Structuur aanbrengen in je huishouden en leven: hoe pak je dat aan?

Soms heb je van die weken, dan wil je alles doen, behalve het huishouden. Deze week is er een van. Het is herfstvakantie en ik heb maanden geleden al besloten om in deze week de serre te schilderen. Het dient immers een keer te gebeuren. Bovendien zit ik weer in zo’n fase ik dat ik een regelrechte sik krijg van het huishouden. Je kan je kont niet keren of de kids (of man) doen je harde werk weer teniet. Dus waarom zou ik meer structuur aanbrengen in het huishouden of de rest van mijn leven?

Nou, voor de rust in mijn hoofd bijvoorbeeld. Want zelfs als ik me voorneem eens níet te stofzuigen, blijft dat juist door mijn hoofd spoken. Herkenbaar? Lees dan vooral nog even door.

Nu even niet!

De was moet nog gedaan. En de badkamer is ook hoog nodig aan een goede beurt toe. Maar in de praktijk komt het erop neer, dat ik alleen maar bezig wil zijn met schuren, plamuren, muren sauzen en kozijnen en plinten lakken.

Dochterlief heeft ondertussen ook besloten haar kamer aan te pakken. De vaatwasser zit op het einde van de dag nog vol en de wasmanden ook. De chaos is dus compleet. Heb jij daar ook last van? Het gevoel dat je eigenlijk altijd een beetje achter de feiten aanloopt? Dan kan je meer structuur aanbrengen in je huishouden en de rest van je leven. Ik ga in ieder geval een poging wagen. Wish me luck!

Structuur aanbrengen in huishouden en leven: routine is de truc!

Vandaag begin ik weer met mijn ochtendroutine. Die ben ik de laatste tijd een beetje uit het oog verloren. Terwijl structuur aanbrengen me juist helpt om plezierig de dag door te komen en een ontspannen moeder te zijn.

Het klinkt misschien ongezellig, structuur aanbrengen. Maar ik heb het nodig. En ook mijn gezin lijkt wat meer structuur helemaal niet erg te vinden.

Ik ben dan ook op zoek gegaan naar tips om meer structuur aan te brengen in mijn dagritme en in het huishouden door middel van dit schoonmaakschema.

Structuur aanbrengen, wat is dat?

Het klinkt misschien een beetje abstract. Hoe krijg je eigenlijk meer structuur in je leven? Tijdens het klussen kan je gewoon een emmertje structuurverf halen… Maar als het op Het Leven aankomt kan het een hele uitdaging vormen.

Zeker als je een man en kinderen hebt die de structuur soms een ‘klein beetje’ in de war schoppen, of hun eigen structuur hebben die niet helemaal matcht met de jouwe. Maar goed, we gaan toch een poging wagen. Want structuur, dat is:

  • Rust (weten dat de basis soepel verloopt)
  • Ruimte (opgeruimde ruimten geven rust aan het oog en dus ook in het hoofd)
  • Energie (met rust en ruimte kun je meer en krijg je meer, meer energie)

Tips voor meer structuur in het dagelijks leven

Wil jij ook meer structuur in jullie gezinsleven? Of je huishouden? En alle ballen in de lucht houden? Start dan de dag met werkende routines:

  • Haal de vaatwasser leeg
  • Zorg voor een leeg aanrecht en lege tafels
  • Leg de bedden open en verzamel de was
  • Draai een was of hang deze op

Vind je het moeilijk om uit jezelf te verzinnen wat je kan doen, dan kan onderstaande schema je met je huishouden helpen.

Schoonmaakschema download
De voordelen van dit schoonmaakschema:
 
Een helder overzicht
Structuur in je huishoudelijke taken
Een schoon & opgeruimd huis
Klusjes gespreid
Een leeg hoofd en meer rust!

schoonmaakschema formulier voor huishoudelijke taken, leeg en ingevuld

We gaan zorgvuldig met je gegevens om

Als je er een gewoonte van maakt om ’s morgens al wat meer routine te krijgen, zal je zien dat de rest van de dag ook soepeler gaat verlopen. En meer structuur aanbrengen is ook gewoon bij het begin beginnen, natuurlijk.

Bovenstaande taken kan je zien als ‘het voorbereidende werk’. Maar uiteraard komen ook die blagen niet overal mee weg. Tijd om ook je kids in te zetten bij het creëren van meer routine en structuur.

Een helpende hand van je kinderen om meer structuur aan te brengen

Schep de voorwaarden om het huishouden soepel te laten verlopen. In een lege vaatwasser willen kinderen wel hun bordje zetten. Een lege tafel stimuleert om deze leeg te houden.

Ook je kinderen kunnen hierin een taak vervullen, zolang het maar duidelijk is wat er van ze verwacht wordt en wanneer. Voor het hele gezin geeft dit rust. Een relaxte vakantieweek met een relaxte moeder.

Bij ons doen de kinderen bijvoorbeeld best wel wat klusjes in huis.

Gebruik een planner

Normaal gesproken gebruik je je family planner misschien voor etentjes, verjaardagen en sportwedstrijden. Maar waarom zou je niet gaan voor een andere (helaas minder gezellige) variant.

Door huishoudelijke taken voor jezelf te plannen creëer je regelmaat en routine. Heb je het gevoel dat je wat meer regelmaat wil, dan kan je zo structuur aanbrengen in je huishouden. En na een tijdje zit het ‘in je systeem’. Dan kan je die planner uiteindelijk weer gewoon voor leuke dingen gaan gebruiken.

Nog een tip voor de mama’s… Wist je dat er ook een speciale dagplanner voor kinderen bestaat en een Daily Planner voor jezelf? Deze zijn bedoeld om structuur te creëren in het dagelijkse leven.

Een dagplanner voor kinderen bevordert ook de zelfstandigheid. Want het zou toch fijn zijn als je geen 5 keer meer hoeft te vragen of de tandjes al gepoetst zijn.

En een Daily Planner is voor jezelf een uitkomst om to do dingetjes los te laten uit je hoofd, maar ook om de dag te reflecteren. Het is een heerlijk gevoel om op het einde van je dag even te checken wat jij fijn vond aan vandaag en hoe je het morgen aan wil pakken.

Hieronder vind je fijne templates om me aan de slag te gaan als je meer structuur in je dagelijkse leven wilt.

Daily Planner
De voordelen van deze Daily Planner:
 
50 verschillende Daily Planners voor de prijs van 1!
Structuur in je dag planning
Een helder overzicht van al je trackers
Trackers: mood, water, weer, sport, budget, maaltijden, afspraken, to do, reminder, notes, dankbaar etc.
 
Daily planner
 
 
We gaan zorgvuldig met je gegevens om

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven