Stress bij het avondeten en kinderen die moe zijn? 3 tips!

Lezersvraag: We zitten met een uitdaging. Op de dagen dat de kinderen naar de dagopvang gaan, zijn ze eind van de dag heel erg moe en huilerig. Wat resulteert tot een stressvol avondmaal. We hebben 3 kinderen van 5, 3 en 1 jaar. Die van 3 en 1 jaar gaan naar de opvang. Hoe kunnen we het beste omgaan met deze stress bij het avondeten?

stress bij het avondeten

Stress bij het avondeten; oplossingen

Beste mama,

Stress bij het avondeten is niet helemaal te voorkomen, maar we hebben wel een aantal tips voor je waarmee je het wellicht beter aan kan pakken. We krijgen veel telefoontjes van ouders die op het spitsuur ’s avonds worstelen met het avondeten. Je bent dus zeker niet de enige die hier last van heeft. Vaak komt dat omdat de kinderen moe zijn inderdaad. Wat goed dat je deze vraag aan ons voorlegt!

Hoe pak je nu het beste de stress bij het avondeten aan? Voorkomen is beter dan genezen zeg maar. Met deze tips ben je wellicht al een stapje dichterbij een wat relaxter moment aan tafel bij het avond eten.

Tips

  • Probeer vóór en tijdens de maaltijd zoveel mogelijk te letten op wat wél goed gaat en vergroot deze momenten uit! Benoem deze momenten en benoem het effect. “Super… mama ziet dat jij al op je stoel zit! Dat is fijn, mama roept en jij zit al op je plek!”.
  • Gebruik eventueel de kookwekker of een kleurenklok als hulpmiddel om de tijd in beeld te brengen!
  • Maak met elkaar een poster, teken een groene cirkel en schrijf in de cirkel: ik ben een eetkampioen! Wanneer je oudste twee klaar zijn met eten, mogen zij de groene cirkel met een sticker of een vlag versieren en de jongste doet natuurlijk ook al een beetje mee. Bij vijf stickers/vlaggetjes plannen jullie iets leuks. Maak samen een top 3 lijstje van leuke activiteiten. Bijvoorbeeld samen even voetballen, een extra lang verhaaltje of pannenkoeken eten!

Wij wensen je veel plezier aan tafel!

tip: Wil je peuter niet eten, dan kan je ook eens proberen om met een strippenkaart te werken. De strippenkaart download je gratis. Of je leest eens het artikel over Tafelklets, waarmee je ook op weg geholpen wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven