Taakverdeling in huis, hoe gaat dat bij jullie?

Onderzoek van het CBS heeft laten zien dat het vaak de moeder is die de specifieke opvoedtaken binnen het gezin op zich neemt. Zijn deze cijfers over de taakverdeling realistisch? In ons geval wel waarschijnlijk, lees maar mee.

Hoewel wij thuis veel samen doen en taken proberen te verdelen, ben ik toch meestal degene die er ’s nachts uitgaat, die kookt, het huishouden doet en het badder ritueel onderga. Maar dan leg ik de nadruk op meestal. Het is geen onwil, het loopt eigenlijk gewoon zo.

Joost werkt fulltime, moet voor zijn werk veel op reis en dan probeer ik hem qua verzorgingstaken thuis wat te ontzien. Ik daarentegen werk parttime en neem bij zijn afwezigheid natuurlijk automatisch alle taken op me. Mede daardoor denk ik ook dat ik dit ritme volhoud wanneer hij weer thuis is, het werkt als een soort automatische piloot en bepaalt direct de taakverdeling.

taakverdeling

Natuurlijk heb ik ook weleens mijn rustmomenten nodig en die probeer ik ook wel te pakken als hij in het land is. Dan moet ik er wel op aandringen, want uit zichzelf zal hij de stofzuiger niet snel pakken.
Bij ons zijn de taken eigenlijk zo verdeeld dat hij het buitenshuis verzorgt. De tuin, de ramen, vuilnisbakken, dat soort dingen.

Toch pakt hij ook geregeld de zorgen voor Noud van me over.

Taakverdeling binnen- en buitenshuis

Hij is degene die doordeweeks, op mijn werkdagen het ochtendritueel doet. Van aankleden, ontbijten, tandenpoetsen tot het naar de kinderopvang brengen. Ik ben eerder klaar met werken en haal de kleine dan weer op en ga de keuken in, waarna we gezellig met zijn drietjes kunnen eten.

Eén keer per week probeer ik ook een beautymomentje voor mezelf in te lassen, dan laat ik hem de avond op zich nemen en duik zelf lekker de badkamer in. Heerlijk even ontspannen.

Het heeft even geduurd voor we een ritme vonden voor de weekenden. Ik heb een man die nogal van het uitslapen is en dat was nog wel een dingetje. Uiteindelijk hebben we bedacht dat ik de zaterdag ochtend op me neem, en hij de zondagochtend, hebben we toch allebei even een extra slaapje en is de taakverdeling ook gelijk weer een beetje rechtgetrokken 😛 .

Consultatiebureau en doktersbezoeken worden ook netjes verdeeld. We kijken wie er tijd heeft en passen het dan in onze planning (al moet ik eerlijk zeggen dat ik de preventieve prikjes graag op dagen plan dat Joost beschikbaar is 😉 .

Wat mijn thuissituatie betreft klopt het wel dat moeder de specifieke opvoedtaken binnen het gezin op zich neemt. Niet uit onwil van vader dus, maar het loopt gewoon zo. En misschien houd ik zelf ook wel iets te graag de touwtjes in handen.

Hoe zit de taakverdeling bij jullie? Heb jij specifieke dingen die jij altijd doet en je partner ook? Do tell!

1 gedachte over “Taakverdeling in huis, hoe gaat dat bij jullie?”

  1. Hier doe ik letterlijk alles in huis. Maar ik heb dan ook een man die 40 uur in de week buitenshuis werkt. Vind niet dat hij dan ook nog thuis van alles moet doen. Heel heel heel soms, strijkt hij zelf een overhemd. Maar das dus heel sporadisch

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven