Stop het pesten, met zijn allen zou dit toch moeten lukken?

Stop het pesten! Pesten is een groot probleem. Pesten maakt namelijk veel kapot. Als leerkracht weet je dat het pestprobleem zich iedere keer weer opnieuw aandient. Alle kanjertrainingen, lespakketten en gelukskoffers ten spijt. Dat is om wanhopig van te worden. De gevolgen van pesterijen zijn ernstig en in sommige gevallen zelfs zeer ernstig. We lezen tegenwoordig regelmatig in de krant dat bijvoorbeeld een puber uit het leven stapt omdat hij of zij ernstig gepest wordt.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die slechts twee weken regelmatig gepest worden, al afwijkend gedrag gaan vertonen en zich schamen om het te melden. Het haalt hun zelfbeeld onderuit, het maakt hen argwanend, ze gaan aan zichzelf twijfelen, leerprestaties gaan achteruit en nog veel erger: ze raken het vertrouwen in volwassenen kwijt. Uit wanhoop springen ze met 15 of 17 jaar voor de trein. Dus stop het pesten!

stop het pesten

Lees ook: tips tegen pesten

Stop het pesten als één front

Pesten is niet van nu, maar van alle tijden. Toch lijkt het er tegenwoordig op dat social media de mogelijkheid tot pesten eenvoudiger maakt. Je kan anoniemer pesten, wat inhoudt dat het pesten ook nog eens minder persoonlijk wordt. Maar de schade die je aanricht wordt er niet minder om! Wist je dat er zelfs een pest-app bestaat, die Say at Me heet? En vooral door tieners wordt gebruikt om elkaar – meestal anoniem- helemaal de grond in te boren?

Professionals zijn verplicht om met zijn allen pesterijen te stoppen om zo kinderen een veilig leefklimaat te garanderen. En uiteraard dienen professionals daar niet alleen in te staan, maar bijgestaan te worden door alle ouders. Want ook als ouder kan je een rol spelen in het stoppen van pesten. Jij kent jouw kind het beste. Heb je een vermoeden dat je kind pest of gepest wordt? Praat erover met elkaar!

Pesten? Dat doe je niet!

Daarbij geldt overal, dag in dag uit één regel: Pesten, dat doe je niet. In je eentje begin je niets. Je hebt de steun van het team, de directie van school én de ouders nodig. Wanneer iedereen, dus ook de sportcoach en de NSO zich als één front tegen pesten keert, dan kan de basisveiligheid voor ieder kind een feit worden. En daar wringt nou juist de schoen. Er zijn ouders en professionals die nog steeds van mening zijn dat je van pesten hard wordt of die vinden dat het slachtoffer de pesterijen over zich afroept. Zij zien het pesten als een persoonlijk weerbaarheidsprobleem.

Lees ook: pesten op school, een kanjerinterventie

Neem van mij aan… dit is het niet. Het probleem ligt zelfs vaker bij de pester dan bij diegene die gepest wordt. De pester kan het niet laten omdat hij zelf enorm onzeker is en op deze manier zichzelf beter wil voelen. Goed om te weten, maar daar is diegene die gepest wordt niet mee geholpen.

Ieder kind heeft recht op een topdag. Ook op school. Er is niets frustrerender dan een akelige dag op school. Dag in dag uit weer met lood in je schoenen naar school gaan omdat je wéét dat je ook op deze dag weer gepest zal worden.

Tip: Ben je leerkracht? Leg dan iedere dag samen met de klas de focus op hoe krijgen wij een top dag? Sluit iedere dag ook af met een cijfer voor de sfeer. Dán weet ieder kind zeker dat pesten niet mag!

Wat kan je als ouder doen?

Sta open voor je kind. Oberserveer zijn of haar gedrag en probeer te ontdekken waar die boze buien ineens vandaan komen. Of waarom je kind zich ineens meer terugtrekt. Vaak voel je als ouder aan dat er iets niet klopt. Dat er wat veranderd is.

Probeer bij je kind te achterhalen wat er is. En steun hem of haar. Laat ze vertellen en probeer daarna samen te kijken naar een mogelijke oplossing. Dat jij er voor je kind bent, dat telt het hardste mee.

Neem in ieder geval contact op met school om de situatie te bespreken als je weet dat het pesten daar plaats vindt. Stop het pesten voordat het te laat is.

Heb jij ervaring met pesten? Zelf of wordt je kind gepest? En heb je hem of haar daarmee kunnen helpen?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

1 gedachte over “Stop het pesten, met zijn allen zou dit toch moeten lukken?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven