Structuur aanbrengen in je huishouden en leven: hoe pak je dat aan?

Soms heb je van die weken, dan wil je alles doen, behalve het huishouden. Deze week is er een van. Het is herfstvakantie en ik heb maanden geleden al besloten om in deze week de serre te schilderen. Het dient immers een keer te gebeuren. Bovendien zit ik weer in zo’n fase ik dat ik een regelrechte sik krijg van het huishouden. Je kan je kont niet keren of de kids (of man) doen je harde werk weer teniet. Dus waarom zou ik meer structuur aanbrengen? Nou, voor de rust in mijn hoofd bijvoorbeeld. Want zelfs als ik me voorneem eens níet te stofzuigen, blijft dat juist door mijn hoofd spoken. Herkenbaar? Lees dan vooral nog even door.

Lees ook: Faalangst de kop in drukken – omdat je zoveel meer bent dan bang

Nu even niet!

De was moet nog gedaan. En de badkamer is ook hoog nodig aan een goede beurt toe. Maar in de praktijk komt het erop neer, dat ik alleen maar bezig wil zijn met schuren, plamuren, muren sauzen en kozijnen en plinten lakken. Dochterlief heeft ondertussen ook besloten haar kamer aan te pakken. De vaatwasser zit op het einde van de dag nog vol en de wasmanden ook. De chaos is dus compleet. Heb jij daar ook last van? Het gevoel dat je eigenlijk altijd een beetje achter de feiten aanloopt? Dan kan je meer structuur aanbrengen. Ik ga in ieder geval een poging wagen. Wish me luck… 😉

Structuur aanbrengen: kom maar op met die routine

Vandaag begin ik weer met mijn ochtendroutine. Die ben ik de laatste tijd een beetje uit het oog verloren. Terwijl structuur aanbrengen me juist helpt om plezierig de dag door te komen en een ontspannen moeder te zijn. Het klinkt misschien ongezellig, structuur aanbrengen. Maar ik heb het nodig. En ook mijn gezin lijkt wat meer structuur helemaal niet erg te vinden.

Structuur aanbrengen, wat is dat?

Het klinkt misschien een beetje abstract. Hoe krijg je eigenlijk meer structuur in je leven? Tijdens het klussen kan je gewoon een emmertje structuurverf halen… Maar als het op Het Leven aankomt kan het een hele uitdaging vormen. Zeker als je een man en kinderen hebt die de structuur soms een ‘klein beetje’ in de war schoppen. Maar goed, we gaan toch een poging wagen. Want structuur, dat is:

  • Rust (weten dat de basis soepel verloopt)
  • Ruimte (opgeruimde ruimten geven rust aan het oog en dus ook in het hoofd)
  • Energie (met rust en ruimte kun je meer en krijg je meer, meer energie)

Tips voor meer structuur in het dagelijks leven

Wil jij ook meer structuur in jullie gezinsleven? Of je huishouden? Start dan de dag met werkende routines:

  • Haal de vaatwasser leeg
  • Zorg voor een lege aanrecht en lege tafels
  • Leg de bedden open en verzamel de was
  • Draai een was of hang deze op

Als je er een gewoonte van maakt om ’s morgens al wat meer routine te krijgen, zal je zien dat de rest van de dag ook soepeler gaat verlopen. En meer structuur aanbrengen is ook gewoon bij het begin beginnen, natuurlijk 😉 . Bovenstaande taken kan je zien als ‘het voorbereidende werk’. Maar uiteraard komen ook die blagen niet overal mee weg. Tijd om ook je kids in te zetten bij het creëren van meer routine en structuur.

Een helpende hand

Schep de voorwaarden om het huishouden soepel te laten verlopen. In een lege vaatwasser willen kinderen wel hun bordje zetten. Een lege tafel stimuleert om deze leeg te houden.
Ook je kinderen kunnen hierin een taak vervullen, zolang het maar duidelijk is wat er van ze verwacht wordt en wanneer. Voor het hele gezin geeft dit rust. Een relaxte vakantieweek met een relaxte moeder.

Gebruik een planner

Normaal gesproken gebruik je je family planner misschien voor etentjes, verjaardagen en sportwedstrijden. Maar waarom zou je niet gaan voor een andere (helaas minder gezellige) variant. Door huishoudelijke taken voor jezelf te plannen creëer je regelmaat en routine. Heb je het gevoel dat je wat meer regelmaat wil, dan kan je zo structuur aanbrengen. En na een tijdje zit het ‘in je systeem’. Dan kan je die planner uiteindelijk weer gewoon voor leuke dingen gaan gebruiken 😉 .

Nog een tip voor de mama’s… Wist je dat er ook een speciale dagplanner voor kinderen bestaat? Die is bedoeld om voor hen structuur te creëren. Maar ook om hun zelfstandigheid te bevorderen. Want het zou toch fijn zijn als je geen 5 keer meer hoeft te vragen of de tandjes al gepoetst zijn… Succes!

Lees ook: Waarom iedereen af en toe die comfort zone uit moet

 

 

 

 

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven