Stayokay Texel: kindvriendelijke vakantie op Texel met het gezin

Texel is een van de meest populaire waddeneilanden. En dat is niet voor niets. Het is een heerlijk eiland om op vakantie te gaan met kinderen. Zoek je een fijne, kindvriendelijke accommodatie? Boek dan eens een vakantie in het Stayokay Texel. Rosa ging je voor en neemt je mee in haar vakantie.

Stayokay Texel, een kindvriendelijke vakantiebestemming

Toen ik mijn man vertelde dat mijn plan was om met ons gezin in de meivakantie naar het Stayokay Texel te gaan, was hij niet enthousiast. ‘Een hostel is niets voor kinderen’, reageerde hij. ‘Weet je het wel zeker?’ Ik werd echter getriggerd door de site van Stayokay waarop staat dat het Stayokay Texel juist erg kindervriendelijk is.

Daarom besluiten we het uit te proberen en een paar nachten te verblijven in dit hostel, gelegen in het midden van Texel in het dorpje Den Burg. Een mooie centrale plek op het eiland om van daar uit de rest van Texel te verkennen.

stayokay texel

Aankomst op Stayokay Texel

Bij aankomst worden we vriendelijk verwelkomd door een van de medewerkers. Onze dochter Laura ontdekt in een mum van tijd de knutseltafel en start direct met tekenen, kleuren en stempelen. De aankomsthal met ruime tafel waar je een lekker krantje kunt lezen en waar de knutseltafel staat hebben een fijne relaxte sfeer. Zo ook het gezellige café met zithoek en bar.

Leestip: midweek op de waddeneilanden

stayokay texel zithoek

Je komt meteen in de vakantiestemming als je hier aan komt. Nadat we onze kamer hebben ingericht gaan we de rest van het hostel verkennen. Laura is erg blij met de leuke speeltuin achter het hostel met kabelbaan, schommels en glijbaan en de kast met kinderenboeken en spelletjes. Aan alles is te merken dat er aan kinderen gedacht is. De kamers zijn klein, maar prima voor een gezin met kinderen.

Wij hebben een kamer met eigen douche en toilet, een tweepersoonsbed en een stapelbed. In de avond drinken mijn man en ik een lekker Texels biertje in het Stayokay café terwijl onze dochter ligt te slapen op de kamer. In de ochtend schuiven we aan bij het ontbijt, een heerlijk buffet met voor ieder wat wils. Voor Laura een echt feestje om hier te ontbijten en voor ons een goed begin van de dag.

stayokay texel cafe

Wat kun je doen tijdens je vakantie op Texel?

Van te voren heb ik al allerlei informatie verzameld over Texel, maar in Stayokay kun je ook allerlei folders krijgen en kunnen de medewerkers je van alles vertellen. Wij krijgen ook een leuk welkomstpakketje met informatie over activiteiten op het eiland. Er is zo veel te doen, dat je echt keuzes moet maken. Ik zet de leukste activiteiten met kinderen voor jou op een rijtje:

ecomare texel, bruinvissen

1. Bezoek Ecomare als je bij Stayokay in Texel verblijft

Een bezoek aan Ecomare mag tijdens een vakantie op Texel niet ontbreken. Het is de trekpleister van Texel. Uiteraard zie je veel schattige zeehondjes en leer je veel over de zeehonden en bruinvissen, maar daarnaast is er in Ecomare ook nog een mooi aquarium en een museum met allerlei informatie over de geschiedenis van Ecomare en het leven in zee.

bonte belevenis brood bakken
brood bakken

2. Ga naar de De Bonte Belevenis

Een vriendin van mij appte me toen ik vertelde dat we naar Stayokay Texel gingen: De Bonte belevenis daar moet je heen met Laura. Dat is zo ontzettend leuk! We volgen haar tip op en het blijkt inderdaad een geweldige dag. De Bonte Belevenis is een boerderij, bakkerij, theeschenkerij en bierbrouwerij waar kinderen van alles zelf kunnen maken. Ieder kind kan een ambachtenkaart kopen waarmee hij of zij mee kan doen aan de activiteiten.

Zo kan Laura er kaarsen, zeep, papier en brood maken. Echt een belevenis. We drinken thee in de gezellige theeschenkerij waar je van allerlei lekkernijen kunt krijgen. Daarnaast is er een leuke speeltuin én zijn er allerlei dieren te zien. Het hoogtepunt van de dag is dat Laura een lammetje de fles mag geven. Fantastisch natuurlijk. De Bonte Belevenis is een absolute aanrader tijdens een vakantie op Texel.

bonte belevenis papier maken
papier maken

3. Lammetjes knuffelen op Schapenboerderij Texel

Texel is een echt schapeneiland. In het voorjaar zie je overal lammetjes in wei huppelen. Omdat wij midden in het seizoen naar Stayokay Texel gaan, willen we uiteraard die lammetjes van dichtbij zien en knuffelen. Een van de plekken waar dit kan is op Schapenboerderij Texel.

lammetje fles geven

Als je binnenkomt word je ontvangen in een leuke boerderij waar een gezellige zithoek is waar je een kop koffie kunt drinken en waar de kinderen gratis ranja krijgen. Als je verder doorloopt, kom je terecht in de stallen van de schapen. Hier zie allerlei verschillende soorten schapen.

Bijna allemaal hebben ze meerdere lammetjes op het moment dat wij er zijn, heel schattig. Achter in de stal is een speciale hoek waar kinderen lammetjes kunnen knuffelen. Een medewerker houd in de gaten of het goed gaat met de dieren. Laura vind dit zo leuk, dat ze niet weg te slaan is bij deze schattige lammetjes.

Iedere dag is er om 11:00 uur een demonstratie schapendrijven. Boerin Mariska geeft uitleg over het bedrijf, de schapen en laat zien hoe de twee honden de kudde schapen bij elkaar drijven. Dit mooie Texelse bedrijf is echt een bezoek waard.

schapenboerderij texel

4. Wandelen door het Texelse landschap

Ik ben een wandelaar. Ik vind het heerlijk om de natuur in te gaan en een stevig stukje te lopen. Helaas komt dat er niet zo van met een kleuter van 5 jaar. Als ik tegen Laura zeg dat we gaan wandelen, dan heeft ze er bij voorbaat al geen zin meer in. Wandelen op Texel is echter een heel ander verhaal. Ga de duinen in, de natuur in of zoek een leuke kindvriendelijke wandeling uit en op het eind van de wandeling heb je wel iets lekkers bij Stayokay Texel verdiend!

Er is zo veel te zien op dit mooie waddeneiland. Neem vooral een tas mee met eten voor een picknick en een kleedje. Overal kun je lekker picknicken tussen de duinen of op het strand. Wij hebben zelf gewandeld én met Laura een wandeling gemaakt in het bijzondere natuurgebied de Sluftervallei.

Dit is een stukje natuur tussen land en zee in dat regelmatig onder water stroomt. Heel leuk voor kinderen om er doorheen te wandelen en lekker door de stroompjes te waden. Doe dus laarzen aan of schoenen die nat mogen worden 😉 .

wandelroute ecomare

Daarnaast maken we ook nog een wandeling gemaakt door het duinpark bij Ecomare. Dit is een korte wandeling van ongeveer een uurtje waarbij kinderen allerlei opdrachten krijgen over dieren die in het duingebied leven. Zo leren ze luisteren als een konijn, zweven door de kiekendief en rennen als een fazant. Kijk eens voor meer wandelingen hier.

texelse strand uitwaaien

5. Leuk bij je Stayokay verlijf op Texel: de vuurtoren beklimmen en naar het strand

Toen Laura een baby was, bezochten we Texel al een keer tijdens onze vakantie, niet bij Stayokay, maar een andere accommodatie. En een van de tripjes die we toen maakten was het bezoeken van de vuurtoren. Ik durfde toen met Laura niet de toren te gaan beklimmen, ze was te klein. Inmiddels is ze er groot genoeg voor om de vuurtoren zelf te beklimmen, maarliefst 118 treden. Ze is zo trots dat ze het durft!

Als je boven bent heb je een prachtig uitzicht over het eiland en andere wadden eilanden. Bij goed weer kun je Vlieland zien liggen. Vergeet bij je bezoekje aan de vuurtoren niet om lekker het strand op te gaan. Aan deze kant van het eiland heb je namelijk het mooiste strand van Texel. Neem zandspeeltjes, een handdoek en vlieger mee en plezier is gegarandeerd.

Leestip: top 10 leukste vakantieparken in Nederland en ervaringen in Stayokay Dordrecht

6. Lekker eten in Pannenkoekenhuis Catharina Hoeve

Als laatste wil ik jullie een tip geven voor een leuk, kindervriendelijk restaurant, namelijk pannenkoekenhuis Catharina Hoeve. Het is een oude boerderij die prachtig verbouwd is tot een restaurant met speeltuin. Je kan er heerlijk pannenkoeken eten uiteraard, maar ook genoeg andere gerechten krijgen zoals spareribs, biefstuk of een visje. Bij slecht weer kunnen de kids zich vermaken op de speelzolder. Een fijne plek om je dag mee af te sluiten.

zelfpluktuin texel

7. Zelfpluktuin

Daarnaast wil ik een bezoek aan de zelfpluktuin nog even opperen. Helaas voor ons is deze nog niet geopend als wij bij Stayokay Texel zijn, maar ik heb er goede verhalen over gehoord. Dit lijkt me echt een leuke activiteit om met kinderen te doen!

Ik hoop dat je ik genoeg leuke tips heb gegeven voor een vakantie op Stayokay Texel. Mocht je nog niet genoeg inspiratie hebben? Kijk dan eens naar de excursies die je kunt maken op Texel via Ecomare, Staatsbosbeheer of Natuurmomumenten. Deze organisaties bieden wekelijks kinderexcursies aan, zeker de moeite waard om er eens naar te kijken.

Verblijven in Stayokay Texel

Lijkt het je leuk om tijdens je vakantie te verblijven in het Stayokay Texel? Kijk dan goed naar welk type kamer je boekt. Wij hadden een familiekamer met een tweepersoonsbed en een stapelbed. Let op: de kamers zijn klein. Dus reis je met een baby of peuter, informeer dan even goed bij het hostel of er genoeg ruimte is voor een campingbedje.

Dat de kamers klein zijn in dit mooie hostel is overigens geen enkel probleem. Er zijn genoeg plekken waar je lekker kan chillen, zoals de huiskamer, het café en bij goed weer het mooie terras. De prijzen zijn inclusief heerlijk ontbijtbuffet. In de avond kun je lekker aanschuiven voor een goed driegangenmenu voor een schappelijke prijs. Kinderen krijgen 50% korting. Tijdens weekenden en vakanties zijn er kinderactiviteiten gepland, zoals een knutselochtend. Wat ons betreft is dit verblijf voor herhaling vatbaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven