuze kan maken.

Welke mogelijkheden heb je eigenlijk met stalen deuren? Waarom zou je hiervoor kiezen en wat zijn de voor- en nadelen van deze deuren in huis?

stalen deuren in huis

Waarom zou je voor deuren van staal kiezen?

Een type deur die tegenwoordig heel gewild is, is de stalen deur. Er zijn meerdere voordelen te bedenken waarom het slim is hiervoor te kiezen.

De deuren zijn modern te noemen (maar passen zeker ook bij andere woonstijlen) en zijn helemaal van nu. Ze geven een gevoel van openheid door het vele glaswerk wat erin zit.

Ze zijn daarnaast verkrijgbaar in verschillende ontwerpen en kunnen dus prima aangepast worden aan je eigen smaak.

Een stalen deur is bovendien onderhoudsvriendelijk en kan ook als duurzaam weggezet worden omdat ze heel lang meegaan. Verder is staal een niet-brandbaar materiaal, wat kan betekenen dat ze bij brand een hogere weerstand hebben dan een landelijke houten deur of kunststof deur.

Zijn er ook nadelen aan stalen deuren?

Zoals altijd kent ook een stalen deur nadelen ten opzichte van andere materialen.

Staal is bijvoorbeeld over het algemeen duurder. Maar goed, als je er wel langer mee kan doen, is dat misschien ook weer te relativeren.

Een ander nadeel kan zijn dat er veel glas gebruikt wordt. Eigenlijk is glas dus zowel een voordeel als een nadeel van stalen deuren. Het geeft een enorm ruimtelijk gevoel, maar glas wordt wel sneller vies. Bovendien kent glas ook zo zijn veiligheidsrisico’s. Nu kan je daar ook rekening mee houden door te kiezen voor gehard veiligheidsglas.

In de meeste stalen deuren wordt dan ook standaard gehard veiligheidsglas gebruikt, maar let er in ieder geval op als je bij een leverancier wilt bestellen.

Gehard veiligheidsglas zal niet snel breken en als het toch bij extreme omstandigheden breekt, dan breekt het op een veilige manier. En wat het vies worden betreft: het maakt daarbij natuurlijk ook uit of je kiest voor helder glas, matglas, of rookglas. Daarmee kan je eveneens meteen spelen qua privacy!

Wat voor soort stalen deuren zijn er?

Je hebt deuren die op verschillende manieren openen en daarmee aan te duiden zijn met andere benamingen. Bij stalen deuren kan je denken aan:

  • Scharnierdeuren met kozijn (de gewone deur, zeg maar, met scharnieren aan de zijkant)
  • Taatsdeuren (met de draaipunten boven en onder, dit zijn stalen deuren zonder kozijn)
  • Schuifdeuren (dus zonder draaipunten, maar met een schuifsysteem)

Een stalen deur kopen: welke keuzes maak je?

Je hebt besloten om te gaan voor een stalen deur. Maar waar moet je dan op letten? Zoals de titel al zegt: er zijn 3 keuzes waar je even bij stil moet staan.

  • Welk type deur kies je? Kies je bijvoorbeeld voor een deur met of zonder kozijn en wat wil je qua vormgeving en hoe moet de deur openen? Misschien is een taatsdeur wel dé deur die je zoekt. Of ga je toch liever voor een schuifdeur of stalen deuren met een kozijn?
  • Heb je een maatwerk deur nodig of past een standaard deur?
  • Welke kleur kies je? Ga je voor een witte of voor zwarte stalen deur? Vergeet trouwens ook de kleur van het glas niet te bepalen.

Uiteraard moet je ook nog nadenken over de draairichting van de deur voordat je stalen deuren gaat bestellen. Zoek even goed uit hoe die draairichtingen werken zodat je de juiste keuze maakt.

Welke vormgeving kies je?

De ene stalen deur is de andere niet. Welke deur vindt jij mooi passen in je huis? Welke wensen heb je hierin? Je hebt al gelezen dat er verschillende type stalen deuren zijn. Wil jij een deur die twee kanten op kan met open en dicht gaan, dan is een taatsdeur wat voor jou, hieronder lees je daar meer over.

Maar waar je ook nog in kan kiezen is de vlakverdeling van je stalen deuren. In alle gevallen (stalen deur met kozijn, taatsdeur of een stalen schuifdeur) kan je keizen voor een bepaalde vlakverdeling.

Wat is een taatsdeur?

Nu hebben we al een aantal keer de term taatsdeur laten vallen. Maar misschien zegt die hele term je niets. Daarom even een korte uitleg.

Een taatsdeur is een deur die om zijn verticale as draait. Een taatsdeur kan dus beide kanten op draaien en daarmee zowel naar binnen als naar buiten toe geopend worden (dus naar je toe en van je af).

Niet alleen lekker handig als je met handen vol spullen loopt en je altijd enkel tegen de deur hoeft te duwen…maar het staat ook heel mooi.

De draaipunten liggen dus aan de boven- en onderkant. Het draaipunt boven wordt in de muur bevestigd en het draaipunt beneden in je vloer.

Hou er rekening mee dat een taatsdeur nooit helemaal tochtvrij is. Dat is eigenlijk het enige nadeel wat ik bij dit type stalen deuren kan verzinnen. In een hal die helemaal open is, met een vide, is dit dan misschien ook niet de juiste keuze.

Kies je voor maatwerk stalen deuren of een standaardmaat deur?

Of je voor maatwerk kiest of voor een standaardmaat deur zal als eerste afhangen van de maat die je hebben wilt. Maar ook om de maat die past in de bestaande deuropening. Tenzij je helemaal nieuw bouwt, dan kan je rekening houden met de gewenste maat.

Meestal zal het gaan om een standaard maat. Het voordeel van een stalen deur op maat laten maken is uiteraard dat je het daarmee helemaal naar je eigen wensen kunt laten maken. Maar de kosten liggen ook een stuk hoger dan bij de standaard maten.

Daarnaast zijn standaard maten stalen deuren vaak vrij snel leverbaar terwijl de maatwerk deuren op maat gemaakt moeten worden wat uiteraard even duurt.

Stalen deuren zwart

Zwarte taatsdeuren staan prachtig bij veel interieurs. Zwart is immers een kleur die eigenlijk overal bij past. Zeker bij stoere interieurs, zoals een industriële inrichting, staat zwart grandioos. Uiteraard is ook een modern interieur blij met zwart (maar ook met wit).

Stalen deuren wit

Vind je zwart te somber of te donker? Gelukkig is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een witte stalen deur. Er zijn trouwens tegenwoordig ook leveranciers die de deuren in alle kleuren leveren.

Zowel een stalen taatsdeur als andere types stalen deuren zijn eveneens in het wit te koop. Hoewel een stalen deur misschien overkomt als vooral bestemd voor modern of industrieel, is een witte stalen deur zeker ook mooi in combinatie met andere inrichtingen. Wat dacht je van deze mooie witte deuren in combinatie met een romantische inrichting?

Creëer een gevoel van ruimte!

Omdat een stalen deur grotendeels uit glas bestaat, kan je juist spelen met het ruimtelijke gevoel. Ook kan extra lichtinval vanuit de ruimte ernaast benut worden. Als je kiest voor helder glas kan je voor een groot deel door de deur heen kijken, waardoor het lijkt alsof de ruimte groter is. Wil je dit nu juist niet omdat je ook graag meer privacy wilt, bijvoorbeeld, dan kies je gewoon voor een ander type glas!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven