Stel, je hebt een kind

Dat zou natuurlijk kunnen, ik bedoel dat je een kind hebt, want anders was je waarschijnlijk niet zo’n fan van mamsatwork. Dus, stel je hebt een kind. Dat voed je netjes op, je leert het lopen, plassen, met twee woorden spreken en je brengt het de normen en waarden bij van je eigen situatie. Stel dat jouw kind nou toevallig leuk kan zingen. Ze doet zo hier en daar eens mee aan een wedstrijd. Ze wint de schoolcompetitie, verliest bij The Voice of Holland maar ach met een veertje meer of minder in heur haar, komt ze die slag snel te boven.

Nagels en paracetamol

En dan mag jouw kind, stel dat je het hebt dus, meedoen aan het nationale songfestival en tegen de stemming en de verwachting in wint ze dat. Geweldig, jouw kind mag naar Bakoe.

Je geeft haar een schone zakdoek mee, een nette verschoning voor onderweg en natuurlijk een Liga fruitkoekje voor de verantwoorde hongerstilling. Daar gaat ze dan. Je barst van trots en blijdschap terwijl je ondertussen je nagels wegkauwt van de zenuwen.
Stel je hebt een kind dat dan tijdens de halve finale op dat grote podium gewoon vals zingt. Niet een beetje, maar gewoon vals. Al die keren dat het stralend uit haar strotje kwam, verdwijnen in de coulissen van het verleden. Jouw kind verknalt het gewoon volledig.

Je nagels liggen er al af, je paracetamolletjes heb je allemaal al weggeslikt dus ga je op karakter je dochter troosten die natuurlijk in tranen is.

Laconiek

Stel je hebt een dochter die het lef heeft om na alle euro’s die in haar deelname zijn gestoken, doodleuk te vertellen dat ze er een beetje naast dacht te zitten. Maar ach dat was na een paar akkoorden weer in orde. Die durft te melden dat ze ongelooflijk veel plezier heeft gehad en toch maar mooi háár liedje voor een groot publiek heeft gezongen. Stel je hebt een kind dat niet eens de moed heeft om ten minste haar excuus te maken voor het feit dat ze – om welke reden dan ook- vals heeft gezongen en alle hulp en alle ondersteuning niet heeft waargemaakt. Stel dat je zo’n kind hebt, zou je dan niet denken dat je kind nog veel te leren heeft. Want datzelfde kind zegt dat ze geen robot is, maar echt overtuigen met haar inlevingsvermogen – een menselijke eigenschap – doet ze mij niet. Ze heeft heel veel plezier gehad. Dank je de koekoek, geef mij ook zo’n feestje op andermans kosten. Joan: ‘Ik ben natuurlijk teleurgesteld, maar ik heb geen traan gelaten. Je kunt natuurlijk niet alles hebben. Als het supervals was, dan is dat zo. Het is gebeurd. Ik heb het lied vijfhonderd keer gezongen en als het dan een beetje mis gaat op de dag dat het eigenlijk goed moet gaan…’

Wijsheid

Stel, je hebt een kind, en ik denk dus dat jullie bijna allemaal één of meer kinderen hebben, stel dus dat je een kind hebt, zouden jullie dan asjeblieft dat kind willen bijbrengen dat het veel mooier is om te zeggen dat het je spijt dan om welke reden dan ook, net te doen of de rest van de wereld gek is en het niet snapt. Een overtrokken reactie als die van Arjen Robben omdat hij een strafschop mist en daarom direct naar een onbewoond eiland wil, hoeft ook niet. Het is maar een spelletje en dat is het songfestival ook. Maar Joan, wat was je een prachtige indiaan geweest als je net als de oorspronkelijke bewoners van Amerika, de wijsheid had opgebracht om gewoon te zeggen: ‘Ik heb veel plezier gehad, veel geleerd, maar het zit me ongelooflijk dwars dat het me niet is gelukt’ Ugh…

Weetje

Het Eurovisiesongfestival is sinds 24 mei 1956 een jaarlijkse happening waarin liedjes en presentaties via televisiebeelden door Europa gaan. In 1956 nog een heel bijzonder iets.

Sinds 1967 kunnen ook kijkers van buiten Europa van het spektakel genieten. En uiteraard is ook internet inmiddels een medium waarop de zangwedstrijd is te volgen. Alhoewel het fenomeen in de loop der jaren is uitgegroeid tot veel meer dan een zangcompetitie.

Het Songfestival danks zijn naam aan het Eurovision TV Dirstribution Network, een onderdeel van de Europese Radio-unie (EBU-UER). Ieder actief lid van de EBU-UER kan meedoen, zodoende is het aantal deelnemers van landen buiten Europa de laatste jaren sterk gegroeid. 

Lees hier meer van Tonny.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top