Wat je kan doen om je gewrichten soepel te houden

Sinds de overgang heb ik meer last van pijnlijke stijve gewrichten. Daarbij heeft mijn knie vorig jaar een opdonder gekregen tijdens een skiongeval en dat maakte dat mijn kniegewricht nog stijver werd dan het al was. Omdat ik niet meer mocht hardlopen en ook de crossfit in ieder geval tijdelijk on hold stond met de revalidatie moest er wat anders gebeuren om mijn gewrichten soepeler te maken.

Ik raakte in gesprek met de fysiotherapeut over mijn stijve gewrichten en zij gaf me de nodige tips om weer wat soepeler te worden.

stijve gewrichten

Stijve gewrichten weer soepeler maken

De een heeft er meer last van dan de ander, van stijve gewrichten. Aangezien mijn moeder last had van reuma ben ik redelijk alert op mijn gewrichten. Ik merk dan ook duidelijk dat ze minder soepel zijn geworden in de afgelopen jaren. Onlangs kwam ik erachter dat ook de overgang daar nog een rol in kan spelen. Lekker dan.

Je weet vast wel dat bewegen goed is voor stijve gewrichten. Hoe langer je stil zit of ligt, des te stijver word je. In de ochtend zijn bijvoorbeeld de gewrichten in mijn handen ook stijver dan gedurende de dag. Om over mijn knie nog maar niet te spreken. Sinds een aantal maanden is de pijn uit mijn knie helemaal weg en ben ik heel bewust bezig met het soepeler maken van mijn gewrichten. Daar doe ik hetvolgende voor:

1. Veel wandelen

Aangezien hardlopen geen optie meer is ben ik aan het wandelen geslagen. Ja, ik voel me soms een oud wijf, (niet alleen van wege de stijve gewrichten, maar ook vanwege het wandelen), maar ik heb er eigenlijk ook veel plezier in. Uiteraard gaat de hond mee en met een beetje mazzel start ik de ochtend met een uur wandelen. Goed voor mijn gewrichten die daardoor minder stijf worden, maar ook goed voor mijn hoofd!

2. Lekker badderen tegen stijve gewrichten

Ik doe het te weinig, maar een lekker warm bad is ook heel goed voor stijve gewrichten. Nu hebben we geen bad in de badkamer, maar wel een jaccuzzi in de tuin, ook daar kan ik mijn spieren en gewrichten goed in opwarmen natuurlijk. Note to myself: dat moet ik meer doen.

3. Handoefeningen tijdens het tikken

Klinkt misschien raar, maar ik probeer in mijn werk ook echt af te wisselen in de beweging. Kom ik ’s ochtends uit bed, dan heb ik stijve gewrichten in mijn handen. Door het typen wordt dat wel wat beter, maar ik kom er zo nog niet helemaal vanaf. Ik probeer dus heel consequent te rusten tijdens het typen en dan mijn handen open te strekken en weer tot een vuist te ballen. Door dat minimaal ieder half uur een aantal keren te herhalen zorg ik ervoor dat mijn handen minder stijf worden.

4. Krachtoefeningen doen voor soepele gewrichten

Deze geldt dan niet voor de gewrichten in mijn handen, maar van de fysio heb ik de opdracht gekregen om lichte krachtoefeningen te doen. Vooral voor mijn knie. Om de stijfheid van mijn knie te verminderen doe ik bijvoorbeeld squats en om dat wat te ‘verzwaren’ gebruik ik daar regelmatig een zandzak bij. Overigens niet alleen goed tegen stijve gewrichten, ook goed voor een strak achterwerk 😉 .

5. Supplementen gebruiken

Deze tip kwam niet van mijn fysio, maar van een crossfit trainer. Hij raadde aan om
Curcumine forte van Flinndal te proberen. Kurkuma blijkt heel gunstig te zijn voor soepele spieren, maar om dat nu iedere dag in flinke hoeveelheden door het eten te doen vind ik ook zo wat. Met supplementen kan ik dat toch toevoegen en mijn gewrichten een handje helpen. Ook Glucosamine zou trouwens goed moeten zijn voor het soepeler maken van je gewrichten.

6. Mijn MAX Trainer M7 gebruiken tegen stijfheid

Sinds een tijdje heb ik een crosstrainer in huis (een heel ding moet ik je zeggen) waar ik wel heel blij mee ben. De MAX Trainer M7 noemen ze dat ding. Er zitten nogal wat toeters en bellen aan die ik allemaal nog moet ontdekken, maar in ieder geval zit er een interval workout op die voor mijn lijf heel goed is. Om wel twee redenen:

  • Door die interval training verbrand ik in verhouding meer calorieën (minder gewicht is ook positief voor stijve gewrichten).
  • De workout geeft me weer extra beweging die goed is tegen de stijfheid én de interval regelt het stukje lichte krachttraining waar punt 4 over gaat.

7. Naar de sauna!

Je snapt wel dat ik dit ook regelmatig als excuus aangrijp om mijn stijve gewrichten aan te pakken hè. Overigens niet alleen een excuus, het werkt ook echt. Eigenlijk zou ik iedere maand wel naar de sauna willen gaan, maar dat komt er helaas niet van. Aangezien warmte goed is voor je spieren en gewrichten is de (infrarood) sauna een cadeautje voor je lijf. En voor je relatie. Even lekker samen ontspannen, heerlijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven