Stoppen met de speen? Voorkom speenleed met De Lumies

Zo ontzettend cute, om zo’n tuttend baby’tje te zien. Met van die grote ogen die je tevreden aankijken met onder dat dottige neusje een tut die ritmisch heen en weer gaat. Praktisch is het ook. Heeft de baby slaap en/of krijst het alles bij elkaar? Tut erin en klaar. Bij elk kind had ik daarom netjes een speentje bij de baby uitzet zitten en we boden het keer op keer aan. De praktijk bleek echter anders, want alledrie mijn kinderen bleken geen liefhebber van de speen. Ook niet van de duim trouwens. Stoppen met de speen was voor ons geen issue .

Dit soms tot grote jaloezie van andere moeders die de hel der speenontwenning moeten doorstaan. Huilende kinderen en slapeloze nachten. De drang de speen terug te geven om ein-de-lijk een nachtje door te kunnen slapen, in de hoop dat ie het op een ander moment die tutloze nachten beter accepteert. Voor een baby is stoppen met de speen geen kattepis.

stoppen_met_speen

Stoppen met de speen, hoe leer je dat af?

Er zijn meerdere wegen die naar de oplossing leiden, as ever. Sommige moeders gooien de speen resoluut in de kliko en nemen de eventuele gevolgen voor lief. Of ze maken er een ritueel van door de speen aan Sinterklaas te geven die ‘m mee naar Spanje neemt. Want zeg nou zelf, tegen de tijd dat de baby een kleuter wordt, is zo’n tut echt niet meer cool. Daarbij is het nog slecht voor het gebit ook, net als duimen overigens. Onlangs schreef Mieke nog een blog over de speen afleren. Hierbij kreeg ze meerdere tips en nu stuitte ik nog op een leuk ander idee om te stoppen met de speen.

Artikel update: november 2020

Lees ook de tips in het blog: je baby de speen afleren

De Lumies zijn op zoek naar speentjes

Voor de radeloze ouders van tuttend kroost is er nu een alternatieve oplossing om hun kindje te leren stoppen met de speen: het boek ‘De Lumies zoeken een speen.’

De Lumies, het verhaal

stoppen met de speen, de lumies

Deze schattige en kleurrijke wezentjes wonen onder de grond in Lumieland en geven licht. Behalve als ze verdrietig zijn. En dat is Lana want de spenen in Lumieland zijn op. Haar broer Lux en zus Loulou gaan snel naar boven en vragen hulp aan hun vrienden de mier, muis, rups en konijn. Niemand lukt het Lana te troosten. Enkel een speen kon haar nog helpen en gelukkig wist konijn deze vlug op te sporen. Dankzij een kindje boven de grond dat groot genoeg was om te stoppen met de speen en het speentje weg heeft gegeven, is Lana gestopt met huilen en weer blij.

stoppen met de speen

Maar, o jee, horen we in de verte nóg een Lumie baby huilen?

Stimuleren om te stoppen

Met dit prachtig geïllustreerde voorleesboek wordt je kind gestimuleerd afstand te doen van zijn of haar speen. Bij het boek zit een klein doosje waarmee ze de speen kunnen begraven en daarmee een Lumie baby helpen, hoe bijzonder? Zelf zijn zij tenslotte nu veel te groot voor een speen, dus wordt stoppen met de speen een feestje, lees maar…

Als dank ontvangt je kindje een cadeautje, de bijgesloten muurstickers, van de Lumies! Het boek kost €14,95 inclusief speendoosje en muurstickers.

stoppen met de speen

Ook al heb ik zelf dit boek in de praktijk niet kunnen testen op werkzaamheid, een vriendin van mij heeft dit wel kunnen doen. En laat haar kindje nu zo opgaan in het verhaal van de Lumies dat het stoppen met de speen niet zo’n probleem was als verwacht. Vooral het begraven van het speentje is een mooi moment om samen met je kind te beleven.

Tip: Vergeet niet om -als je samen met je kind het speentje begraven hebt- uiteindelijk zelf op een stiekem moment het speentje uit het doosje te halen. Kleine kindjes zijn nieuwsgierig en willen uiteraard na een aantal dagen checken of dat er al een Lumie voorbij is gekomen om de speen te halen!

Zoek je nog andere ideeën om je kindje te laten stoppen met de speen? Check dan het blog van Francis waarin ze over haar ervaringen vertelt met het slapen zonder speen.

