Met Stena Line van Kiel naar Göteborg

Voor onze rondreis naar Zweden hebben we bedacht de reis wat aangenamer te maken door de ferry te pakken van Stena Line via Kiel naar Göteborg. En wat hebben we daar goed aan gedaan!

Voor iedereen die twijfelt… lees op je gemak even mijn blog door en maak daarna je keuze als het gaat om alles rijden, of een deel van de reis met de boot afleggen.

Welke keuze je ook maakt, ik wens je in ieder geval heel veel plezier op je reis door Zweden. Wil je meer lezen over onze reis in Zweden? Check dan ook mijn andere blogs over de rondreis door Zweden die wij gemaakt hebben.

met de boot van Stena Line van Kiel naar Göteborg

Waarom met Stena Line de overtocht maken van Kiel naar Göteborg?

Waarom wij gekozen hebben om de overtocht naar Zweden per boot te maken? Dat is eigenlijk heel simpel. Wil je graag een ontspannen rit en tegelijkertijd niet al te lang onder weg zijn? Dan is dit je ideale keuze.

Wij komen zelf uit Schijndel en hadden een reis van 6 uur voor de boeg om met de auto naar Kiel te rijden. Doordat we daar op de ferry gestapt zijn hebben we ons de hele avond vermaakt én heerlijk geslapen in de nacht.

Bij aankomst van de Stena Line in Göteborg was Frank weer helemaal fit voor de reis die we toen nog af moesten leggen naar Björnbyn, zo’n 5 uur rijden.

Ik neem je graag mee in onze ervaring met Stena Line van Kiel naar Göteborg én ik zet de kosten voor je uiteen zodat je een vergelijk hebt van de boot ten opzichte van de hele reis met de auto rijden.

heenweg naar haven Kiel om op de Stena Line ferry te gaan

Zo ziet de reis er uit met de boot van Kiel naar Göteborg

Zoals aangegeven hebben wij 6 uur gereden van Schijndel naar Kiel.

Omdat we redelijk bijtijds vertrekken in de ochtend komen we ook op tijd in Kiel aan. Dat betekent dat we daar nog even lekker de stad in kunnen en onze benen kunnen strekken voordat we inchecken bij Stena Line.

Ideaal eigenlijk want je rijdt bijna door het centrum van Kiel heen als je naar de haven rijdt waar Stena Line haar ferry heeft liggen. Je maakt dan ook nagenoeg geen extra kilometers om even Kiel binnen te gaan.

We parkeren onze auto bij de parkeergarage Sparkassen Arena waar je voor € 2,00 per uur parkeert. En daarna lopen we in nog geen 5 minuten de grote winkelstraat in Kiel in.

We slenteren even wat rond langs de marktkraampjes, zien een Starbucks en duiken naar binnen voor een lekkere cappuccino en een stukje citroencake. De kinderen drinken terwijl een Refresha en delen een muffin.

Heel veel tijd om te shoppen hebben we niet natuurlijk, maar dat was ook niet de bedoeling. Het is even puur ontspannen en een soort ’tijd doorkomen’ maar op deze manier is dat zo slecht nog niet.

Hoe laat Stena Line ferry in Kiel inchecken

Tijd om in te checken op Stena Line Kiel Göteborg

Iets na 16.00 rijden we vanuit de parkeergarage naar de haven waar de Stena Line ligt om in te checken. De ferry vertrekt om 17.45 en inchecken met de auto is mogelijk tot 17.15. We zijn dus prima op tijd.

Ieder voertuig wordt netjes geïnstrueerd om een bepaalde rij te pakken, auto, camper, vrachtwagen, auto met caravan… de rijen zijn niet lang en er zit een prima voortgang in. Dat is fijn!

Als we langs de incheckhokjes rijden hoeven we alleen onze paspoorten te laten zien, de reservering heb ik bij de hand, maar daar wordt niet naar gevraagd. In no-time rijden we dan ook de Germanica van Stena Line op.

Uiteraard is het wél belangrijk dat je je boekingsnummer en reservering bij je hebt, maar om het gemakkelijk te maken voor hun gasten roepen de medewerkers van Stena Line de boeking soms op via het kenteken. Handig toch!

Op het autodeck is het even snel checken… hebben we alles wat we vanavond en vannacht nodig hebben? Met 4 lensgebruikers zijn de nodige checks wat dat betreft altijd belangrijk. Via de intercom wordt namelijk duidelijk gemaakt dat het autodeck nog tot 17.30 open is en daarna voor de hele nacht op slot gaat.

Als Stena Line van Kiel naar Göteborg vaart kunnen we er niet meer bij. Logisch natuurlijk, maar belangrijk om even een goede check te doen dus.

Tip: pak één tas met spullen in van ieder gezinslid die je nodig hebt voor de nacht op de ferry. Hartstikke handig, want zo heb je eigenlijk alles al bij elkaar, behalve de jassen die nog mee moeten als je het dek nog op wilt. Denk dus ook aan lenzen, tandenborstel etcetera.

panoramadek op de Stena Line ferry van Kiel naar Göteborg
lekker even uitwaaien op het panaromadek

Stena Line Germanica ferry; op de boot!

Ook al hebben wij twee ‘stoere’ pubers, zodra we op de boot aankomen merk ik meteen weer dat dit toch ‘iets nieuws’ voor ze is. We hebben wel eens een reis op een ferry gemaakt, maar dat is al zolang geleden dat zeker Lotte zich daar niets meer van kan herinneren.

kajuiten ferry Stena Line van Kiel naar Göteborg

Ze vindt de lange rijen met hutten dan ook ‘mindblowing’, haha. En stiekem ben ik zelf ook wel weer onder de indruk. Nadat we onze hut hebben bekeken gaan we het dek op. Even luisteren naar wat live muziek en lekker naar buiten als de boot vertrekt. Altijd leuk om te zien hoe zo’n boot de haven uitvaart vinden wij.

buffetdiner op de ferry van Stena Line van Kiel naar Goteborg

Avondeten op de ferry

Het buffetdiner is twee shifts (van 18.00-19.30 en van 19.30 tot 21.00) verdeeld. Wij gaan om 18.00 uur aan tafel, want er is een buffetdiner voor ons gereserveerd op dat tijdstip. We zorgen dan ook dat we op tijd zijn zodat we lekker op ons gemak kunnen dineren.

Het aansluiten in de rij bij het buffet viel alles mee. We kunnen in no-time kiezen uit een heel aantal lekkere gerechten. Van beef tot kip, garnalen, mosselen en vis en van friet, tot verschillende soorten groenten. En natuurlijk de nodige salades. Lekker!

Ook het drinken is self-service en dat vind Lotte maar wat leuk. Een biertje tappen voor papa betekent weer even haar horeca skills oefenen.

De kosten voor een all inclusive buffet op Stena Line van Kiel naar Göteborg liggen rond de € 35,00 voor volwassenen en € 17,50 voor kinderen van 4-15 jaar. Peuters mogen gratis mee eten. (prijzen kunnen iets verschillen afhankelijk van het moment in het seizoen of de dag waarop je reist)

Ik geniet van het eten, maar vooral ook van de gezelligheid van mijn gezin. Normaal gesproken zitten we nooit zo relaxt aan tafel, en jij herkent dat wellicht ook wel. Als je kinderen klein zijn kan eten best ‘een ding’ zijn, maar pubers schuiven het eten naar binnen en zijn daarna al weer weg om hun eigen ding te doen.

Natuurlijk heb je dat ook deels zelf in de hand, maar het is maar om aan te geven dat de rust die dit brengt me laat genieten van mijn gezin. We doen na het eten een spelletje waar Lotte mee komt. Het heet Mr. White en je speelt het op de telefoon. Super easy en hartstikke geinig. Tip dus.

animatie op de Stena Line van Kiel naar Göteborg

Entertainment op de Stena Line van Kiel naar Göteborg

Aan entertainment is er ook geen gebrek. Natuurlijk gaan wij even de shop in, Lotte haar favoriete bezigheid op dit moment. Maar los daarvan is er ook entertainment voor kinderen en later op de avond schuiven wij weer aan een tafeltje om een drankje te doen en naar de zangkusten van twee dames te luisteren.

Niet alleen de dames maken sfeer, ook een van de gasten doet aardig mee. Hij gaat zo op in het entertainment en is zo vrolijk aan het dansen (op zijn stoel weliswaar) dat wij niet anders kunnen dan ook genieten.

avondprogramma Stena Line Kiel Göteborg
Lotte en Frank hebben ’s avonds de grootste lol 😉

Om 0.00 is het entertainment afgelopen en kruipen wij onze hut in. Binnen no-time slapen we en voor ik het weet gaat de wekker. Niet alleen onze eigen wekker trouwens, ook de omroepinstallatie van de ferry die doet het, haha.

Om 07.30 laten ze weten hoe laat het is en dat je de mogelijkheid hebt om een ontbijt te nuttigen.

Het ontbijt kan je vooraf reserveren als je de boeking voor je trip maakt, maar je kan ook op de ferry zelf nog een ontbijt boeken volgens mij, mits er nog plek is.

Ontbijten voordat je in Göteborg aankomt

Een ontbijt op de boot is natuurlijk ideaal, zeker als je daarna -net als ons- nog 5 uur te rijden hebt naar je plek van bestemming. Je kan dan gelijk als je van de boot af komt doorrijden zonder tussenstop.

Bij het ontbijt was het wel erg druk overigens, maar dat komt natuurlijk omdat daar geen shifts in zijn. Iedereen die wil ontbijten komt rond dezelfde tijd. Gelukkig hebben ze wel meer ruimtes beschikbaar voor het ontbijt.

Wat je kan verwachten? Van yoghurt tot lekkere broodjes, allerlei soorten beleg, scrambled eggs, uitgebakken spek en pannenkoeken. Oh ja, en wat fruit. Meer dan voldoende dus.

Het ontbijt kost ongeveer € 14,00 voor volwassenen en € 7,00 voor kinderen van 4 tot 15 jaar. Niet echt veel dus. Peuters eten weer gratis mee.

Hier vind je meer informatie over de ferry.

Göteborg centrum

Aankomst in Göteborg na een heerlijke nachtrust vanuit Kiel met Stena Line

We hebben dus lekker geslapen, lekker ontbeten en zijn klaar om aan de terugreis te beginnen. Om 09.15 komt de ferry aan in Göteborg. Eigenlijk wil Frank zo snel mogelijk de boot af om aan de reis naar Björnbyn te beginnen. Waarom? Er wordt het een en ander geroepen over storm Hans.

Maar Lotte heeft andere ideeën. Göteborg is namelijk een van de steden waar ze een Sephora hebben. En als tiktok puber van 14 en een beetje een Anne Fleur meisje is de Sephora natuurlijk een must see. Zeker omdat deze winkel niet in Nederland gevestigd is.

En ik vind het eigenlijk wel een leuke gelegenheid om ook Göteborg een beetje te bekijken. Het besluit is dus gemaakt.

Het duurt even voordat we de boot af zijn, het uitchecken gaat wat minder snel dan het inchecken. En daarnaast zitten we achter een auto op de boot waarvan de bestuurder zich verslapen heeft. Maar als het dan eenmaal zover is rijden we in 15 minuten ongeveer naar een parkeerplaats in Göteborg.

joes juices in Göteborg

Nog even nagenieten in Göteborg

Als je wat tijd hebt op de dag van aankomst dan is Göteborg echt een aanrader. We hebben een drankje gedaan bij Joe’s Juices en lopen daarna -uiteraard door Lotte genavigeerd- naar de Sephora.

Los van de Sephora is Göteborg een stad met prachtige gebouwen. Vlak voordat je het centrum bereikt is er ook een groot park, het Bältespännarpark. Een prachtig park dat zeker de moeite van een bezoekje waard is.

Baltespannerpark in het centrum van Göteborg

Dikke tip voor als je nog wat wilt eten in Göteborg

Een laatste tip voor een bezoekje aan Göteborg wil ik jullie graag nog meegeven.

restaurant Kungstorget in Göteborg voor als je goed wilt eten

Wij hebben een late lunch gepakt bij Restaurant Kungstorget aan de Kungstorget 7 in Göteborg. Mocht je nog een plekje zoeken… hier kan je echt enorm lekker eten. En het is een plaatje om te zien van binnen, vind je niet?

Kort samengevat met Stenaline van Kiel naar Göteborg

Voor ons was deze nachtreis met de ferry van Kiel naar Göteborg een nobrainer. Je komt heerlijk uitgerust aan en als je met de auto de reis zou moeten maken ben je echt beduidend langer onderweg. Vooral Lotte kan nog wagenziek zijn, dus zo min mogelijk in de auto is dan fijn.

Daarnaast moet je als je met de auto gaat ook onderweg overnachten, toch? Heb je je eigen caravan bij je, dan is die overnachting wellicht minder duur, maar in ons geval zouden we een hotel moeten pakken.

Verder geeft zo’n overtocht -waarschijnlijk vanwege het bijzondere karakter ervan én het entertainment aan boord- ook direct het vakantiegevoel.

De kosten die je in totaal maakt, met 3 volwassenen en een puber van 14 in één auto kunnen nogal variëren en zijn sterk afhankelijk van de datum van vertrek en retour en de keuzes die je aan boord maakt.

Ik heb verschillende data voor je vergeleken en kom uit op zo’n € 1.000,00 – € 1.600,00. Daarbij ben ik uitgegaan van een overtocht met Stena Line van Kiel naar Göteborg voor een verblijf in Zweden van circa twee weken met economy ticket voor de boot inclusief het buffetdiner en ontbijtbuffet voor 3 volwassenen en een puber met auto.

Reis je met jonge kinderen dan ben je zeker goedkoper uit.

Tip: Kies je voor een Flexi ticket dan heb je meer keuze vrijheid wanneer je reisplannen wijzigen. Je betaalt bij annulering tot 24 uur voor vertrek slechts € 3,50 per enkele reis. Met een economy ticket heb je 100% annuleringskosten.

Met de auto in plaats van met de boot naar Zweden

Maak je met de auto deze reis en verblijf je in een hotel, dan zou voor ons de situatie zijn zoals hieronder beschreven.

We zouden (vanuit Schijndel) dan een reis voor de boeg hebben van minimaal 17 uur rijden en 1550 kilometer. Ten opzichte van de 10 uur en 880 kilometer die we er nu met de auto over hebben gedaan.

In dit geval heb je dus 670 kilometer extra gereden en moet je over de Grote Beltbrug (na Odense) en de Öresundbrug waarbij je via Denemarken- Kopenhagen naar Malmö rijdt.

Deze extra kilometers kosten je ongeveer € 100,00, de tol van de bruggen kost ook ongeveer € 100,00. Een overnachting met 4-en ben je ook wel een paar honderd euro voor kwijt én dan heb je nog niet gegeten en gedronken.

Al met al is de bootreis wel wat duurder natuurlijk, maar voor ons was dit een heel fijn begin van onze vakantie!

Heb jij de Stena Line van Göteborg naar Kiel al eens genomen?

Check hier de kosten van de ferry voor jullie reis naar Zweden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven