Super leuke activiteit met kinderen: stenen schilderen en verstoppen

Het is in deze periode niet altijd even makkelijk om leuke dingen te verzinnen voor de kinderen. Niet dat je als ouder verplicht bent om ze continue te vermaken maar we weten allemaal hoe het gaat als kinderen zich vervelen. Onlangs kwam ik een hele leuke activiteit tegen voor kinderen: stenen en keien schilderen om ze vervolgens te verstoppen. Ik vertel je wat meer over dit idee.

stenen schilderen en verstoppen; knutselen met kinderen
Stockfoto van beschilderde stenen door Oxik

Stenen schilderen (en verstoppen) als activiteit met je kinderen

Op de Facebookpagina Kei Tof is zich een ware rage aan het ontpoppen. Namelijk het schilderen van stenen om die vervolgens op een leuke plek te verstoppen voor een vinder.

De stenen worden door jan en allemaal geschilderd en op de achterzijde vaak voorzien van een postcode tijdens het knutselen. Dit om te kunnen blijven achterhalen waar de steen ‘geboren’ is.

Juist omdat iedereen er aan mee kan doen is er zo’n enorme diversiteit aan geschilderde stenen. Super creatieve stenen die bijvoorbeeld met de dotted techniek beschilderd zijn. Of stenen die een bepaalde kleur of tekst boodschap hebben.

Zo werden er rondom de kerst nieuwe stenen geschilderd in kerststijl, leuk toch? De volgende keer dat jou kinderen roepen dat ze zich vervelen kan je deze activiteit voorstellen. Wedden dat ze graag aan de slag gaan en dit leuk vinden om te doen?

Kei Toffe activiteit met kinderen

Deze activiteit om met kinderen te doen is overigens dubbel leuk. Je hebt namelijk de schilder activiteit die al heel leuk is voor ze om te doen. Maar daarna volgt uiteraard de wandeling om de geschilderde stenen te verstoppen. Zodat een ander ze kan vinden!

Ook dat is leuk en bovendien leerzaam voor kinderen. Het is toch een soort van ‘loslaten’ van iets moois om bij een ander een glimlach op het gezicht te toveren. Een mooie gebaar om ze te leren!

Het hele idee doet een beetje denken aan een mix van geo-cachen en de berentocht die vorig jaar geïnitieerd werd om kinderen te entertainen.

Hoe kan je de stenen en keien schilderen?

De bedoeling is dat je de stenen en keien beschilderd of ze met stift bewerkt. In ieder geval op zo’n manier dat de verf en de stift blijft zitten in de regen. Je kan dit als volgt doen:

 • Zoek stenen buiten
 • Was de stenen en laat ze drogen
 • Beschilder de stenen
 • Spuit er een doorzichtige lak/vernis overheen
 • Maak een wandeling en drop de stenen ergens
 • Neem nieuwe stenen mee om weer te beschilderen en deze verslavende activiteit met je kinderen voort te zetten

Welke materialen kan je goed gebruiken voor het schilderen van de stenen?

De acryl verf van de Xenos werkt uitstekend en is prima betaalbaar . Vernissen van de geschilderde steen kan heel makkelijk met een blanke lak uit spuitbus of bijvoorbeeld aflakken met blanke lak spray van de Aldi.

Waar kan je de stenen verstoppen?

Dat kan natuurlijk overal, maar het leukste is het als je de beschilderde stenen neerlegt op een plek waar veel kinderen komen natuurlijk. Dat kan bij een speeltuin zijn, maar ook in het centrum of in het bos.

Of gewoon ergens in de wijk (liefst niet bij dat ene paaltje waar alle honden tegenaan pissen, dat is dan weer jammer).

Wat doe je met de stenen als je er een gevonden hebt?

Het idee is dat je dat zelf bepaalt. De een laat de gevonden stenen liggen (en maakt er bijvoorbeeld alleen een foto van) en de ander vind de steen zo mooi dat ze hem mee naar huis nemen. Daar ben je vrij in.

Het idee van deze activiteit is dat jij en je kinderen lekker bezig zijn, en dat je een ander blij maakt. Of dat dat nu is met een tijdelijke glimlach, of dat iemand de steen permanent meeneem, dat is allemaal ok.

Door heel Nederland heen duiken stenen op die geschilderd zijn. Er zijn kinderen die vol aan de bak gaan met schilderen, maar er zijn ook genoeg volwassenen die aan het stenen schilderen slaan. Lekker even verstand op nul en creatief zijn, helemaal geen slecht idee.

Als je kijkt naar de foto’s van de stenen op die facebookgroep dan zie je heel veel varianties, super leuk.

De Facebookgroep groeit bizar snel en er zijn steeds meer ouders en kinderen die mee stenen schilderen. Misschien is het ook wat voor jullie?

Voorbeelden van geschilderde stenen

1 gedachte over “Super leuke activiteit met kinderen: stenen schilderen en verstoppen”

 1. Avatar foto
  Stijnen Jenny

  over-+ ! 8 jaar was er bij Standard boekhandel een “stone art ” setje verkrijgbaar en ik heb verscheidene workshops met kinderen gedaan .De setjes waren na een jaar niet meer verkrijgbaar ;spijtig want het was steeds een creatief succes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven