Studiekosten. Weet jij wat een studerend kind kost?

Ondanks dat veel gezinnen tegenwoordig bestaan uit twee werkende ouders kunnen kinderen erg duur zijn. Voor de geboorte ben je al bezig met het aanschaffen van een hele uitzet die je als een baby wordt verwacht kunt gebruiken. Dan hebben we nog niet eens gekeken naar de babytijd en bijvoorbeeld de luiers… Of het kleedgeld dat ze tijdens hun tienerjaren opslurpen. Om nog maar te zwijgen over de studiekosten voor een kind.

Ondanks dat ik niet helemaal in mijn hoofd heb wat de studie van onze kinderen gaat kosten hebben wij gelukkig de mogelijkheid gehad om al vanaf hun geboorte geld opzij te zetten. Of dat de kosten uiteindelijk dekt… dat moet ik eerst nog eens gaan uitrekenen. En bovendien moeten ze ook nog hun schoolkeuze maken.

De studiekosten voor je kind; onderschat ze niet!

studiekosten kind

Uit onderzoek blijkt dat slechts 1 op de 10 ouders weet wat de kosten van een studerend kind zijn. Eénderde zet zelfs geen geld opzij voor deze toekomstige kosten. Studiekosten voor je kind zijn overigens kosten die enorm worden onderschat!

De meerderheid zet gelukkig wel geld opzij en is bereid om college- en boekengeld voor de hele studie te betalen. Ouders die geen geld opzij zetten, doen dit vaak niet omdat ze niet willen, maar gewoon omdat ze het zich eenvoudigweg niet kunnen veroorloven. Een vervelende situatie natuurlijk.

De meerderheid betrekt hun kinderen bij het wel en wee van de financiële situatie in het gezin en vindt het hebben van een bijbaan heel belangrijk. Dit om hen bewust te maken van de waarde van geld en ter voorbereiding op de financiële zelfstandigheid.

Inzicht in de kosten voor een studerend kind

Zoals hierboven al aangegeven hebben veel ouders geen idee hoeveel een studerend kind nou écht kost. Een laptop, boeken voor de studie, collegegeld en andere benodigdheden. De studiekosten van een kind kunnen aardig uit de klauwen lopen. Ook zijn er een aantal studenten die uitwonend zijn, daar komen nog kosten bij als de huur van een kamer, kosten voor levensonderhoud en verzekeringen. Al deze extra maandelijkse kosten lopen dan snel op naar duizenden euro’s per jaar. Het Nibud heeft wel eens een berekening gemaakt dat een uitwonende student jaarlijks ruim € 13.000 nodig heeft om rond te komen.

Ja, daar schrik je van hè? En dan hebben we het over de kosten van de studie voor 1 kind. Dus als je er, zoals in mijn geval 2 hebt, en ze studeren allebei tegelijk, betekent dat € 26.000,- per jaar. Zo, je zou er ter plekke een zenuwinzinking van krijgen. Gelukkig leggen wij al sinds de geboorte van onze kinderen geld apart voor de studiekosten. Dat loont dus de moeite! Al hebben we nog behoorlijk wat te sparen (slik!).

Financieel aansprakelijk en onderhoudsplichtig

Vergeet daarnaast niet dat je als ouder financieel aansprakelijk bent totdat je kind 18 jaar wordt. En tot de 21e verjaardag van je kind ben je nog onderhoudsplichtig: voor het levensonderhoud en de studiekosten van je kind.

studiekosten kind

Je kind financieel helpen met de studiekosten

Wil je je kind(eren) graag financieel steunen door (een deel van) de studiekosten te betalen? Dan kan het helpen dat je op tijd begint met het opbouwen van een geldpotje. Daar zijn verschillende manieren voor. Belangrijk is om eerst een overzicht te maken wat de kosten zijn voor bijvoorbeeld een studie. Daarnaast heb je verschillende opties om je geld opzij te zetten en je potje te laten groeien:

Sparen om de studiekosten te dekken

Voor de meeste ouders ligt sparen voor de hand. Je kan bijvoorbeeld je kinderbijslag daarvoor gebruiken. Een spaarrekening is makkelijk en relatief veilig. Je ingelegde geld krijg je altijd weer terug. Houd er wel rekening mee dat op dit moment je geldpotje met sparen niet stijgt en je koopkracht daalt. Want met de huidige inflatie en lage spaarrente wordt je euro namelijk minder waard en moet je dus ten opzichte van nu in de toekomst meer betalen voor dezelfde studie of producten. Daarnaast moet je misschien vermogensbelasting over je spaargeld betalen.

Wil je dus op lange termijn genoeg geld hebben? Dan moet je meer sparen dan je misschien hebt berekend op basis van de huidige studiekosten.

Sparen of beleggen?

Wil je kans op een beter rendement dan je bij sparen hebt? Dan kan beleggen voor je kind een optie zijn. Beleggen kan op de lange termijn namelijk meer opleveren dan sparen, maar brengt ook het risico met zich mee minder waard te worden.

Beleggen op naam van je kind

Met beleggen op naam van je kind open je een eigen beleggingsrekening voor je kind. Jij en anderen kunnen door de jaren heen geld storten op deze beleggingsrekening, bijvoorbeeld voor de studiekosten. Omdat je aan het beleggen bent voor je kind kunnen deze stortingen worden aangemerkt als schenking. Per jaar kun je een bedrag belastingvrij schenken. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld opa’s en oma’s. Schenk je een hoger bedrag, dan betaal je daar schenkbelasting over. Zodra je kind 18 jaar is, krijgt hij of zij volgens de wet automatisch beschikking over de beleggingsrekening. Je kind kan vervolgens zelf bepalen wat hij of zij met het geld doet. In dit geval hoeft dat dus niet persé voor de studiekosten te zijn.

Wil je liever nu geen schenkbelasting betalen? Of wil je niet dat het kind op zijn of haar 18e aan het geld kan komen? Dan kun je ook kiezen voor beleggen onder je eigen naam of doelbeleggen.

Beleggen op eigen naam vóór je kind

Je kan ook onder je eigen naam beleggen voor de studiekosten van je kind. Je betaalt dan voor stortingen op dat moment geen schenkbelasting en kiest zelf het moment waarop je kind bij het geld kan. Het nadeel is dan wel dat als je je kind later het geld geeft er schenkbelasting betaald moet worden. En als u overlijdt, misschien erfbelasting. Het voordeel is dat je zelf mee kan bepalen waar het geld aan besteed wordt, in dit geval de kosten voor de studie.

Doelbeleggen op eigen naam voor de studiekosten van je kind

Doelbeleggen is gericht beleggen naar een einddatum. Van te voren stel je een doel vast, in dit geval geld voor de studiekosten van je kind. Het verschil tussen ‘gewoon beleggen’ en doelbeleggen is dat hoe dichter de einddatum van je doel nadert, hoe meer het risico van de beleggingsportefeuille wordt afgebouwd. Dit verkleint de kans op een sterke waardedaling als het moment nadert dat het geld voor de studie beschikbaar moet komen. En het vergroot de kans dat jij je doel haalt. Iedere ouder wil zijn kind een goede toekomst geven. Hopelijk kun je jouw kind op een van deze manieren goed op weg helpen!

Geen mogelijkheid om je kind financieel te steunen?

Gelukkig is het in Nederland met het onderwijs wat dat betreft wel goed geregeld. Voor alle opleidingsniveaus, van MBO tot universiteit, zijn er mogelijkheden als het om de kosten gaat. Heb je zelf niet de financiële middelen om je kind te helpen met de studiekosten en/of kosten voor het op zichzelf wonen? Dan kan je kind altijd nog bekijken of het in aanmerking komt voor een DUO studiefinanciering. De hoogte van de studiefinanciering is afhankelijk van alle inkomsten en uitgaven van de student én het inkomen van de ouders.

De opgebouwde studieschuld mag over het algemeen in 30 jaar terugbetaald worden. Kan je nu je kind financieel niet helpen in de kosten voor de studie, maar later wel, dan heb je dus nog tijd genoeg 😉 .

Heb jij hier al eens over nagedacht? En zo ja, hoe pakken jullie dit aan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven