Stoofpeertjes horen voor mij echt bij de herfst en winter. Of ik ze nu maak voor een gezellig etentje in de herfst of als bijgerecht tijdens de feestdagen, ze zorgen altijd voor die warme, huiselijke sfeer. Dit recept is perfect voor 4 personen en vult je huis met de zoete geur van bessensap, perensuiker en de Gieseman peertjes die heerlijk zacht worden in de slowcooker.
Met 15-20 minuten voorbereiding ben je klaar en kan je de slowcooker vervolgens 5 uur op de high-stand zijn werk laten doen. Het is een simpel recept, maar door de lange kooktijd krijgen de peertjes die perfecte, diepe smaak. En het mooie is: je hoeft er nauwelijks naar om te kijken, maar het resultaat lijkt alsof je uren in de keuken hebt gestaan.
Stoofpeertjes combineren heerlijk met bijvoorbeeld stoofvlees en aardappelpuree, maar zijn ook heel lekker bij een bolletje vanille ijs als toetje.
Stoofpeertjes maken met de slowcooker
In dit recept gebruik ik perensuiker, die perfect past bij de stoofpeertjes. Het geeft een diepe, subtiele zoetheid en versterkt de natuurlijke smaak van het fruit. Perensuiker is gelukkig gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar, waardoor je makkelijk aan deze smaakmaker komt.
Ingrediënten
- 1,5 kilo Gieseman peertjes
- 1 liter bessensap
- ± 1 liter water
- 3 eetlepels perensuiker
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 kaneelstokjes
- 1 steranijs
- 3 kruidnagels
Optioneel voor de saus
- 2 theelepels maizena
Bereidingswijze stoofpeertjes in de slowcooker
Om te beginnen schil je de Gieseman peertjes en snij je het kontje eraf. Het klokhuis laat je zitten, want bij dit recept worden de peertjes zo boterzacht dat je ze straks met klokhuis en al kunt eten. Ideaal, want het zorgt ervoor dat je hele peertjes kunt serveren – dat ziet er toch altijd net iets specialer uit.
De peertjes gaan vervolgens in de slowcooker, waar de bessensap erbij kan om ze mooi dieprood te laten kleuren en de smaak te verrijken. Daarna voeg je perensuiker en een beetje bruine basterdsuiker toe. Als je het liever minder zoet hebt, kun je wat minder suiker toevoegen, maar ik houd er zelf van als de stoofpeertjes lekker zoet zijn.
Vervolgens doe je de kaneelstokjes, steranijs en kruidnagels in een thee-ei. Dit geeft een heerlijke warme smaak, zonder dat de specerijen door de peertjes heen dwarrelen. Leg het thee-ei in het bessensap en voeg wat water toe, zodat de peertjes bijna helemaal onder staan. Dan zet je de slowcooker op high en laat je het geheel 5 uur zachtjes garen.
Als de peertjes helemaal zacht zijn, haal je ze eruit en giet je het overgebleven sap in een pan. Maak een klein papje met maïzena om de saus verder in te dikken. Zo krijg je een heerlijke stroperige saus. Na een paar minuten inkoken op het fornuis is de saus klaar om over de peertjes te gieten.
Hallo Joyce, met de kerst heb ik als toetje de stoofpeertjes gemaakt met ijs erbij. De doorspekte zijn goed gelukt maar alleen bleef de saus de saus en werd met 2 theelepels maïzena papje ook niet dikker. Zelfs niet met 4 theelepels. Heb jij een tip?
Groetjes, Hanny
Je kan de saus ook eerst even indikken op het fornuis, er zit namelijk nogal wat vocht bij de stoofpeertjes. En als je deze dan ingkookt op het fornuis en daarna nog wat maizena gebruikt dan komt het zeker goed.