‘Mam’, als ik klaar ben met school ga ik studeren in het buitenland

Brrrr. Ik kan er nu al zenuwachtig van worden, van die uitspraak. Stoer vind ik ze, die jongens en meiden die met nul ervaring achter de kiezen gaan studeren in het buitenland. Maar als het om mijn eigen kinderen gaat dan vraag ik me af of ik dat studeren in het buitenland dan ook nog met open armen ontvang.

Wat als je kind wil studeren in het buitenland

Nu is onze oudste ‘pas’ 13 jaar. We hebben dus nog even te gaan voordat dit werkelijkheid zou kunnen worden. Aan de andere kant moet hij zich volgend jaar al gaan oriënteren op de mogelijkheden en welke richting hij binnen zijn studie wil gaan kiezen. Sterker nog… ze zijn eigenlijk nu al met die oriëntatie bezig. En hij heeft nog geen enkel idee!

studeren in het buitenland

Goed voor de ontwikkeling

Wat dat betreft is studeren in het buitenland natuurlijk fantastisch. Heeft je kind nog geen flauw benul wat hij eigenlijk voor studie wil gaan doen? Welke richting hij zal kiezen? Dan is een tussenjaar tussen twee studies in uitermate geschikt voor een buitenland trip.

Mijn beide nichtjes hebben de stap genomen om een tijdje in het buitenland te verblijven. Mijn beide neefjes overigens niet, zou het misschien meer een meiden ding zijn? Anyways, ik vind dat je aan die meiden wel kan zien dat ze enorm gegroeid zijn in die periode. Nu heeft de een een jaartje ontwikkelingswerk gedaan in het buitenland, dus dat is wat anders dan studeren. Maar het verbreed wel je horizon. Het zet je eigen leven meer in perspectief en dat missen de nodige jongvolwassenen nog wel eens denk ik.

De ander is wel gaan studeren in het buitenland. Niet tussen haar studies in overigens, maar na haar laatste studie heeft ze er nog een jaartje Mexico achteraan gedaan om haar eigen studie te verbreden.

Wat als je kind topsporter wilt worden?

Als ze niet weten wat ze willen

Afijn, stiekem hou ik me dus al een klein beetje bezig met de ‘wat als’ vraag. Want wat als zoon na zijn VMBO (over 2 jaar!) nog niet weet wat hij wil? Ik acht de kans overigens heel groot dat dat het geval zal zijn, want hij neigt nog geen enkele kant op. Op zo’n moment lijkt een voortzetting naar bijvoorbeeld een MBO me niet echt geschikt, omdat je dan toch al een keuze moet maken. Wat hij wel zou kunnen doen is doorstromen naar de Havo, mits de cijfers dat toelaten. Deze keuze heeft de voorkeur van Frank, maar ik denk dat een tussenjaar ook wel heel slim kan zijn. Ook al moet ik er niet aan denken dat zoon op zijn vijftiende al naar het buitenland zou gaan, ik denk wél dat het heel goed kan zijn voor hem. En dat is tenslotte waar het om draait, toch?

Hij is dan overigens nog wel leerplichtig maar zou bijvoorbeeld een jaar naar een High School kunnen gaan. Wat een taalboost krijg je daar! Uiteraard is zo’n tussenjaar niet iets wat je door de strot kan duwen, ze moeten er zelf ook wel echt trek in hebben.

Studeren in het buitenland stimuleren

Zou jij het studeren in het buitenland stimuleren als je kind dit oppert? Of zou je het zelf bijvoorbeeld opperen als mogelijkheid, ook al is je zoon of dochter hier zelf nog niet eerder over begonnen? Ergens vind ik vijftien nog wel heel erg jong voor zo’n avontuur, vind je niet?

Als je nu familie in het buitenland hebt wonen en je weet dat er iemand een oogje op kan houden dan is het nog wat anders. Maar gewoon helemaal blanco -alleen- laten vertrekken? Ieks! Alhoewel, blanco is niet helemaal terecht natuurlijk want ik heb al even wat op internet zitten struinen om wat meer gevoel met dit onderwerp te krijgen en er zijn voldoende organisaties die je hierin kunnen ondersteunen.

Lees ook: mooie manieren op Engels te leren praten

Ervaringen met gastgezinnen

Voor de middelbare scholieren bieden ze bijvoorbeeld de mogelijkheid voor een soort van uitwisselingsprogramma. Ik zie bij EF Education dat ze zo’n tussenjaar volledig organiseren. Je kind komt dan in een gescreend gastgezin te zitten waar ze volledig in opgenomen worden tijdens dit jaar. Zo krijgt dat studeren in het buitenland wel een heel andere lading natuurlijk.

Een vriendin van me heeft ooit (lang geleden 😉 ) een tijdje bij Up with People gewerkt. In deze periode heeft zij ook in een gastgezin gezeten in de USA waar ze nu nog steeds een heel hechte band mee heeft. Dat vind ik ook wel weer heel mooi en een waardevolle toevoeging. Ook handig als je er later nog eens op vakantie wilt gaan 😉 .

De tijd zal het leren…

Vooralsnog is het nog niet zover, maar het houdt me wel bezig zoals je ziet 😉 . Heb jij er ervaring mee? Dan ben ik heel benieuwd naar jouw verhaal! Wil je het delen met me?

 

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#liveandletlive[/button]

4 gedachten over “‘Mam’, als ik klaar ben met school ga ik studeren in het buitenland”

  1. Ik werk zelf bij Activity International bij een organisatie die veel jongeren helpen met tussenjaar. En mits goed voorbereidt en met de juiste begeleiding vind ik het absoluut een aanrader. Maar als straks mijn eigen kinderen dit willen gaan doen, zal het wel even slikken worden :-). Overigens wel een heel mooi excuus om ze op te zoeken!

  2. Avatar foto
    Erna van den Biggelaar

    Zelf in 1992 op mijn 16e met EF een jaar High School gedaan in Missouri, USA. Meest waardevolle levenservaring in mijn hele carriere geweest. Niet zozeer qua studie maar sociaal emotioneel is het een onvergetelijke levenservaring geweest waar ik nu, 25 jaar later, nog steeds de vruchten van pluk. Kan het iedereen aanbevelen, zeker ook met EF!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven