Wist jij dat je als moeder en mantelzorger ook in aanmerking komt voor een maaltijd via Stichting Thuisgekookt? Dus heb jij je handen vol en kan je wel wat hulp (in de vorm van een maaltijd) gebruikten? Lees dan snel verder.
Stichting Thuisgekookt is er ook voor de mantelzorger
Je bent druk in de weer met slaapjes, zwemles, kleutergym en de zoveelste was. Verder zijn er speelafspraakjes en kinderfeestjes en als ze eindelijk slapen ’s avonds moet de dag van morgen óók nog voorbereid worden.
Als moeder heb je vaak een enorme hoeveelheid ballen in de lucht te houden. Zéker als je ook nog zorg draagt voor iemand buiten je gezin kan de hoeveelheid werk ervoor zorgen dat je elke dag uitgeblust op de bank neerploft.
Dan kan het ontzettend fijn zijn om een beetje ontlast te worden, zonder dat het je tijd óf geld kost. Stichting Thuisgekookt koppelt buren die vanwege de leeftijd, een ziekte of een handicap niet meer elke dag voor zichzelf kunnen koken aan een buur die tóch al kookt. Helemaal vrijwillig!
Zo kun jij af en toe ook even ademhalen. Een soort personal assistant voor het gezin, maar dan voor het eten.
Een warme maaltijd met een praatje
Want wat voor de één vanzelfsprekend is, is voor de ander een luxe. Juist voor mensen die vanwege een kwetsbaarheid het grootste deel van de dag aan huis gekluisterd zijn is een warme, met liefde gemaakte maaltijd een cadeau.
Bovendien is het contact met een buurtgenoot vaak nog waardevoller dan de maaltijd op zich. Het gevoel dat iemand naar hen omkijkt bijvoorbeeld. En dat er gekookt wordt met oog voor wat zij lekker vinden en de maaltijd, in tegenstelling tot het eten van een maaltijdservice, warm aan ze overhandigd wordt. Daar fleuren mensen helemaal van op.
Een maaltje én een praatje. Op deze manier is niet alleen het gat van de maaltijd, maar vooral ook het gebrek aan gezelligheid aangevuld!
Voor wie is deze stichting?
Stichting Thuisgekookt is er speciaal voor mensen met een kwetsbaarheid. Voornamelijk mensen die door ouderdomskwaaltjes of vanwege het overlijden van hun partner geen puf en energie meer hebben om elke dag vers te koken melden zich bij Stichting Thuisgekookt aan.
Maar ook mensen met een handicap kloppen vaak bij Stichting Thuisgekookt aan. Van visuele handicaps tot mensen die bijvoorbeeld door een auto ongeluk niet meer in staat zijn om te koken.
Van iemand die kampt met een depressie tot mensen die door chemotherapie wel gezond moeten blijven eten maar het niet meer op kunnen brengen. Ze zijn allemaal ontzettend gebaat bij een met liefde gekookte, verse maaltijd en dus hartstikke welkom om zich aan te melden.
Stichting Thuisgekookt ook voor mantelzorgers
Daarmee is Stichting Thuisgekookt er natuurlijk niet alleen voor die kwetsbare doelgroep, maar ook voor hun mantelzorgers.
De stichting krijgt dagelijks aanmeldingen van mantelzorgers die aangeven hoe héérlijk het is dat ze één of twee avonden per week de zorg even kunnen overdragen. Aan bijvoorbeeld een buur die met liefde heeft gekookt.
Een verse, warme maaltijd is vaak al een cadeau op zich. Maar het feit dat ze ook even blijven voor een praatje en checken of alles oké is maakt dat veel mantelzorgers echt even de regie uit handen durven geven.
Hoe het werkt
Stichting Thuisgekookt heeft maar liefst 21.000 thuiskoks, een buurtgenoot die voor een ander kookt, klaarstaan.
Als iemand die op zoek is naar een maaltijd, of degene die zorg voor hen draagt, zich bij Stichting Thuisgekookt aanmeldt dan vindt er een uitgebreid telefonisch intakegesprek plaats.
Alle (eet)wensen worden in kaart gebracht. Daarna kan de stichting op zoek gaan naar iemand  in de buurt die écht bij de maaltijdzoeker past. En in de buurt is bij Stichting Thuisgekookt écht in de buurt: binnen anderhalve kilometer proberen wij iemand te vinden.
De thuiskok en de maaltijdzoeker kunnen vervolgens aan elkaar voorgesteld worden. Daarna kookt de thuiskok een proefmaaltijd en zo zien we of er een match is én het lekker is.
Vaste afspraken en prijzen
Het koken van de maaltijden gebeurt vrijwillig, maar is niet gratis. Stichting Thuisgekookt vraagt de thuiskok om voor de kosten van de ingrediënten te koken. Die kosten komen voor rekening van de maaltijdzoeker. Inclusief 10% commissie over die maaltijd, zodat de stichting met dat geld weer andere mensen kan helpen.
Een maaltijd kost daarmee tussen de €3 en €6 euro en daarover worden vaste afspraken gemaakt. Hierdoor is het een duurzame manier van vrijwilligerswerk die door beide partijen lang voortgezet wordt.
En juist daar zitten hem de lange termijn voordelen: want wat begint met een maaltijd en een praatje kan uitgroeien tot een gezellige vriendschap. Zo gaan we terug naar wat vroeger heel normaal was: verbonden buurten, waarin mensen voor elkaar zorgen.
Dit doet een thuiskok
Zodra er een hulpvraag binnenkomt van iemand met behoefte aan een maaltijd die in de buurt van een thuiskok woont, krijgt die thuiskok een seintje.
Dat hoeven absoluut geen chefwaardige maaltijden te zijn. Het grootste deel van de mensen die op zoek zijn naar een maaltijd, zijn mensen op leeftijd die vaak houden van simpel, Hollands eten.
Een lekkere stamppot, een maaltijdsoep of een bordje spaghetti: je maakt een buurman of buurvrouw op leeftijd er ontzettend blij mee. Maar niet iedereen heeft natuurlijk dezelfde wensen.
Daarom probeert Stichting Thuisgekookt het bestand van thuiskoks zo breed mogelijk te houden. Van Syrisch tot Mexicaans en van uitgebreide rijsttafels tot veganistische maaltijden. Bij Stichting Thuisgekookt is iedereen die regelmatig een bordje over heeft van harte welkom.
Flexibel en laagdrempelig
Juist omdat de stichting mensen probeert te matchen die qua eet- en dieetwensen goed bij elkaar passen is het voor de thuiskok vaak een kleine moeite wat extra’s te koken.
Bovendien kijkt de stichting ook naar de overige wensen. Voor iemand die slecht ter been is zorgen ze natuurlijk voor een maaltijd die gebracht wordt. Voor iemand die juist graag een wandelingetje maakt regelen ze een afhaalmaaltijd.
Verder kunnen afspraken gemaakt worden over welke dag goed uitkomt zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn. Komt het een keer niet gelegen? Of gaat de thuiskok op vakantie? Dan kijkt de stichting Thuisgekookt samen met jullie hoe de ontvanger van de maaltijden toch lekker te eten krijgt.
Hulp ontvangen van een thuiskok van stichting Thuisgekookt?
Ben je enthousiast geworden en wil je ook graag hulp ontvangen van een thuiskok? Stichting Thuisgekookt helpt graag! Â Je kunt je hier aanmelden of surf naar thuisgekookt.nl voor meer informatie.