Bij de meeste kinderen geven de rapporten en het leerlingvolgsysteem een prima indruk van het type vervolgonderwijs waar je zoon of dochter het beste op zijn of haar plek is. De uitslag van de Eindtoets zou daarom redelijk voorspelbaar moeten zijn en nooit een grote verrassing. Toch ervaart een groot aantal kinderen stress voor de Cito Eindtoets.
Een Cito Eindtoets meet vooral de leervordering van je kind en dient als een extra ondersteuning bij de VO keuze. Het voortgezet onderwijs echter kijkt alleen bij uitzondering naar een rapport en gebruikt vooral het advies van de leerkracht en de uitslag van de (Cito) toets als criterium voor toelating. Dat brengt veel ouders er toe om kinderen ook buiten schooltijd extra gelegenheid te geven om te oefenen. Sommigen volgen Cito trainingen bij een huiswerkinstituut, anderen oefenen met Cito’s op diverse website’s. School raadt dit thuis oefenen vaak af, omdat het alleen maar meer stress zou veroorzaken. Er wordt in hun ogen voldoende op school geoefend.
Wanneer is extra aandacht zinvol?
- als je kind tegen de Cito opziet
- bang is om fouten te maken
- op de oefen Cito’s slecht scoort
- moeite heeft om onder tijdsdruk te werken
Stress voor de Cito Eindtoets
Extra oefenen is zeker niet de remedie tegen black-outs, buikpijn of slapeloze nachten. Als je kind gespannen is om ‘op tijd’ met de vragen van de toets klaar te zijn of bang is om fouten te maken, is het oefenen van specifieke vaardigheden zoals time-management, plannen en omgaan met fouten wel een aanrader.
Als je kind last heeft van faalangst of van black-outs, zoek dan op tijd hulp. Jouw geruststelling dat het vast wel zal lukken, is natuurlijk nodig, maar vergroot niet het zelfvertrouwen van je kind. In een paar consulten leert je kind omgaan met stress en negatieve gedachten om te zetten in positieve. Tijdens het consult geeft je kind aan wat hij of zij voelt vlak voor of tijdens de toets en wat hem of haar blokkeert. Door samen oplossingen op maat te bedenken die in de toetssituatie haalbaar zijn en geheel zijn afgestemd op je kind, vergroot je zijn of haar succeskans. En als ouder heb je de juiste ingrediënten om je kind een hart onder de riem te steken!
Heb je vragen naar aanleiding van dit onderwerp? Bel de Opvoeddesk voor meer informatie 035 695 7020.
Meer zinvolle tips lezen van de Opvoeddesk? Kijk hier.