De stofzuiger in huis; niet bestand tegen de chaos van een jong gezin

De kinderen kijken nog even televisie voor we moeten vertrekken naar de balletles van Oudste. Gekke geluidjes komen uit de beeldbuis waarop zich, gezien de gezichtjes van mijn twee dochters, de meest vreemde dingen afspelen. Zoon neemt zijn drinkbeker vol yoghurtdrank van de tafel en neemt naast zijn zussen plaats op de bank. Ik besluit nog even met de stofzuiger in huis aan de slag te gaan; de gang ligt weer eens vol met zand en plukjes gras. Tja… zo op het eerste oog een gewone door-de-weekse middag. Ik mijmer nog even verder…

stofzuiger in huis

Het zware leven van een stofzuiger in huis

Aan dit specifieke huishoudelijke apparaat hebben wij al veel lol beleefd. Meer dan ooit zou ik willen dat de stofzuiger een eervollere plek in ons huishouden zou krijgen, maar het is hem niet gegund. Zo zijn wij aan onze vijfde stofzuiger toe in dertien jaar 🙁 .

Lees ook: stofzuigen met de Dyson V6 Fluffy, een draadloos schatje!

Stofzuiger nummer 1

We hadden het bij de eerste moeten houden! Dat was een industriële stofzuiger in huis, ooit gebruikt om vele vierkante meters aan kantoorruimte te zuigen tot hij bij ons van z’n pensioen mocht genieten. Drie jaar deed hij perfecte dienst in ons appartement van krap vijftig vierkante meter. Daarna fungeerde hij enkele jaren als hulp in onze woning die ruim twee keer zo groot was en toen deden we hem weg. Niet omdat hij kapot was. Nee, omdat het een log apparaat was waarvan de last gezien de te nemen trappen te groot werd. Zeker met mijn bolle buik.

Stofzuiger 2

Toen wisten we nog niet dat we een grote fout begingen. Zijn opvolger had veel te snel z’n buik vol, waardoor we kapitalen aan stofzuigerzakken uitgaven. Stofzuigerzakken die zich in recordtempo vulden met hompen klei, verdwaalde speelgoedjes, plakkerige etensresten die op de vloer belanden en enorme hopen haar van een verdwaald huisdier. Daarnaast werd deze stofzuiger veelvuldig mishandeld door niet vakkundig opgevoed kindergedrocht wat wilde paardje rijden. Op een dag had deze stofzuiger in huis genoeg gegeten en gaf hij er zomaar de brui aan.

Stofzuiger 3

We kregen een stofzuiger die al jaren trouwe dienst aan een oudere dame had geleverd. Tot de stekker er bij haar uit werd getrokken en haar apparaat in ons huis belandde. Ook dit exemplaar bleek niet bestand tegen de chaos van een jong gezin en de onkunde van mijn ruitertjes in spé.

Lees ook: een takenlijst voor kinderen in het huishouden

Stofzuiger 4

We gingen, tegelijk met de oplevering van ons nieuwe huis, over tot de aankoop van een nieuwe flinkerd. Een stofzuiger met een extra lang snoer die na een aantal weken hoog gillend aan zijn taak begon tot tenslotte de motor het begaf. Waarschijnlijk door de overmaat aan fijn bouwstof. Gelukkig was de zaak die hem aan ons had aanbevolen bereid soepel met de garantievoorwaarden over de gaan (thanks MicroElektro!) en werd de complete binnenkant vervangen. Toch keerde na een tweetal weken het krijsende geluid terug, wat wij inmiddels maar voor lief nemen. Zolang ook deze stofzuiger in huis bereden wordt door mijn kroost kan ik me dat gegil best voorstellen.

Het verloop van de door-de-weekse middag

Die middag stofzuig ik dus de hal terwijl ik in de veronderstelling verkeer dat mijn drie bloedjes aan de buis gekluisterd zitten. Ondersteund door het eenstemmige achtergrondkoor van mijn huishoudelijk apparaat zing ik vrolijk over Piet Piraat. Niet doorhebbende dat Zoon inmiddels achter mij staat. Ik beweeg de voet heen en weer, trek aan de stang, zie in mijn ooghoek Zoon zijn evenwicht verliezen, in slow motion de gevulde beker de lucht invliegen en de inhoud zich over de stofzuiger en de vloer van de gang verspreiden…

De stofzuiger hield er meteen mee op, maar het gekrijs ging door.

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven