Een blog beginnen? Check dit stappenplan voor een goede start!

Wil je een blog beginnen, dan is een stappenplan een goed idee. Want ook al denken veel mensen dat een blog starten niet zo lastig is, er komt best wat bij kijken. Onlangs ben ik zelf weer een nieuwe website gestart. En ook al is dat voor mij niet opnieuw beginnen met bloggen, het opzetten van die website is natuurlijk hetzelfde als die van MamsatWork. Ik neem je graag mee in het stappenplan dat ik volg.

stappenplan blog beginnen. Hier moet je rekening mee houden als je een blog wilt beginnen

Stappenplan voor het beginnen van een blog; 10 stappen

  1. Bedenk waarover je wilt gaan bloggen
  2. Kies een naam en check of de domeinnaam ervan nog vrij is
  3. Leg de domeinnaam vast
  4. Doe onderzoek naar de provider waar je graag je website gehost wilt hebben
  5. Beoordeel welk pakket hosting je nodig hebt en sluit je abonnement af
  6. Kies een Content Management Systeem waarmee je je website wilt gaan bouwen
  7. Bepaal met welk thema je wilt gaan werken
  8. Doe onderzoek naar de plugins die je nodig hebt voor je website
  9. Bouw je website (of besteed dit uit)
  10. Je kan na dit stappenplan beginnen met bloggen!

Normaal gesproken zou je -als je al een blog hebt en er een nieuwe naast wilt starten een paar stappen kunnen overslaan. In mijn geval moet ik toch alles opnieuw doen, aangezien ik van provider ga switchen. Ik neem je mee in het stappenplan en wens je alvast veel plezier als je ook een blog gaat beginnen. Lees hier nog meer tips over wat je nodig hebt als je gaat bloggen.

1. Bedenk waarover je wilt gaan bloggen

Misschien weet jij al precies waar je het over wilt gaan hebben met bloggen. Maar misschien ook niet. Misschien voel je gewoon een verlangen om te gaan schrijven en ben je daarom bij dit stappenplan uitgekomen om te beginnen met bloggen.

Weet je écht nog niet waar je over wilt bloggen? Dan raad ik je in ieder geval aan om bij punt 2 een algemene naam te kiezen. Op zich is het qua SEO handig als je veel passie over een bepaald onderwerp hebt en dus wilt gaan niche bloggen. Met een algemeen blog is het moeilijker om op te vallen, dan als je een niche kiest.

2. Stappenplan blog beginnen met een naam

De naam is vaak nogal een dingetje voor diegene die een blog wil beginnen, vandaar ook dat deze in het stappenplan zit. Denk goed na over de naam die je wilt gebruiken, want veranderen is niet zo eenvoudig meer!

Wil je onder persoonlijke titel gaan bloggen? En als je dat wilt, denk je dan dat je dat in de toekomst ook nog fijn vindt? Of wil je een soort magazine gaan maken? Misschien wel samen met anderen op een gegeven moment? En in welke niche zit je? Kan je het onderwerp van je niche nog op een goede manier in je naam verwerken? Allemaal zaken om goed over na te denken.

Tip: maak de naam liefst niet te moeilijk. Hoe makkelijker de naam, hoe beter mensen hem onthouden.

Als je uit de naam bent, dan is het nog belangrijk om te checken of deze naam nog vrij is als domeinnaam.

3. Domeinnaam registreren

Is de domeinnaam nog vrij, dan kan je de domeinnaam registreren. Wacht hier niet te lang mee. Als je zeker bent van de naam en de url die je graag wilt claimen om op te gaan bloggen, leg de domeinnaam dan ook meteen vast. Een van de eerste dingen om te doen in je stappenplan als je een blog wilt beginnen.

4. Zoek een provider

Heb je je domeinnaam geregistreerd? Dan is het zaak om te kijken waar je je website gehost wilt hebben. Je kan overigens punt 3 en 4 ook omruilen als je wilt. Bij de meeste providers kan je namelijk ook je domeinnaam registreren. In dat geval hoef je -als je de provider hebt- ook niets meer te verhuizen.

Als je gaat zoeken naar een goede provider kijk dan ook zeker naar de reviews van anderen. Of informeer bijvoorbeeld bij andere bloggers bij welke provider zij hun website gehost hebben en wat hun ervaringen zijn. Zo weet je zeker dat de basis om aan je blog te beginnen goed is en kan je verder met dit stappenplan.

5. Welk pakket heb je nodig?

Mijn advies zou zijn om in ieder geval een WordPress site op te zetten. WordPress is als cms suysteem het meest bekend. Over de hele wereld draaien miljoenen websites op deze software. Daarnaast is de software open source wat natuurlijk ook een groot voordeel is.

Voor een WordPress website kies je dan ook een WordPress hosting pakket. Hoe zwaar dat pakket moet zijn dat kan je dan nog bepalen. Je kan ook ‘klein’ beginnen omdat je net start met je blog en het stappenplan. Naarmate je site verder groeit kan je dan je hosting pakket opwaarderen als je wilt.

6. In je stappenplan: welk CMS ga je gebruiken als je een blog gaat beginnen?

Eigenlijk heb ik hierboven al verklapt welk CMS je het beste kan gebruiken. Mocht jij om bepaalde redenen voor een ander content management systeem kiezen dan ben je daar uiteraard vrij in 😉 , maar ik zou het niet doen.

7. Welk thema wil je gaan gebruiken op je website?

Kies je voor WordPress als cms systeem, dan kan je ook met ene bepaald thema gaan werken om je website verder in te richten. Natuurlijk kan je de standaard thema’s van WordPress gebruiken, maar die geven niet zo’n heel toffe look vind ik persoonlijk. Dus wil je iets meer, een beetje fancy of gewoon een website die er niet uitziet als dertien in een dozijn? Dan kan je het best op zoek gaan naar een mooie thema.

Er zijn gratis thema’s te vinden die je kan gebruiken als je een blog gaat beginnen, maar het is in je stappenplan ook niet verkeerd om eens naar wat betaalde versies te kijken. Je koopt bijvoorbeeld voor $ 50 al een prachtig thema waar je veel flexibeler mee bent qua inrichting.

Hou in ieder geval in de gaten dat het thema goed aangeschreven staat op het gebied van seo, performance en mobile. Dan maak je op dat gebied alvast een goede start.

8. Ook in je stappenpan om een blog te beginnen: welke plugins heb je nodig?

Welke plugins je kan gebruiken hangt natuurlijk helemaal af van de functionaliteiten die je thema niet heeft maar die je wel wilt toevoegen aan je website.

Een must is wat mij betreft Yoast. Maar ook Akismet (tegen spam) is heel belangrijk.

9. Ga je website verder opbouwen en inrichten

Heb je een goed thema gekozen dan hoef je eigenlijk je website niet echt te bouwen, maar is het eerder inrichten van je website wat je doet. Maar vergis je niet, daar kan ook nog best wat tijd in gaan zitten hoor. Heb je je homepage een beetje naar je zin? Kijk dan nog even naar hoe de standaard blog pagina er uit ziet en hoe je categoriepagina’s er uit zien.

Je kan bovenstaande vaak nog uittesten met de testdata die in het thema zit. Ben je ‘good to go’? Dan gooi je de testberichten en pagina’s er uit. Nu ben je klaar met het stappenplan en kan je eindelijk beginnen met je eigen blog.

Heel veel succes!

10. Schrijven, schrijven, schrijven

Je zal zien dat er -als je aan het schrijven gaat- nog vaak genoeg een moment komt dat je nog wat wilt finetunen aan je blog. Helemaal geen probleem natuurlijk, dat kan altijd nog. Vergeet in ieder geval dit niet: content is King! Dat zeggen ze niet voor niets.

Wie schrijft, die blijft. Nog zo eentje! Je site kan er nog zo mooi uitzien, maar als je geen nieuwe content schrijft die gelezen wordt, dan ben je nog nergens met je website. Zeker niet als je van bloggen je beroep wilt maken of geld wilt verdienen met bloggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven