Creëer een onderhoudsvriendelijke tuin met een strakke look

Ben je toe aan minder werk in je tuin? Heb je geen tijd of ben je fysiek niet in staat om je tuin bij te houden, óf heb je gewoon geen groene vingers? Dan is dit blog met tips over een strakke onderhoudsvrije tuin wat voor jou.

Een strakke onderhoudsvriendelijke tuin; ideeën en tips

Velen van ons dromen van een mooie tuin, maar de realiteit is vaak anders. Tijd, energie en geld besteed aan het onderhoud van een tuin kan in de loop der jaren flink oplopen. En in sommige gevallen is het gewoonweg geen optie om te kiezen voor een tuin die veel onderhoud vergt.

Maar je kan nog steeds van je tuin genieten hoor! Geldt bovenstaande ook voor jou dan kan je een mooie strakke onderhoudsvrije tuin creëren waar je nog steeds heerlijk in kan vertoeven. Je moet alleen met een aantal zaken rekening houden om er een fijne tuin van te maken.

strakke onderhoudsvrije tuin

1. Kies eventueel voor kunstgras in je tuin

Er is een eenvoudige oplossing waarmee jij kunt genieten van een prachtige buitenruimte zonder al het werk; leg kunstgras in jouw tuin!

Wat is kunstgras?

Kunstgras, ook bekend als bijvoorbeeld astroturf, is gemaakt van nylon- of polyethyleenvezels en is ontworpen om natuurlijk gras na te bootsen. Het komt in verschillende kleuren, lengtes en diktes zodat jij de look kunt kiezen die het best bij jouw smaak past.

Een van de belangrijkste voordelen van kunstgras is dat het geen irrigatie of bemesting nodig heeft. Bovendien is het zeer duurzaam en kan het beter tegen zwaar voetverkeer en andere slijtage dan natuurlijk gras.

Onderhoud van kunstgras in je strakke onderhoudsvrije tuin

In tegenstelling tot echt gras hoeft kunstgras niet regelmatig gemaaid of bewaterd te worden. Dit betekent dat je minder tijd kwijt bent aan tuinwerk en meer tijd hebt om van jouw buitenruimte te genieten!

Het vergt ook aanzienlijk minder moeite om onkruid te wieden; onkruid heeft geen schijn van kans tegen deze onderhoudsarme optie, zo nu en dan even borstelen van de mat zou genoeg moeten zijn.

Kunstgras is waterdoorlatend

Het grote voordeel van kunstgras is ook dat het -mits het goed gelegd is- ook waterdoorlatend is. Het is dus zeker beter om een deel kunstgras in je tuin te leggen in plaats van je hele tuin te bestraten.

Daarnaast geeft het ook een heel andere uitstraling aan je tuin terwijl deze toch strak en onderhoudsvrij is.

2. Planten voor in je onderhoudsvrije tuin, strak en toch gezellig

Een tuin zonder planten heeft over het algemeen geen fijne uitstraling. Wil je gezellig in je tuin kunnen zitten, dan is het toch prettig als je bijvoorbeeld een paar plantenbakken in je tuin hebt.

Dan ben je natuurlijk op zoek naar onderhoudsvrije of onderhoudsvriendelijke planten in je tuin die ook een strakke uitstraling bijstaan. Daar hebben we wel wat voorbeelden van. Onderstaande planten zijn vaste planten, dus dat betekent ook dat je eenmalig hoeft te planten en er jaarlijks plezier van hebt.

Bron: Showhome

Zonnehoed is een vaste plant die redelijk onderhoudsvrij is. Je zet hem het liefst in de volle zon en that’s it.

Verder heeft hij weinig extra’s nodig dus handig als je een onderhoudsvrije tuin wilt met toch wat kleur in het strakke geheel.

Lees hier meer over de beste tijd om planten te planten.

Zelf hebben wij ook leliegras in de tuin staan. Een heel fijne plant die maar weinig onderhoudt nodig heeft en fantastisch past in strakke en moderne tuinen als je het mij vraagt.

Hij is verkrijgbaar in het paars en in het wit, beiden zijn ze erg mooi. Het is een vaste plant die wat later in het jaar bloeit, vanaf augustus ongeveer.

Links zie je lampenpoetsersgras (hebben we ook in onze tuin). Ook deze plant is erg makkelijk in onderhoud, sterker nog, je hoeft er eigenlijk niets aan te doen.

Je hoeft hem alleen maar in het voorjaar terug te snoeien qua onderhoud. Meer niet.

Je hebt geen extra kleurtje in je tuin, maar wel prachtig wuivende aren.

3. Bestrating in je tuin

Natuurlijk wil je graag een terras in je tuin om een heerlijke loungeset of eettafel op te kunnen zetten. Hou echter wel in de gaten dat te veel bestrating wel strak, maar absoluut niet onderhoudsvrij is in je tuin.

Bestrating wordt in de winter snel groen van de alggroei. Die groene aanslag kan je natuurlijk wel behandelen, maar daar moet je wél wat aan doen.

Verder komt er zeker onkruid tussen de tegels. Hoe groter de tegels zijn die je in je onderhoudsvrije tuin legt, hoe minder onkruid je zal hebben in je strakke tuin.

Verder hebben keramische tegels een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld betontegels, ook deze zijn veel onderhoudsvriendelijker. En als ze goed gelegd zijn heb je ook geen last van onkruid.

3. Een paar grote vakken voor planten, niet teveel potten

Deze tip is er zeker eentje die je ter harte moet nemen als je een strakke onderhoudsvrije tuin wilt.

Het is bijvoorbeeld veel handiger om twee grote plantenvakken te hebben die je vol zet met lavendel, dan dat je 10 kleinere sierpotten hebt met allerlei verschillende planten.

De lavendel snoei je eenmaal per jaar en klaar ben je. De sierpotten moeten allemaal hun eigen behandeling hebben én wekelijks water. In de zomer zelfs meer.

Planten die in de vaste grond staan hebben daarnaast veel minder vaak water nodig dan planten in potten en dat past dus beter in een strakke onderhoudsvrije tuin.

4. Kies voor grind als je afwisseling wilt in je tuin

Grind in de tuin is -als het ligt- redelijk onderhoudsvrij en zorgt toch voor wat afwisseling in de tuin. Zorg wel voor antiworteldoek onder het grind zodat onkruid minder kans krijgt.

Zo nu en dan even harken en je bent weer klaar. Alleen als je veel bomen in de omgeving hebt staan die hun blad laten vallen is het slim om even goed na te denken of je écht grind wilt. Dan is het wat minder onderhoudsvrij omdat je al het blad tussen het grind vandaan moet halen.

Maar is het blad droog dan kan je prima met een bladblazer aan de slag als je het blad niet in de tuin wilt laten liggen.

5. Kies wintergroene planten voor een strakke onderhoudsvrije tuin

Als je dan toch goed na gaat denken over de onderhoudsvrije planten in je strakke tuin, dan is het ook slim om de wintergroene planten eens goed te bekijken. Deze planten laten namelijk hun blad niet vallen, want weer veel scheelt in het opruimen van het blad.

Nog even kort samengevat

Het toevoegen van kunstgras aan jouw tuin is een van de snelste manieren om een prachtige buitenruimte te creëren zonder al het gedoe dat gepaard gaat met het onderhoud van een traditioneel gazon.

Je bespaart niet alleen tijd door routinetaken als water geven en maaien over te slaan, maar ook geld dankzij de duurzaamheid en het feit dat je geen kunstmest of irrigatie nodig hebt.

Verder breng je voor wat kleur in je tuin een paar aparte plantvakken aan, of grote plantenbakken met vaste planten die bijvoorbeeld groenblijvend zijn. In ieder geval kies je onderhoudsvrije planten voor je strakke tuin zodat je meer tijd hebt om te genieten.

Qua terras kies je voor grotere tegels, of keramische tegels die in de cement worden gelegd om onkruid tegen te gaan.

Wil je nog wat meer afwisseling in je onderhoudsvrije tuin, dan kan je ook grind toepassen om voor een strakke look.

Voorbeelden van mooie strakke tuinen die weinig onderhoud vergen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven