Successen vieren om je zelfvertrouwen te vergroten; zo doe je dat

Als kind waren we puur, vol zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfliefde. Gaandeweg maakten we dingen mee waardoor we aan onszelf gingen twijfelen. We werden gekwetst, we maakten fouten en we gingen onszelf minder waard, stom en lelijk vinden. Ons zelfvertrouwen werd kleiner en we werden onzeker. Voor sommige mensen is hun onzekerheid een zekerheid, andere vinden dat ze even in een dipje zitten. Hoe klein of groot ons zelfvertrouwen op het moment ook is, iedereen weet wel hoe het is om op een bepaald punt minder zelfvertrouwen te hebben. Goed nieuws: zelfvertrouwen kan je vergroten door je successen te vieren. Hier volgen een paar tips die je dagelijks kan gebruiken.

successen vieren om zelfvertrouwen te vergroten
Stockfoto van vrouw door mimagephotography

Je successen vieren om meer zelfvertrouwen te krijgen

Hoe trots zijn we wel niet op onze kinderen als ze hun eerste stappen zetten? We vieren het met knuffels en applaus, want op eigen benen staan is een belangrijke mijlpaal. Het vieren van dit succes duurt dan ook wel 5 minuten, daarna roepen we al gauw: ‘pas op, kijk uit, voorzichtig!’ We doen dit met de allerbeste intentie, namelijk zorgen dat ons kind veilig blijft. Maar wat we eigenlijk zeggen is: ‘ik vertrouw niet dat je jezelf kan redden.’ En dan gebeurt er… ‘als mama mij niet vertrouwt, hoe kan ik dan mijzelf vertrouwen?’ Als je zo in de toekomst ook je successen gaat vieren dan komt het niet goed met je zelfvertrouwen.

We blijven de successen van onze kinderen vieren als ze ouder worden, kort en bondig. Leren zwemmen, leren fietsen, rijbewijs halen, diploma halen, nieuwe baan. Maar met ieder nieuw succes vergeten we al snel alle andere acties en successen, laat staan dat we onze eigen successen herkennen. Want waarom vieren we wel de successen van onze kinderen en niet die van onszelf? Welk voorbeeld geven we hun daarmee?

Een waardevolle en krachtige tool in het vergroten van zelfvertrouwen (voor zowel jezelf als voor je kinderen) naast het vieren ervan is het schrijven en delen van successen. Net zoals we de eerste stapjes van onze kinderen vieren als een succes, mogen wij ook onze eigen stappen en successen vieren. Zelfs als je volwassen bent 😉 .

Tip: Schrijf elke dag je successen in een schriftje en deel deze met anderen, zoals je gezin, familie, vrienden of collega’s. Misschien voelt dat in het begin een beetje aqkward, maar je zal zien dat het werkt. Vraag gelijk ook naar de successen van de ander. Je zal merken dat dit leuk is om te doen en energie creëert.

Wanneer is iets een succes? De 5 bronnen van succes

Misschien denk je wel, maar ik heb helemaal niet zo veel successen. Met die gedachte ga je je zelfvertrouwen natuurlijk niet vergroten, en daarnaast vergis je je. Ook jij maakt meer successen dan je denkt. Het gaat er namelijk om hoe je een succes definieert. Gebruik bij het schrijven van jouw successen dan ook de volgende 5 bronnen:

  • Gewenst bereikt resultaat

Alles wat je gepland had om te bereiken en wat je uiteindelijk bereikt hebt is een succes. Van alle boodschappen halen op je boodschappen lijstje tot aan de promotie op je werk waar je jaren je best voor hebt gedaan. Nu snap ik dat het vieren van je successen in prioriteit kan verschillen, maar hou ook de kleine successen voor ogen!

  • Actie – na twijfel | volgens planning

Ook al twijfel je eerst of stel je het zelfs uit om dat ene telefoontje te plegen, als je het eenmaal hebt gedaan is het een succes. Je hebt het toch maar mooi gedaan terwijl je er tegen op zag. En zelfs als je dat telefoontje pleegt op het moment dat je hem had gepland is dat een succes. Gun jezelf bijvoorbeeld wat me-time met een lekkere kop koffie om dit soort successen te vieren.

  • Nieuw begrip

Alle nieuwe dingen die je leert zijn successen. Bijvoorbeeld: je weet al hoe je Excel moet gebruiken maar hebt nu een paar hele handige nieuwe functies geleerd.

  • Nieuw inzicht (Aha!)

Nieuwe inzichten kunnen heel persoonlijk zijn of heel algemeen. Maar alle nieuwe inzicht kan je ervaren als een succes (ook het inzicht dat je zelfvertrouwen groeit wanneer je successen gaat vieren en opschrijven).

  • Herkende fout

Niet de fout is een succes, maar de herkenning ervan. Want door de herkenning kan je corrigeren. Wanneer je herkende fouten echt gaat zien als successen, wordt fouten maken nog leuk ook!

Vergeet niet fysiek te bewegen naast het vieren van je successen

Als ondersteuning voor deze mentale boost is het belangrijk om in beweging te komen en te blijven. Een fit lichaam heeft namelijk een positieve invloed op de mind. Van een blokje om lopen tot aan extreem sporten en alles daar tussenin.

Met een fit lichaam bedoel ik hier dus een lichaam dat beweegt, niet perse het lichaam van die ene afgetrainde dame op instagram. Het kan heerlijk zijn om buiten te lopen en te genieten van de natuur, de zon, de regen, de wind. Doe ik dagelijks met de hond! Het kan ook heerlijk zijn om helemaal bezweet in de sportschool op een spinning fiets te zitten. Of te kickboksen. Of met een groep onbekenden salsa dansen te leren. De mogelijkheden zijn eindeloos en de voordelen oneindig. Bedenk je ook maar eens in hoeveel successen je hierin te halen hebt. Een win-win situatie lijkt me!

De wisselwerking tussen het lichaam trainen en de mind trainen genereert een krachtig zelfvertrouwen en heel veel positieve energie. Het shift onze focus van alles wat negatief is naar alles wat juist positief is. We kunnen trots zijn op onszelf en daarmee een krachtig voorbeeld zijn voor onze kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven