Tabletgebruik kinderen zorgt voor schuldgevoelens bij papa en mama…

Als ouder heb je nu eenmaal niet altíjd tijd om je kids in de gaten te houden. En moeders hebben misschien ogen in hun achterhoofd… maar ook een volle agenda. En soms behoefte aan ontspanning. Dan is het wel fijn als de kids even bezig zijn. Zeg eens eerlijk; ‘parkeer’ jij ze dan ook wel eens achter het een of het andere scherm? Zoals een tv, tablet of smartphone? Dan ben je niet de enige. Met tabletgebruik kinderen even bezig houden gebeurt aan de lopende band. En wat blijkt nu? Menig ouder voelt zich er wel eens schuldig over.

tabletgebruik kinderen

Hoe gaat het er bij jullie aan toe? Er zijn vast weinig huishoudens meer te vinden waar géén schermpjes hangen, liggen of staan. Ook wij, ouders, kunnen er namelijk wat van. Dus onze kinderen leren het van geen vreemde. Maar toch schijnen veel papa’s en mama’s er een beetje moeite mee te hebben, met tabletgebruik kinderen een poosje bezig houden. Hier lees je er meer over.

Lees ook: Is digitaal onderwijs slim of eigenlijk juist slecht voor kids?

Tabletgebruik kinderen; alles over schermtijd en beschermen

Kinderen en schermtijd; er is al van alles over gezegd. Dat het net voor het slapengaan geen aanrader is, dat wist je vast al. En dat kinderen (net als volwassenen trouwens) last kunnen krijgen van een tablet-nek is ook geen nieuws meer. Maar wist je ook al dat overmatig tabletgebruik bijziendheid bij kinderen tot gevolg kan hebben?

Helemaal onschuldig is het dus niet, al die schermtijd. De meeste ouders willen hun kinderen dan ook beschermen tegen overmatig veel tablet-, smartphone-  en computergebruik. Hoe gaat dat bij jullie? Hebben jullie thuis afspraken gemaakt over de schermtijd van de kinderen? En, heel eerlijk: gelden die afspraken eigenlijk ook voor papa en mama?

Tabletgebruik kinderen = ontspanning voor ouders

Hoewel de meeste ouders de gevaren van te veel schermtijd voor hun kids wel inzien, is het toch ook wel makkelijk. Dat blijkt nu uit een onderzoek. Bijna de helft van de ouders (48%) geeft aan dat met tabletgebruik kinderen bezig houden hen juist even ontspanning oplevert. En inderdaad, dan kan je mooi even wat voor jezelf doen. Of bijvoorbeeld toch redelijk rustig in een restaurant een hapje gaan eten met het gezin.

Best handig dus, dat stukje kids entertainment. Alles wat je nodig hebt is een schermpje 😉 . Maar toch ligt het niet zo simpel. Want uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 4 op de 10 ouders zich weleens schuldig voelt. Juist vanwege de schermtijd die ze hun kinderen geven. Heb jij daar ook last van?

Schermtijd: hoeveel krijgen ze van jou?

In de leeftijd van 0 tot 6 jaar kijken kinderen gemiddeld anderhalf uur per dag naar een scherm. Dat kan een tablet zijn, maar ook een televisie of smartphone. Daar schrik je toch best wel van van dat tabletgebruik bij kinderen. Het meeste schermgebruik door kids vindt plaats rond het avondeten. Kunnen papa en mama even rustig het eten klaarmaken. Herkenbaar? Hier wel. Ook opvallend: maar liefst 23% van de ouders laat hun kinderen vlak voor het slapengaan nog even van hun schermtijd genieten. Lekker rustig voor d ouders misschien, maar niet zo’n beste keus voor de nachtrust van kinderen.

Dat tabletgebruik kinderen bezig houdt, is natuurlijk ook wel makkelijk. En ook weer niet zó dramatisch. Maar zorg wel dat de schermtijd beperkt is. Zonder duidelijke afspraken zal je kind uren door kunnen kijken of gamen. Leg uit waarom dat niet de bedoeling is. En speel weer eens een ouderwets spelletje samen. Je zal zien dat dat ook verrassend ontspannend kan zijn.

Lees ook: Het digitale gedrag van je kids handhaven doe je met Circle with Disney

Tabletgebruik kinderen versus papa en mama

Niet alleen kinderen, ook volwassenen kunnen er wat van. Ook dat is vast geen nieuws voor je. Hoeveel schermtijd geven we onszelf eigenlijk? Volgens het eerder genoemde onderzoek kijken we – schrik niet – gemiddeld anderhalf uur tv per dag. Ook kijken we ongeveer een uur op onze telefoon. Bovendien besteden we gemiddeld nog een uur achter onze laptop en pc. Oftewel; misschien moeten we niet alleen het mediagebruik van onze kinderen proberen te beperken…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven