Stedentrip Rome: deze plekken moet je gezien hebben

Stedentripjes zijn heerlijk! Wel eens gedaan? Een stedentrip is zelfs in eigen land leuk. Denk aan Dordrecht nabij de Biesbosch, Maastricht met zijn rijksmonumenten en natuurlijk onze hoofdstad Amsterdam. Beetje klaar met molens en The Red Light District? Dan kan je het natuurlijk ook wat verder weg gaan zoeken. Voor mij werd het dit keer een stedentrip Rome! Een stad die je zeker op je lijstje mag zetten, want wat een parel is dat zeg! Ik vertel je graag wat je niet mag missen op deze stedentrip 🙂 .

Bella Roma

Rome behoort tot de beste bezochte steden ter wereld. Dat komt door de vele bezienswaardigheden die er te vinden zijn uit de geschiedenis. Je vind nog zoveel delen die stammen uit de tijd dat Rome de hoofdstad was van het grote Romeinse Rijk. Nog dagelijks komenden tienduizenden bezoekers een kijken nemen in Rome, en dat is te zien. Rome is een drukke stad en daardoor wellicht minder geschikt om te bezoeken met hele jonge kinderen. Hoewel een stedentrip Rome een absolute aanrader is, zal je -als je wel je kinderen meeneemt- een iets andere insteek moeten kiezen wellicht.

Lees ook: Citytrip mét kids? Ga ook eens naar Hannover!

Stedentrip Rome: dit moet je gezien hebben

Bij een stedentrip kan je ontspanning perfect combineren met ‘inspanning’. Genoeg van musea en historische gebouwen? Dan plof je neer in een van de parken van de stad, of pik je een terrasje op een plein. Bijgekomen? Dan is het tijd voor de volgende bezienswaardigheid! De volgende plekken moet je eigenlijk wel gezien hebben tijdens je stedentrip Rome.

Vaticaanstad

Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat van de wereld en staatshoofd hiervan is de Paus. De stad kent zo’n 800 inwoners en er wordt enkel hier nog Latijn gesproken. De bevolking bestaat met name uit geestelijken zoals nonnen, monniken, priesters en kardinalen.

Vaticaanstad is geen lid van de Europese Unie maar gebruikt gelukkig wel de euro. Fijn, want een souvenirtje hiervandaan is zeker de moeite waard! Bijzonder weetje: Vaticaanstad heeft een eigen website, een eigen radiostation, satelliet tv en dagblad! Een wereldje op zich dus, en zeker een bezoekje waard als je toch een stedentrip Rome maakt!

stedentrip Rome, sint pieter basiliek

Sint-Pieter Basiliek

Op het welbekende grote plein in Vaticaanstad bevind zich de Sint-Pietersbasiliek. Dit is de grootste en waarschijnlijk ook mooiste katholieke kerk ter wereld. Eenmaal binnen kijk je je ogen uit. Sterker nog: al snel krijg je het gevoel dat je ogen tekort komt. De vloer, de muren, het plafond, de schilderingen, de beelden in één woord waanzinnig!

stedentrip rome, sint pieter plein vanaf koepel

De kerk werd gebouwd tussen 1506 en 1626 en is een belangrijk bedevaartsoord voor Katholieken. De Sint-Pieterbasiliek was lang de grootste kerk ter wereld tot zij in grootte overtroffen werd door haar kopie in de Ivoorkust. Er bevinden zich praalgraven van verschillende pausen. Wanneer je dan toch in de Sint-Pieterbasiliek bent tijdens je stedentrip Rome, neem dan ook zeker even de moeite de trappen (ook te bereiken met een lift) te nemen naar de koepel. Vanaf hier heb je een prachtig (en zeer bekend) uitzicht op het Sint-Pieterplein. Claustrofobie? Neem dan zeker die lift (als je dat wel trekt 😉 ) . De trappen zijn geen aanrader voor mensen die angst hebben voor kleine ruimtes.

