Hebben jouw kinderen ook last van een tablet-nek?

Een tablet-nek. Zou maar zo het woord van 2016 kunnen worden. Bij fysiotherapeuten komen steeds meer kinderen met nekklachten binnen. Oorzaak: te lang voorovergebogen naar een tablet of smartphone zitten turen. Het AD heeft er onderzoek naar gedaan, uit de meest recente cijfers van het Zorgkompas blijkt zelfs dat 40 procent van de 8- tot 18-jarigen met nek- en rugklachten kampt.

Welke houding zorgt voor de veelbesproken tablet-nek ?

tablet-nek
tablet-nek ; verkeerde houding

Mijn zoon klaagde laatst over hoofdpijn. Ik wuifde het weg, ‘ga maar lekker vroeg naar bed’. Maar nu ik heb gelezen over de tablet-nek, besef ik, hij zit ook best vaak in zijn eigen minecraft wereld. Inderdaad voorover gebogen. En dat is het probleem, kinderen zitten te lang in dezelfde houding. Soms zelfs zó lang dat je je afvraagt of ze misschien een gameverslaving hebben. Afwisseling van houding schijnt belangrijk te zijn.

Ik vraag me alleen af of dit probleem niet van alle tijden is. Is voorovergebogen over een boek zitten niet net zo slecht? Maar volgens diverse fysiotherapeuten zijn de klachten tegenwoordig veel groter. Dat komt vooral doordat kinderen minder buitenspelen en meer zitten.

In een ideale situatie zouden ouders hun kinderen niet langer dan een halfuur achter elkaar op een tablet moeten laten zitten om de tablet-nek te voorkomen, want voorkomen is immers beter dan ‘genezen’. Daarna moeten kinderen minstens 10 minuten iets anders doen. Klinkt goed in theorie, maar hoe gaat dat in de praktijk?

Wij hebben de regel dat ze ’s ochtends even een half uurtje digitaal mogen spelen en ’s avonds voordat we gaan eten. Kan ik rustig koken 😉 . Maar als ik eerlijk ben, pakken ze tussendoor de tablets of iPad ook wel eens. Dan is de Wii eigenlijk zo gek nog niet, als ze daarop spelen wordt er vaak volop bewogen en van houding gewisseld. Maar dat vind ik dan weer zo druk.

tablet-nek
tablet-nek ; juiste houding

Gelukkig is het voorjaar en verdwijnt die tablet steeds vaker in de kast en speelt mijn kroost weer heerlijk buiten. Maar ik neem me wel voor om ook beter op de houding van mijn kinderen te letten als ze hun tablets en i-pad gebruiken. Die schermpjes dichterbij hun gezichten, in plaats van voorover buigen. Misschien verplicht aan tafel gaan zitten, met de tablet in de standaard?

En als ze dan toch op de bank hangen roep ik, net zoals mijn moeder vaak tegen mij als ik uren met mijn neus in een boek hing, ‘ga eens rechtop zitten, hang niet zo!’

Vertel eens, hoe pak jij dat aan met de tablets en i-pads? Let je op de houding van je kinderen? En mogen je kinderen hier elke dag mee spelen? Net zo lang als ze willen of heb je hier regels voor bedacht?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven