Stress verminderen door van stress je bondgenoot te maken!

In iedere vriendengroep of team van collega’s zit er wel een: zo’n vrouw die fluitend, twee vingers in de neus, al haar ballen in de lucht houdt. Moeiteloos en met een stralende glimlach smeert ze bammetjes en sluit ze werelddeals. Ze onthoudt iedere verjaardag. Krijgt nooit een rood hoofd. Stress verminderen is voor deze vrouw niet van belang.

Voor mij wel, want ik ben niet die vrouw.

stress verminderen

Chaoot in de dop

Ik ben chaotisch, impulsief en ongestructureerd. Niet dat ik nou wil zeggen dat ik helemaal niet functioneer, ik ben de uitvinder van de agenda en –hoezee!-  de smartphone,  eeuwig dankbaar, maar ik heb wel een tig aantal stressmomentjes nog voor ik ’s morgens überhaupt netjes achter een bureau geparkeerd zit. Mijn stress verminderen is dus best een klus. Gelukkig ben ik niet de enige, volgens Isabelle Hoebregts, de auteur van Help, ik heb stress! Iedereen ervaart stress, zelfs dieren. En dat is maar goed ook, want het is een oerdegelijk verdedigingsmechanisme. Een waarschuwingssignaal van binnenuit, aldus Isabelle. Maar daar kan je ook in doorslaan en om dat te voorkomen is er nu dit boek, voor iedereen die zich, net als ik dus, om van alles druk maakt.

Ik ben niet alleen licht chaotisch, ik sta ook licht kritisch tegenover zelfhulpboeken. Daarom was het een aangename verrassing dat dit boek een wetenschappelijke benadering heeft. Verwacht hier geen lekker-in-je-vel-gemakkelijk-en-snel boekje, maar wetenschappelijke termen en de bijbehorende studies. Het boek geeft eerst een algemene introductie over stress en benadrukt dat het in veel verschillende situaties en vormen voorkomt. Bovendien uit het zich bij iedereen anders. Dit boek pleit ervoor stress te veranderen van vijand naar vriend: het motto “Maak van stress je bondgenoot” preikt groot op de kaft. Ik heb altijd geroepen dat ik beter presteer onder druk dus ergens begrijp ik waar dit vandaan komt, maar van stress mijn bondgenoot maken? We zullen zien.

Stress verminderen met een boek?

Het grote ontstressen begint nog vrij simpel met een online zelftest om mijn stressprofiel te bepalen. Zodra ik de link www.helpikhebstress.nl intik en mijn persoonlijke code invoer gaat mijn hartslag toch lichtjes omhoog. Gelukkig is de test niet al te lang, en leidt het resultaat naar een aantal droge cijfertjes. Het valt me wel meteen op dat die licht afwijken van de gemiddelden. Wat dat betekent, analyseer je aan de hand van het boek. Die gemiddelden zijn namelijk niet alle andere gestresste kruidenthee-drinkers (proost, allemaal!) die de test hebben ingevuld, maar geven een balans in jezelf weer. Om die te onderzoeken moet je het boek ernaast houden.

stress verminderen

Wetenschappelijke benadering

Stress wordt daarin, zoals gezegd, wetenschappelijk benaderd. Toch weet Hoebregts duidelijk en concreet uit te leggen wat stress precies is, en door welke interne en externe factoren het beïnvloed wordt. Je analyseert je eigen stressprofiel. Je bekijkt onder andere wat jouw stress triggert om zo ook je stress te verminderen: zo kan ik volgens mijn scores niet tegen onverantwoordelijkheid, verspilling of handelen zonder nadenken. Inderdaad, hier gaat mijn nekhaar dus van overeind staan.

Stress op de werkvloer

Zowel stress op de werkvloer (als de burn-out op de loer ligt) als stress in je privé-situatie (als je om ieder laatste wc-papiertje ruzie maakt) komen aan bod. Aan de hand van oefeningen kan je jezelf vervolgens aanleren om anders naar situaties te kijken en anders te handelen, zodat je de negatieve spiraal die stresssituaties zijn, kan doorbreken. Het kost even wat tijd als je dit serieus wilt aanpakken, maar die win je wel weer terug als je eenmaal een beetje geordend met situaties om kan gaan. Dat klinkt een beetje zweverig, maar in dit boek staan wel degelijk praktische tips die je kunnen helpen omgaan met allerlei soorten stress, al vergt het wel wat studiewerk.

Tip: Als je er even voor gaat zitten kan je met dit boek jezelf echt trainen om anders met situaties om te gaan.

Mijn scores? Dacht je nou echt dat ik daar over zou uitweiden? Way too stressful! Oké, een tipje van de sluier dan; op persoonlijk vlak mag ik mijn eisen wel eens naar beneden bijstellen. Daar zal mijn vriend het wel helemaal mee eens zijn!

Herkenbaar? Heb jij nog tips om je stress te verminderen?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven