Suikervrij eten met Smullen zonder suiker

Elke week wandel ik op vrijdag met een vriendin. We nemen koffie mee voor onderweg en daar hoort wat lekkers bij. Op donderdagavond duiken we de keuken in, of bij gebrek aan energie in de voorraadkast. Ik speur het internet af op zoek naar ‘healthy snacks’. Het is immers zonde die verbrandde calorieën er meteen weer aan te eten. En gezond en suikervrij eten is hartstikke hip. Door alle foodblogs vind ik het soms lastig een keuze te maken. En ik heb een voorkeur voor ‘analoog’ koken in plaats van digitaal. Met vieze vingers moeten swipen als je scherm weer op zwart gaat is niet handig. Dan pak ik toch liever een boek. Bijvoorbeeld ‘Smullen zonder suiker’.

suikervrij eten

Suikervrij eten en bakken, kan dat wel?

De titel belooft veel goeds. Als ik het boek doorblader, loopt het water me in de mond. Wat een prachtige foto’s van lekkere taarten, cupcakes, bonbons, ijsjes, koekjes en nog veel meer. De informatie aan het begin van het boek spreekt me aan, ik wil wel weten waarom ik geen suiker meer in mijn taarten moet stoppen en suikervrij eten zo belangrijk is. En nog belangrijker, wat kan er dan wel in? Ik hou nu eenmaal van zoet. Helemaal achterin het boek vind je nog suikervrij eten - chocolade bonbonseen leuk extra’tje. Vrolijke labels om aan je gezonde cupcakes te hangen en cadeauwikkels. Die ook te downloaden zijn van de site. Ik kopieer ze meteen, het is weer bijna juffendag, leuk om de juf eens te verrassen met een gezonde cupcake of bonbon! Tenminste, als ze lekker zijn; ik ga eerst maar eens proefbakken.

Ik begin maar gewoon bij het begin, het eerste recept. Gezonde choco-cupcakes met bietjes. Op het plaatje zien ze er geweldig mooi uit. Als ik de beschrijving lees, zakt de moed me wel iets in de schoenen. Ik ben van het ongeduldige en enigszins luie baktype, maar vooruit ik ga toch aan de slag. De topping maak ik niet, de cupcakes gaan mee met wandelen, dus dat lijkt me niet zo smakelijk. Ik app mijn vriendin een foto tijdens het maken. “Ik ben zeer benieuwd” appt ze me vrolijk terug, maar ik hoor haar gewoon denken, ‘en dat moet lekker zijn?’.

Zelf heb ik ook zo mijn bedenkingen, maar vol goede moed giet ik de vormpjes vol. Terwijl de oven zijn werk doet, bel ik even met mijn moeder. “Wacht even mam, mijn bietencakejes moeten uit de oven.” Stilte. “Wat ben je nu weer aan het maken?” Ik twijfel, ze voelen nog wat nattig aan. “Dan moet je even een satéstokje erin prikken, en kijken of die er droog uit komt.” Kletsnat. Nog maar 10 minuten erbij. “Nu ga ik hangen hoor, ik wil er zo wel meteen eentje proeven.” Het ruikt prima, naar chocola en heel in de verte nog naar bietjes. De smaak is heerlijk! Ik ben verrast, dat had ik niet verwacht. Meestal vind ik ‘gezonde’ baksels warm heerlijk, suikervrij eten bieten cupcakesmaar afgekoeld en een dagje oud geen traktatie meer. Zo niet bij deze cupcakes. Die zijn zelfs na twee dagen nog lekker.

Mijn kritisch smaakteam denkt daar anders over helaas. Suikervrij eten is niet zo hun ding. Oudste dochter en zoon halen hun neus op na 1 hapje. Jongste dochter is wel enthousiast. Zij is ook het meest chocolaverslaafd. En nu krijgt ze ook nog een hapje verstopte groente binnen. Ik moet letterlijk met haar vechten om de laatste cupcake. “Mam, die moet je voor mijn verjaardag maken!”

Mijn volgende probeersel zijn de bonbons voor de juffen van jongste. Waarvan ik er zelf ook aardig wat opeet, super lekker! En geen suikerdip daarna. Ik krijg de smaak te pakken en omdat de temperaturen buiten weer oplopen, maak ik ook nog zelf aardbeienijsjes. Heerlijk!suikervrij eten, aardbeien ijsje

Het boek krijgt een vaste plek in mijn keuken. Hier ga ik nog veel meer lekkere dingen uit maken. Ik ben overtuigd, smullen zonder suiker kan dus echt! Helemaal suikervrij eten is best een ding, maar de eerste stap is gezet.

 

Wil jij ook ‘smullen zonder suiker’? Dan kun je hier een boek bestellen.

 

2 gedachten over “Suikervrij eten met Smullen zonder suiker”

  1. Bedankt voor deze lovende recensie!

    Probeer ook eens de chocotaart met courgette, oo heerlijk!
    Maar nu in de zomer is het meer ijstijd natuurlijk. Mooi, want er staan ook ijsrecepten in het boek 😉

    groetjes Karlijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven