Het is bizar wat een snelkookpan kan betekenen als je weining tijd hebt. Zo maakte ik deze week heerlijk stoofvlees in de snelkookpan en deze was in 40 minuten klaar. Ben jij een liefhebber van draadjesvlees en heb je over het algemeen niet veel tijd om eten te koken? Dan is de snelkookpan zeker een aanrader voor je. Zelf gebruik ik de snelkookpan voor verschillende gerechten maar ik gebruik bijvoorbeeld ook de slowcooker voor deze lekkere hachee. Voor beide manieren van bereiden valt iets te zeggen vind ik.
Het voordeel van de snelkookpan is echter dat ik in de middag nog kan besluiten om lekker stoofvlees te maken en dat we toch nog op tijd kunnen eten! Bij deze geef ik je dan ook graag dit lekkere recept van stoofvlees met kokosmelk.
Stoofvlees met kokosmelk in de snelkookpan
Dit stoofvlees is heel makkelijk om te maken, en daarnaast ook nog eens gezond en koolhydraat beperkt. Altijd fijn om te weten als je graag koolhydraatarm eet toch? Het recept is voldoende voor 4 personen.
Ingrediënten voor dit lekkere stoofpotje
- 600 gram runderlappen (de hele grote eters pakken ietsje meer)
- 1 eetlepel bloem
- 3 uien
- 5 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- ± 4 centimeter gember
- pakje kokosmelk
- 250 ml runderbouillon
- 1 laurierblaadje
- 6 eetlepels ketjap manis
- peper en zout
- een flinke scheut zoete chilisaus
Zo maak je in de snelkookpan dit lekkere stoofvlees klaar
De bereiding is appeltje eitje, dat had ik eigenlijk al een beetje verklapt. Zeker als je dus de snelkookpan gebruikt waardoor je stoofvlees heel snel klaar is. Ben je (nog) niet gewend om met de snelkookpan te koken? Het is niet moeilijk, dat leer je zo. Er is echter één ding dat je in de gaten moet houden. Het stoofvlees hoeft er maar 40 minuten in, dat klopt. Maar daarna moet de op druk gekomen snelkookpan nog wel zo’n 10 minuten staan voordat je de deksel van de pan kan halen. Ben je gebonden aan een exacte tijd voor het eten? Hou daar dan in je planning even rekening mee 😉
Heb je nog geen snelkookpan? Je koopt ze eenvoudig online!
Oké, en dan nu de bereiding van het stoofvlees
- Snij je runderlappen in stukken. Hoeft niet heel klein.
- Doe de stukken runderlap in een kom en bestrooi ze met peper en zout. Strooi daarna de bloem er overheen. Even roeren zodat al je vlees onder de bloem zit.
- Snipper de uien, rasp de gember, pers de knoflookteentjes uit en doe bij elkaar.
- Verwijder de zaadlijst van de rode peper en snipper de rode peper.
- Doe een beetje olie in je snelkookpan en fruit het uimengsel met de rode peper voor 2 minuten.
- Voeg het stoofvlees toe en bak even mee totdat het rondom dichtgeschroeid is.
- Voeg nu de kokosmelk, de bouillon, het laurierblaadje, de ketjap en de chilisaus toe aan het stoofvlees in de snelkookpan.
- In principe ben je nu klaar om de snelkookpan op druk te laten komen. Mijn snelkookpan werkt met een drukindicator met twee ringen. Je brengt de snelkookpan in dit geval aan de kook tot en met de tweede ring. Als hij zover is (binnen een paar minuten) dan gaan de 40 minuten kooktijd in.
- Na 40 minuten heb je overheerlijk stoofvlees uit de snelkookpan. Nog even 10 minuutjes wachten totdat je de pan opendoet en je kan aan tafel.
ps. Met de kokosmelk en de bouillon heb je meer dan voldoende vocht in de pan zitten. Sterker nog, als st stoofvlees klaar is dan zit al dat vocht ook nog in je snelkookpan. Man en kinderen vinden dat heerlijk om als jus te gebruiken. Ikzelf schep mijn vlees er altijd uit, omdat ik het vrij veel vocht vindt. De jus die serveer ik dan apart. Wil je het vocht graag verder indikken? Dan kan je daar maizena voor gebruiken, of je voegt bijvoorbeeld al wat ontbijtkoek toe in het begin.
Wat serveer je bij dit stoofvlees uit de snelkookpan?
Je kan er natuurlijk vanalles bij eten. Stoofvlees is heerlijk met friet. Maar ook met rijst. Of met aardappelen. Wij aten er dit keer bloemkool bij (die gooi ik er op het laatst gewoon doorheen) met gekookte aardappelen. Ik heb zelf de gekookte aardappelen laten staan waardoor ik een perfect koolhydraatarm diner op mijn bord had liggen.
Smullen maar!
Wat een heerlijk gerecht, ik heb het met hamlappen en couscous gemaakt. En nog wat perzik stukjes erbij. Echt een recept wat ik bewaar!
ik heb altijd begrepen dat er azijn of wijn ( iig zuur) bij stoofvlees moet om het taaie bindweefsel te doen afbreken zodat het vlees lekker mals wordt. Ik heb jouw recept gevolgd, het staat nu op , weet nog niet of het is gelukt maar het viel me op dat er dus geen zuur toegevoegd wordt. Welk van de ingredienten zorgt in dit geval voor het afbreken van het bindweefsel?
Hi Sonja, normaal gesproken zou ik er inderdaad ook een zuurtje bij doen, maar dat heb ik hier inderdaad niet gedaan. Heb het inmiddels meerdere keren gemaakt en mis het zuurtje ook niet. Was het vlees bij jou goed mals?