Streefpercentage vrouwen op topfuncties lijkt niet haalbaar

Het aantal vrouwen in topfuncties van Nederlandse bedrijven lijkt nog steeds niet royaal te toe te nemen. Sterker nog … het aantal vrouwelijke bestuurders bij de honderd grootste Nederlandse bedrijven is het aantal  in 2012 gelijk gebleven. Een jaar daarvoor steeg het aandeel nog.

Raad van Commissarissen beter vertegenwoordigd

Managementscope schrijft daarover. Er kwamen in 2012 vijf vrouwelijke bestuurders bij, maar er gingen er ook vijf weg. In 2011 kwamen er nog vijf bij, terwijl er maar één vertrok. Bij de Raden van Commissarissen nam het aandeel vrouwen wél toe in 2012. Drie vrouwelijke commissarissen stopten ermee terwijl er veertien bijkwamen. Er traden 53 mannen toe tot de Raad van Commissarissen van de honderd grootste bedrijven, maar er gingen er ook 55 weg.

Aantal vrouwen in beursgenoteerde ondernemingen

We hebben in Nederland een wettelijk streven van in principe dertig procent vrouwelijke bestuurders per beursgenoteerde onderneming. In 2011 werd er helaas geconcludeerd dat maar 18,5 procent van de bestuurders vrouw was, en aan de haalbaarheid van het streven voor dit jaar (22%) wordt nu al getwijfeld. Dit terwijl in de Europese Unie wordt gewerkt aan een vrouwenquotum van veertig procent.

Meer vrouwen in de technologiesector

Eurocommissaris Neelie Kroes, een groot voorvechtster voor meer vrouwen in het bedrijfsleven, pleitte onlangs nog voor meer vrouwen in de top van de techonologiesector. Technologiebedrijven met vrouwen aan de top zouden 35 procent beter functioneren, schrijft ze in de Vlaamse zakenkrant De Tijd. “Juist vrouwen met hun pragmatische doelgerichtheid, hun communicatieve vaardigheden en capaciteit om te multi-tasken zouden heel succesvol moeten kunnen zijn in dit digitale tijdperk. Dat bewijzen ook Sheryl Sandberg bij Facebook, Marissa Mayer bij Yahoo, Ginni Rometty bij IBM.” En vol aanmoediging, zegt Kroes: “De kansen zijn er, als vrouwen ze willen grijpen. En als het dan niet uit liefde is, doe het dan voor het geld.”

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven