Klaar met de speen! Jij bent er wellicht al even klaar mee, maar is jouw kindje ook al klaar voor het stoppen met speen?
In de meeste gevallen neemt de zuigbehoefte van kinderen af naarmate zij ouder worden, de speen is minder hard ‘nodig’ en langzaam verdwijnt de speen uit het leven van je peuter. Sommige kinderen hebben een beetje hulp nodig bij het stoppen met speen, en daar kan jij ze  als ouder goed bij helpen! Afscheid nemen is soms lastig. De Opvoeddesk heeft 4 tips voor je.
Tip 1: Om de speen echt vaarwel te kunnen zeggen, moet jij zeker zijn van je beslissing! Kinderen hebben het vaak snel door als je twijfelt of iets wel gaat lukken.
Tip 2: Leg uit dat jij hem gaat helpen bij het afscheid nemen van de speen. Misschien kunnen jullie samen op zoek naar een alternatief voor de speen, zoals een knuffel.
Tip 3: Neem niet te grote stappen in één keer. Heeft je peuter overdag nog regelmatig de speen, dan kun je niet ineens de speen doorknippen en zeggen dat hij maar zonder speen moet kunnen spelen. Maak een stappenplan op papier, waarbij het lukt om zonder speen bijvoorbeeld te spelen, daarna ook bij het televisie kijken etcetera. Zo bouw je het langzaam af.
Tip 4: Een afscheidsritueel kan helpen om wat gemakkelijker van de speen af te komen! Leuke voorbeelden zijn: de speen samen laten wegvliegen aan een ballon of de speen laten ophalen door de spenenfee!
Eigen ervaring in stoppen met speen
Zelf heb ik in het verleden bij mijn kinderen ze zelf de speen laten weggooien in de prullenbak toen ze zover waren. Als ‘beloning’ mochten ze een klein cadeautje uitkiezen. Het feit dat ze zelf de speen hadden weggegooid was een duidelijk moment voor ze, en een eigen keuze. Stoppen met speen was in die situatie vanzelfsprekender geworden omdat ze zelf de handeling hadden verricht (dat ik er stiekem nog een achter de hand had wisten ze niet natuurlijk 😉 )