Lees ook:

25 gedachten over “Stoppen met de speen? Voorkom speenleed met De Lumies”

 1. Dit boek zou perfect zijn voor onze dochter van bijna 3. Ze gebruikt steeds nieuwe smoesjes om hem eventjes in te mogen overdag 🙂 Eventjes uitrusten mama 😉
  Dus duimen maar! Dan kan het boek daarna naar haar kleine zusje.

 2. Wat een leuk idee! Ik ben al een tijdje aan het nadenken over manieren om onze dochter Evy van haar speen af te krijgen. Ze is nu 2 en het wordt wel tijd. Ik zou het super vinden dit boek te winnen!

  Groetjes, Valerie

 3. Mijn dochter is helemaal fan van haar speen nu wordt het echt tijd dat ze zonder speen kan gaan slapen. We hebben al veel dingen geprobeerd misschien kunnen de lumies ons helpen om haar van haar speen probleem af te helpen ?
  Ik hoop dat wij het boek mogen uitproberen ?

 4. Thijs houdt van zijn speen, hem wegdoen is drama! Hoe we dit gaan aanpakken?! Wie weet kunnen de lumies helpen ?

 5. Onze dochter is nog erg aan haar speen gehecht en als we haar ook willen laten slapen zonder speen, dan lijkt me dit een top hulpmiddel!

 6. Ik heb het boek gekocht! ? Hopelijk kunnen we hiermee onze kleine man van 3 snel van de speen af krijgen.

 7. Wat zou dit een handig boekje zijn voor ons dochtertje. Het stoppen met de speen is echt heel lastig voor haar. Vooral omdat ze gewend is om veel spanning te ervaren en ze dan erg hangt aan haar speentje.
  Ik ga duimen, of beter duimen draaien 😉

  1. Beste Maureen, van harte gefeliciteerd! Je hebt het boekje van De Lumies gewonnen!
   Stuur je even een mailtje naar marjolijn@mamsatwork.nl met je adresgegevens? Dan komt het boekje zo snel mogelijk naar je toe. Wij hopen dat je dochtertje (en jullie) er veel baat bij zullen hebben.
   Hartelijke groet, Mamsatwork

 8. Het lijkt mij een leuk boek. Toevallig had ik het er nog met mijn nicht over, hoe stop je met de speen etc. Een leuk boek!

 9. Avatar foto
  Linda Raaijmakers

  Onze tweeling Lucas en Eva zijn helemaal gek op voorgelezen te worden en dit vrolijk gekleurde boek zou hun aandacht dan ook volledig hebben. Even een momentje van rust voor ze gaan slapen. Lekker samen op de bank met hun knuffel en mama die nog even voorleest. Ik doe gauw mee 😀

 10. Avatar foto
  anica aarts

  oh echt leuk.. zelf moet mijn prins of prinses nog geboren worden.
  maar mn zusje is voor de 2e keer zwanger. haar dochtertje van bijna 2 wordt in december grote zus.
  ze willen dan ook proberen haar van de speen af te halen omdat ze dan grote zus is en spenen alleen voor baby’s zijn

 11. IK heb nog een kleindochter die nog steeds regelmatig met de speen in de mond loopt, tot grote ergernis van de moeder, Ze wil hem nog niet kwijt . Misschien is dit boekje een grote hulp.
  Ik ga haar helpen door dit boekje proberen te winnen.

 12. Avatar foto
  Brenda janssen

  Dit boek wil ik graag winnen wij hebben zelf een zoontje met speen en zo’n boek zou ons echt helpen….

 13. Het lijkt mij een erg leuk en handig boek. Mijn dochtertje is bijna 2,5 jaar en heeft bij het slapen nog een speen. Hoe fijn zou het zijn als ze deze met het slapen ook niet meer nodig zou zijn. ? Ik heb wel eens gezegd zullen we je speen aan je neefje geven want hij is nog een baby maar daar ging ze niet akkoord mee. Hopelijk helpt het als je het boekje leest en je de speen in het doosje kunt stoppen en in de grond kunt begraven. Ik zou het boekje daarom graag willen winnen om te kunnen testen of het echt werkt!

 14. Het lijkt mij n heel leuk boek. En zal het aan een van mijn vriendinnen geven die de kindjes nog aan de speen hebben. Maar ze zijn nog klein. Maar dan hebben ze dit vast. Lijkt me leuk als kraam kado. Want wat geef je iemand die al 3 kids heeft?????

  Groetjes Claudia.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven