De revolutie van strijkvrije overhemden

Strijken. Wie zijn klus is het bij jullie in huis? Ik strijk inmiddels vrijwel niets meer, zeker niet nu we strijkvrije overhemden in de kast hebben hangen. Gelukkig maar, want het is écht mijn hobby niet.

Overhemden in de kast, wie strijkt ze bij jullie?

Het overhemd is niet weg te denken uit de kledingkast van de man. Of hij ze nu draagt voor het werk of speciale gelegenheden, met een overhemd zie je er direct verzorgd en netjes uit. Maar zorgt hij er ook voor dat het overhemd gestreken wordt?

strijkvrije overhemden

Het kan een hele klus zijn om overhemden kreukvrij en netjes te houden. Gedurende de dag ben je continu in beweging en dus zullen er kreukels ontstaan. Niet handig als je op het einde van de dag een belangrijke presentatie hebt! Gelukkig heb je tegenwoordig de keuze uit strijkvrije overhemden.

Maar ook als je overhemd gewassen is zit hij vol met kreukels. Strijk jij ze altijd (wat een werk hè)? Of stoom je ze bijvoorbeeld met de SteamOne kledingstomer?

Of kies je voor strijkvrije overhemden?

Wat zijn strijkvrije overhemden?

De naam zegt het al: dit zijn overhemden waarvoor je het strijkijzer kunt laten staan. Het grootste voordeel is dan ook tijdsbesparing. Verder blijf je er representatief uitzien.

De meeste overhemden zijn gemaakt van katoen; een natuurlijk materiaal waarmee je sterke, zachte en luchtige kleding kunt maken. Deze zijn ideaal om het gehele jaar door te dragen.

Daar staat tegenover dat katoenen stoffen snel kreuken.

Om dit tegen te gaan zijn er verschillende behandelingen om de stof strijkvrij of “non-iron” te maken. Zo kunnen producenten chemicaliën gebruiken, een coating aanbrengen of synthetische vezels erdoorheen weven.

De kwaliteit en levensduur van het overhemd is afhankelijk van de methode dat is gebruikt.

strijkvrije overhemden, de voordelen en nadelen

Wat zijn de voordelen van strijkvrije overhemden?

Een strijkvrij overhemd kun je direct aantrekken zonder deze vooraf te strijken of te stomen.

Je eigen lichaamswarmte zorgt er namelijk voor dat kreukels verdwijnen. Dit geldt ook voor kreukels die gedurende de dag ontstaan. Daarnaast kun je strijkvrije overhemden prima meenemen in een koffer.

Vooral de stijlvolle overhemden van Profuomo zijn geschikt voor de modebewuste man die altijd onderweg is. Het maakt niet uit hoe vluchtig je je koffer hebt inpakt, je zult ze er bijna kreukloos weer uithalen.

Zijn er toch kreukels? Dan kun je het overhemd licht bevochtigen en ophangen of deze in de badkamer laten hangen tijdens het douchen. De kreukels zijn dan snel verdwenen. Let goed op de wasvoorschriften op de label; zo blijft de kwaliteit van je overhemd optimaal.  

Wat zijn de nadelen van deze overhemden?

Strijkvrije overhemden zijn meestal duurder dan gewone overhemden. Het is dus belangrijk om vooraf onderzoek te doen naar welk merk overhemd je koopt.

Hierbij is het verstandig om je te focussen op kwaliteit en de juiste pasvorm. Je wilt niet eindigen met een strijkvrij overhemd dat na enkele keren wassen niet meer strijkvrij is.

Daarnaast is de stof minder ademend dan een normaal katoenen overhemd. Dit kan ertoe leiden dat nare luchtjes in je overhemd blijven hangen. Merk je dit? Dan kan de wasparfum van The Laundry Story uitkomst bieden!

In zeldzame gevallen kunnen mensen een allergische reactie krijgen van de chemicaliën die worden gebruikt tijdens de behandeling van het katoen.

Is een strijkvrij overhemd de moeite waard?

Dit is een persoonlijke vraag. Zo zal een man die maar enkele keren per jaar een overhemd draagt minder noodzaak voelen om een strijkvrij overhemd te kopen.

Hetzelfde kan niet worden gezegd voor iemand die bijna elke dag een overhemd draagt of regelmatig zakenreizen maakt.

Strijkvrije overhemden zijn dan ook vooral handig voor onderweg of wanneer je niet de beschikking hebt tot een strijkijzer of betrouwbare stomerij. Maar wat mij betreft zijn strijkvrije overhemden altijd slim, zelf één overhemd strijken vind ik al te veel.

Waaar kiezen jullie voor?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven