Afgelopen weekend heb ik aardig wat uitgeprobeerd en gekookt. En een van de succesvolle recepten van dit weekend is deze van de suikervrije muffins. Muffins met havermout en appel, zonder toegevoegde suikers. Ik heb me met dit muffinrecept laten inspireren door een recept van Blijsuikervrij en er hier en daar wat aan veranderd naar eigen smaak.
Suikervrije muffins met appel en walnoot
Voor deze suikervrije muffins worden geen toegevoegde suikers gebruikt en ook geen suikervervangers. Wel zit er appel in en dus wat fruitsuikers. Maar ook al zit er appel in, het past uitstekend in mijn NewFysic eetpatroon. Ben je op zoek naar iets anders lekkers zonder suiker? Check dan deze airfryer pannenkoek eens!
Je maakt overigens het beslag van deze suikervrije muffins met deze zelfgemaakte appelmoes, dus zorg ervoor dat je ook die klaar hebt staan. Je hebt niet zo heel veel nodig om deze suikervrije muffins te maken, en als je de zelfgemaakte appelmoes al klaar hebt dan is het niet zoveel werk. Moet je die nog maken? Tel dan zeker 30 minuten bij de bereidingstijd op.
Ingrediënten suikervrije muffins (± 12-14 stuks)
- 100 gram havermout
- 300 gram zelfgemaakte appelmoes
- handjevol walnoten (in stukjes gebroken)
- 65 gram volkoren speltmeel
- 1 theelepel lijnzaad
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 3 eieren
- beetje zout
- 1 appel (in kleine stukjes gesneden)
- muffinvormpjes
Hoe maak ik suikervrije muffins?
- Zet de oven alvast aan op 190° om voor te verwarmen
- Doe de havermout, het speltmeel, de lijnzaad, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout bij elkaar en maak er een glad mengsel van (kan met de keukenmachine of een staafmixer). De havermout dient fijngemalen te zijn.
- Voeg appelpuree toe en de 3 eieren en mix dit daarna tot een glad beslag
- Voeg de appelstukjes en de walnoot toe en schep deze er doorheen.
- Vet de muffinvormpjes in en vul ze voor 3/4 met het beslag
- Doe de bakplaat met muffins in de oven en bak ze in ongeveer 30 minuten mooi bruin
Check met een houten satéprikker of de muffin van binnen goed gaar is. Ja? Dan kan de bakplaat uit de oven en laat je de suikervrije muffins afkoelen. Hieronder de foto’s van het proces.
Eet deze suikervrije muffins liefst op de dag zelf, of de dag erna. Of vries ze direct in nadat ze afgekoeld zijn, dat kan ook. Mijn ervaring is echter dat ze binnen no-time op zijn, zelfs de kinderen vinden ze heerlijk! Als je dit lekker vind, probeer dan ook eens deze toetjes met minder suiker.
Afwisselen met de suikervrije muffins?
Je kan er in plaats van de walnoten ook wat rozijnen aan toevoegen. Of je combineert de walnoten en de rozijnen.
Ik heb het helemaal volgens recept gemaakt’ maar ze zijn niet bleven ’nat’van binnen. De buitenkant taai omdat ik ze daardoor langer in de oven had. Klopt de hoeveelheid speltmeel wel? Had dat niet meer moeten zijn met zoveel appelmoes?
Ziet er lekker uit!!
Thanks!