Lees ook: Stad van de mode? Niks Milaan: dit is Antwerpen!

stedentrip Rome, Sixtijnse kapel

Sixtijnse kapel

De Sixtijnse kapel werd in 1481 opgeleverd en is ook te vinden in het huidige Vaticaanstad. De kapel word nog steeds gebruikt door de Paus, meestal voor plechtige ceremonies. Na de dood van een Paus komen kardinalen er bijeen om een nieuwe paus te kiezen. Het gebouw maakt deel uit van het Vaticaan museum. Muur en plafondschilderingen in de Sixtijnse kapel worden door velen beschouwd als hét hoogtepunt. Vooral het plafond van Michelangelo word geprezen. De sixtijnse kapel bezoeken is prachtig maar ook erg druk! Gesjouw met kinderwagens en buggy’s zou ik dan ook zeker niet aanraden

Tip:Koop vooraf online kaartjes via de originele websites! Je hoeft dan niet in de rij te staan welke wel zo’n 2 uur(!) kan duren. Zonde van je stedentrip Rome om die in wachtrijen door te brengen, nietwaar? Voor 18 euro p.p. heb je kaartjes voor het Vaticaanmuseum inclusief bezoek aan de Sixtijnse kapel. Op andere sites worden dezelfde kaartjes aangeboden voor het driedubbele tarief.

Het Vaticaan Museum

De volgende mustsee tijdens je stedentrip Rome is het Vaticaan museum. In het Vaticaan museum vind je veel verschillende soort kunstwerken. Denk aan eeuwenoude schilderijen, beelden en grootse wandversieringen. Letterlijk én figuurlijk de grootste meesterwerken ter wereld. In totaal bestaan de Vaticaanse Musea uit 26 verschillende musea waarvan de Sixtijnse kapel dan misschien wel de bekendste is. De musea zijn gevestigd in Apostolische paleizen en de collectie bestaat uit zowel moderne kunstwerken, als werken uit de oudheid. Je kunt er gerust een hele dag mee zoet zijn. Het museum is misschien wel het populairste wat je in Rome kunt bezoeken en daardoor zijn de wachtrijen doorgaans ook verschrikkelijk lang. Ook hiervoor kun je vooraf online je tickets kopen.

stedentrip Rome Colosseum

Colosseum

Wat mij betreft het hoogtepuntje van de stedentrip Rome en zeker niet te vermijden, het Colosseum. Het Colosseum (gebouwd in de eerste eeuw na christus) was geheel bedoeld voor de spelen die werden georganiseerd en betaald door de heersende keizer. Naast veel gladiatorengevechten waren er de meest verbazingwekkende schouwspelen te zien. Zo waren er gevechten tussen kraanvogels en olifanten maar ook vrouwen traden op als wilde-dierenvechters. Kan je het je voorstellen?

Later was er een geheel verzorgd en gevuld dagprogramma. ’s Morgens wilde-dierengevechten. De arena werd erop ingericht met rotspartijen en struiken. Tussen de middag was er voor de geïnteresseerden een pauzeprogramma waarin veroordeelde gevangen voor de wilde dieren werden gegooid. Het middagprogramma met de gladiatorenshows vormde daarna het hoogtepunt. Dit alles voor vermaak van het volk… Wilde dieren hoef je er niet meer te verwachten, maar een bezoekje aan het Colosseum is tijdens je stedentrip Rome nog steeds meer dan de moeite waard!

De kattenruïne

Aanvulling van Joyce : “lang geleden ben ik op een stedentrip naar Rome geweest met mijn ouders. Ik was toen 12 jaar en wat mij het meest is bijgebleven (uiteraard naast de bovenstaande hot spots die in principe bij niemand op het lijstje mogen ontbreken) is de kattenruïne. Midden in het drukke centrum van Rome sluipen namelijk tientallen katten door de tempelresten van de Area Sacra dell’Argentina. Het was voor mij de mooiste plek van Rome, wellicht had ik daar met mijn leeftijd ook wel extra oog voor. En uiteraard ben ik een dierenliefhebber, maar het overweldigende van al die katten daar vond ik fantastisch.”

Buon appetito!

Afgezien van cultuur valt er in Rome natuurlijk nog veel meer te proeven. Even helemaal klaar met al die historie? Dan kan je natuurlijk voor een historisch lekkere Italiaanse maaltijd gaan. Want naast alle culturele bezoekjes kun je in Rome uiteraard heerlijke pizza’s en pasta’s eten, en de mensen zijn er ook nog eens hartstikke vriendelijk.

Hebben jullie nog aanvullende hotspots? Dan ga ik gewoon nog eens terug! Rome is always a good idea 😉 .

 

2 gedachten over “Stedentrip Rome: deze plekken moet je gezien hebben”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven