Stroatkriete: waarom een stoepkrijt wedstrijd een kei goed idee is!

Gisteren vond het Stroatkriete weer plaats. Een creatief event waar kinderen meedoen aan een wedstrijd straattekenen/straatkrijten.  Dit keer was het alleen voor kinderen van de basisscholen vanaf groep 7 en het onderwerp was: ‘ Valkenburg en het WK wielrennen’. Het zonnetje scheen en alle kinderen kwamen met een serieuze opdracht naar het betreffende pleintje waar de hele dag getekend zou worden. De meeste hadden vooraf een workshop gevolgd en waren dus goed voorbereid…

Lees ook: De top 10 van het populairste buitenspeelgoed voor jong en iets ouder

De voorbereiding voor een dagje stroatkriete

Zeppe was die ochtend al vroeg op want hij wilde zich nog even voorbereiden. Met papa nam hij de lijnen op zijn tekenblad door, checkte of zijn eigen sponsjes in de tas zaten (mama, dan weet ik dat ze goed zijn…), een handdoek om op te zitten, zeer belangrijk ….de juiste krijtjes en zijn tictacs voor inspiratie!!  Daar ging mijn mannetje op weg naar de overwinning. Hij was gefocust , voorbereid en wist precies hoe hij de tekening in het groot op straat ging ‘uitzetten’. Zelfverzekerd en overtuigd van zijn kunnen en dat leverde hem uiteindelijk een eerste prijs op!

Wedstrijd stroatkriete: veel meer dan kleuren alleen

De dag werd afgewisseld met een groep jonge hiphop dancers . Wat een  power en passie hadden deze kleine dancers in spé. De jongste was volgens mij 5 jaar.

Dit gehele tafereel bekijkende besefte ik eens te meer hoe de omgeving je verandert  naar mate je ouder wordt. Als kind kun je nog jezelf zijn, ongedwongen dansen en  af en toe eens hard gillen of dingen roepen die eigenlijk niet voor andermans oren bestemd zijn. Als je  ouder wordt, ga je steeds vaker een rol aannemen en soms vraag je je af wie die persoon eigenlijk echt is.

De kinderen namen het tekenen  heel serieus. Ze waren gefocust en vroegen elkaar onderling om raad. Er was geen rivaliteit en samenwerken ging prima. Op momenten dat ze het niet met elkaar eens waren,  werd ongezouten de waarheid verteld om vervolgens weer gezellig samen verder te tekenen. Deze kinderen zijn nog echt zichzelf en heel langzaam maar zeker gaan ook zij strakjes een rol spelen. Jammer, heel jammer.

Creatief bezig zijn: kei leuk voor ieder kind

Kinderen zijn creatief, weten hoe ze feedback moeten geven, hoe ze moeten samenwerken en  in de groep ontstaat op een natuurlijk manier een leider. Wij volwassen hebben het hier maar moeilijk mee… Kinderen hebben nog geen last van een ego en dat maakt het verschil! Zo’n wedstrijd stroatkriete is zoveel meer dan alleen met kleurtjes in de weer. Prachtig om te zien hoe de kids zich tijdens zo’n dag vermaken én ontwikkelen!

Lees ook: Vanaf welke leeftijd kan je kind alleen buiten spelen en hoe pak je dat aan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven