Stichting Babyspullen helpt een baby in armoede aan een goede start

Stichting Babyspullen: Help jij mee een baby in armoede een goede start te geven? Toen ik zwanger was vond ik het heerlijk, shoppen voor mijn baby op komst. We snuffelden in diverse winkels en tijdens mijn verlof ging ik vaak even op pad om nog wat kleertjes te kopen. Het was een fijne tijd en ik had ook nog eens het geluk dat we genoeg budget hadden om alles aan te schaffen. Onze kleine heeft een goede start gehad. Ze lag er warmpjes bij in haar nieuwe kleertjes en mooie babykamer.  Maar deze situatie is niet voor iedere baby zo vanzelfsprekend.

stichting babyspullen

Stichting Babyspullen zorgt voor een goede start

Helaas groeien in Nederland in deze tijd één op de negen kinderen op in armoede. Dat betekent dat het geluk van een bijzondere tijd van de zwangerschap bij deze ouders overschaduwd wordt door zorgen. Want het is heerlijk als je kunt genieten van een je zwangerschap, maar als je bijna dagelijks geldzorgen hebt, hoe voelt dat dan voor een aanstaande ouder? Voor deze ouders is het kopen van babyspullen een luxe. Geen babykamer of nieuwe kleertjes, geen geld voor basisbehoeften voor jouw baby, laat staan voor luxe producten. Persoonlijk zou ik deze situatie heel heftig vinden en ik ben er daarom dankbaar voor dat ik niet deze deze situatie heb gezeten!

Verstrekking alleen op basis van verwijzing

Om deze ouders te helpen is Marjolijn Hermus de Stichting Babyspullen begonnen. Ze heeft de stichting opgezet om juist deze doelgroep te helpen. Want armoede is niet alleen maar iets uit de derde wereld, een ver-van-mijn-bedshow, ook in Nederland komt het voor.  Spullen die voor veel ouders vanzelfsprekend zijn om aan te schaffen, is voor deze doelgroep ouders een luxe. Stichting Babyspullen verzamelt gebruikte en nieuwe babyspullen om deze ouders te helpen. Marjolijn vertelt hoe de spullen bij deze ouders terecht komen: “Wij verstrekken de gratis pakketten alleen op basis van een verwijzing van een hulpverleningsinstantie, zoals de voedselbank of jeugdzorg. Zo weten we zeker dat de pakketten bij de juiste gezinnen terecht komen die het echt nodig hebben. Dat maakt ons uniek in Nederland. Wij vinden dat iedere kind recht heeft op een goede start.”

Niet kunnen voldoen aan basisbehoeften

Ook ik zie het regelmatig tijdens mijn werk, gezinnen die met moeite rond kunnen komen. Ouders hebben vaak zo veel geldzorgen dat het geluk van een zwangerschap overschaduwt wordt door stress. Waar nodig verwijs ik deze gezinnen door naar hulpinstanties of schuldhulpverlening zodat zij een steuntje in de rug krijgen. Wat gun ik deze ouders zo’n baby pakket! Marjolijn Hermus: “Helaas zijn er in Nederland nog veel ouders die niet kunnen voldoen aan de basisbehoeften voor hun pasgeboren baby, zoals een warme deken, een kruik, verzorgingsspulletjes of voldoende kleertjes”.

Wat kun jij doen?

Op de website van Stichting Babyspullen staan inleverpunten waar je gebruikte, nog goede babyspullen, kunt inleveren. Stichting Babyspullen maakt er dan een pakket van en deelt ze uit aan ouders die dat nodig hebben. Dus heb je de zolder of garage vol staan met babyspullen die je niet meer gaat gebruiken? Dit is het moment om ze in te leveren voor een goed doel! Wil je Stichting Babyspullen financieel steunen, dan kun je ook donateur worden voor 2 per maand.

Online campagne Luxe

Daarnaast staat Stichting Babyspullen deze week in het kader van de Wereldarmoededag dag stil bij de armoede die er heerst over heel de wereld. De stichting is een online campagne ‘Luxe’ begonnen op haar website en Facebook pagina. Negen dagen lang post de stichting iedere dag een afbeelding van een babyproduct en vraagt of het noodzakelijk is of luxe. Tevens wordt gevraagd of iedereen een reactie wil geven en de post wil delen. Doe jij ook mee? Kijk op hun website of op Facebook.

Andere artikelen die interessant zijn om te lezen vind je hier:

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven