Ik weet niet wat het is. Vroeger waagde ik me er nooit aan. Ik ben nou eenmaal geen aardappelfan. En roti pannenkoeken, maak je met aardappel. Toch eet ik eigenlijk alles en ik probeer veel uit. Zo bereid ik vaak Indonesische recepten. Maar ook de mediterrane en Thaise keuken zijn mijn favoriet. En Surinaams eten. Heerlijk. Maar geen roti. Totdat ik dit gerecht een tijd terug na zo veel jaar weer at. Ik werd op slag verliefd. En dus lees je hier hoe je volgens Surinaams recept roti maakt.
Vandaag deel ik mijn recept met jullie. En geloof me; eenmaal geproefd, nooit meer zonder! Ook de kids likken hun vingers erbij af, dus het is een ideale gezinsmaaltijd. Het bereiden kost wel wat tijd… Maar dat gaat vooral in het marineren zitten. Dus in de tussentijd kan jij gewoon quality time met de kinderen doorbrengen 😉 .
Lees ook: Gezond eten met kinderen; het is weer etenst(r)ijd
Volgens Surinaams recept roti maken
Bij ons thuis zijn ze er dol op: roti pannenkoeken. Met masala kip als vulling. Hieronder lees je hoe je dit heerlijke Surinaams recept maakt.
Masala kip: de ingrediënten
500 gr. kippenbouten, 3 eetlepels olijfolie, 50 a 100 ml water, zout en peper, 1 ui, fijngehakt, 1 bos bosuien (fijn gesneden), 2 tenen fijn gesneden knoflook, 2 a 4 rode pepers, 1 madame Jeannette peper (verkrijgbaar in toko), 3 eetlepels masala (verkrijgbaar in de Surinaamse, Indische en Chinese toko), 1 eetlepel tomatenpuree, 1 pond verse kousenband (verkrijgbaar in toko), 5 middelgrote aardappels, 5 gekookte eieren
Roti pannenkoeken: de ingrediënten
500 g kruimige aardappels, 2 tenen fijngesneden knoflook, 1/2 rode peper, fijngehakt, 1 theelepel gemalen komijn, 500 g zelfrijzend bakmeel, bloem om te bestuiven, 2-3 eetlepels zonnebloemolie
Tip: voor drukbezette moeder is er de kant-en-klare variant van de roti pannenkoek, verkrijgbaar in de toko maar ook de betere supermarkten.
Voorbereiding van de kip
Marineer de kip 3 uur in 2 eetlepels olie, een beetje zout en peper en 1 eetlepel masala.
Bereiding van de roti pannenkoeken
Volgens Surinaams recept roti maken: daar horen altijd aardappels bij. Kook de geschilde aardappels in weinig water met zout gaar. Giet de aardappels af en stamp fijn met knoflook, rode peper, komijn en wat zout. Kneed het bakmeel met water tot een soepel deeg. Vorm deegballen van ongeveer 5 cm doorsnede. Druk de deegballen plat, verdeel het aardappelmengsel en laat de randen vrij. Vouw het deeg om de vullingen vorm deze tot ballen. Laat de deegballen 5 minuten rusten, druk het deeg weer plat, bestuif het werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot pannenkoeken. Verhit 2-3 eetlepels olie in een grote koekenpan en bak de pannenkoeken aan beide kanten lichtbruin.
Masala kip bereiden
Verhit een eetlepel olie in de pan, bak hierin de ui, lente ui, een teen knoflook, rode pepers en een madame Jeannette. Voeg de kippenbouten toe en bak deze rondom bruin. Schenk het water erbij totdat alles onderstaat. Voeg een eetlepel masala toe, roer het geheel door en laat de kip op 30-45 minuten op laag vuur garen. Maak het gerecht eventueel nog wat op smaak met zout en peper. Verwijder het vel van de kippenbouten en snijd elke bout in 2 stukken. Doe de kip met de tomatenpuree terug in de pan. Roer het geheel door en laat het gerecht nog 5 minuten sudderen.
Schil de aardappelen,  snijd deze in vier stukken en kook gaar in 12 minuten met 1 eetlepel masala en zout. Giet de aardappels af en laat deze in de pan staan met het deksel erop.
Was de kousenband. Snijd in stukken van ongeveer 5 cm en kook in 10 tot 15 minuten beetgaar. Meng nu heel voorzichtig de aardappelen en de kousenband door de kip masala. Voeg daarna de gekookte eieren toe en laat goed warm worden voordat je het opdient.
Eten op z’n Surinaams
De roti gebruik je als bestek. Scheur een stuk af en schep hiermee eten op. Zie je nou wel dat volgens Surinaams recept roti maken best te doen is? Ook als je oer-Hollands bent? Enne, het opeten gaat je zelfs nog gemakkelijker af 😉 …
Eet smakelijk!
Kan dit ook in de slowcooker