Stiefmoeder; tips voor als je partner een nieuwe vriendin heeft

Aan zijn stem hoorde ik dat er iets was. ‘Heb je een nieuwe vriendin?’ vroeg ik hem nieuwsgierig. Hij bevestigde. Het was serieus en hij wilde onze dochter eigenlijk binnenkort aan haar gaan voorstellen, maar wist niet goed hoe. We losten het samen op. Ik zou haar vast voorbereiden en dan zou hij het gesprek nog eens persoonlijk met haar voeren. Maar het voelde toch gek. Straks zou iemand anders voor haar gaan zorgen op de dagen dat ze met haar vader was. Wat nu als ze haar stiefmoeder leuker zou vinden dan mij? Of misschien zou die nieuwe vriendin mij wel haten en zou dat voor frictie zorgen?

stiefmoeder zijn
Stockfoto van stiefmoeder door SpeedKingz

Onzekerheid door nieuwe stiefmoeder

Ik zat er best mee in mijn maag met die nieuwe stiefmoeder. Bovendien maakte het me onzeker over mijn positie binnen de grote familie die we in de loop van de tijd hadden gecreëerd; ik bezocht zijn ouders nog regelmatig voor de gezelligheid en belde wekelijks met zijn moeder. Wie weet raakte ik dat allemaal kwijt. Het was logisch als ze de nieuwe vriendin -stiefmoeder van mijn dochter- voorrang gaven, maar dat maakte het niet ineens leuk.

Uiteindelijk bleek de situatie een mooie leerschool; ik had me nog niet eerder op dit gebied begeven, maar twee jaar en heel wat emoties later heb ik er behoorlijk veel van opgestoken. Stiefmoeder zijn is ook spannend. Onderstaande tips om samen met de nieuwe stiefmoeder goed door een deur te kunnen hebben mij goed geholpen.

Lees ook de verhalen van andere stiefmoeders ter ondersteuning van onderstaande tips.

Tip: dit boek kan je ongetwijfeld ook goed op weg helpen!

1. Neem je afstand

Uiteindelijk zal deze nieuwe partner een plekje in de familie moeten krijgen en dat lukt simpelweg niet als jij prominent overal aanwezig bent. Zij zal ongetwijfeld ook haar onzekerheden hebben en niet alleen als stiefmoeder. Het is fijn als ze de kans krijgt te zien hoe alles werkt binnen haar nieuwe schoonfamilie, zonder constant toeziend oog van de biologische moeder. Vergeet niet dat jij op 4-0 voorsprong staat en dat heel intimiderend kan zijn.

2. Leer de stiefmoeder van je kind kennen

Spreek eerst eens af zonder de kinderen. Leer deze nieuwe vriendin kennen. Misschien is het goed om duidelijk te laten blijken dat je niet voor niets de relatie verbroken hebt. Zeker als je zelf nog vrijgezel bent, kan dit best belangrijk zijn. Je hoeft vervolgens heus de deur niet bij elkaar plat te lopen, zolang je in elk geval wel samen door die deur kunt. Het is echt prettig als je de stiefmoeder van je kind uiteindelijk rechtstreeks kunt bijpraten over de zorg om de kinderen, hoe het op school gaat en over eventuele sportwedstrijden.

3. Neem de tijd

Neem ook de tijd om je eigen gevoelens te laten ‘zijn’. Ben je bang, boos, verdrietig, voel je jaloezie? Dat is logisch. Je bent ook maar een mens! Misschien vind je het oneerlijk dat hij al iemand heeft terwijl jij nog alleen bent. Of ben je verdrietig omdat je voor je gevoel familie kwijtraakt. Praat erover met iemand die dichtbij staat en die je vertrouwt. Probeer je wel sterk te houden naar de kinderen, huil of spuw je gal over je ex-partner of stiefmoeder liever wanneer je alleen bent (hoe moeilijk ook).

4. Zoek naar oplossingen met je ex-partner en stiefmoeder

Als je elkaar in het ergste geval niet kunt luchten of zien, is het belangrijk dat je als biologische ouders zoekt naar een oplossing waarin iedereen zich kan vinden. Als parttime ouder is het niet anders. Probeer de nieuwe partner en stiefmoeder duidelijk te maken dat je dit doet voor je kind en niet voor jezelf, hopelijk draait ze bij.

5. Geef je kind het gevoel niet te hoeven kiezen

Streef naar een situatie waarin je allemaal aanwezig kunt zijn bij verjaardagen. Jij, je ex-partner en zijn vriendin, de stiefmoeder van je kind. Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat je kinderen nooit het gevoel hebben een keus te hoeven maken tussen hun vader en moeder. Zij vroegen er niet om het kind te worden van gescheiden ouders. Door je over je eigen gevoel heen te zetten, geef je het goede voorbeeld. En als de nieuwe vrouw dat niet kan dan blijft ze zelf maar weg.

6. Laat haar meedenken

Geef haar (mits het echt serieus blijkt te zijn) ruimte om ook te vertellen wat zij van bepaalde opvoedkundige kwesties vindt. De uiteindelijke beslissing ligt weliswaar bij de biologische ouders, maar wie weet biedt ze je een heel nieuw inzicht. Sta er in elk geval voor open!

Het klinkt misschien wat ingewikkeld, maar als je bovenstaande op kan brengen dan brengt dit voor iedereen rust en ruimte. En dat komt alles ten goede!

3 gedachten over “Stiefmoeder; tips voor als je partner een nieuwe vriendin heeft”

  1. Pingback: Waarom een stiefouder wél bij het tienminutengesprek zou mogen zijn - Lotus Writings

  2. Ik ben zelf stiefmoeder en word door de moeder van de kinders absoluut geminacht. Ik moet zeggen dat het echt pijn doet. Ze kotst me echt uit, ik heb enorm mijn best gedaan om door een deur te kunnen maar alles wat ik doe word als een aanval op haar gezien. Wat ze niet ziet is dat ik ontzettend veel van haar kinderen hou, dat ik dankbaar ben voor deze mensjes in mijn leven. Dat ik nooit haar plek in wil en kan nemen beseft ze niet, ik word er moedeloos van. Ik ken mijn plekje als stiefmoeder en zal mezelf nooit op de voorgrond dringen maar een beetje respect voor me zou wel fijn zijn 😉
    Het is jammer dat stiefmoeders nog te vaak als de boze stiefmoeders uit de sprookjesboeken worden afgeschilderd.
    Fijn dat jij met jou stukje pleit voor respect naar elkaar!

    1. Ach Bonsje, wat een mooie oprechte reactie van je. En wat ontzettend vervelend dat je hier zo mee te maken hebt. Niet alleen voor jou, maar vooral ook voor de kinderen. Voor hen levert het ook alleen maar spanning op. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven