Tafel schilderen; samen met zoonlief de handen uit de mouwen

Ik ben nogal wispelturig als het gaat over mijn interieur en de inrichting in huis. Ik hou ervan om zo nu en dan wat anders te proberen en als ik ergens op uitgekeken ben dan krijgt het een tweede leven. Bij ons óf bij een ander 😉 . Dit keer ging ik -samen met zoonlief- de tafel schilderen. Onze mooie robuuste eettafel. Best even spannend!

Waarom de tafel schilderen?

Om meerdere redenen:

  • Mijn hoofd leeg maken
  • De eettafel veranderen van look (duhuh)
  • Zoon uitdagen in een project

Afgelopen weekend had ik het hard nodig om even de handen uit de mouwen te steken. Doordat mijn vader zo ziek is merk ik dat ik met mijn hoofd continu bij hem ben. Niet erg -en zeker niet onlogisch- maar het maakt het werken wel lastig. Ik bemerk dat ik de concentratie heb van een vuurvlieg. Voor ik het weet ben ik weer afgeleid en een artikel schrijven duurt dan ook uren.

Vandaar ook dat ik dit weekend heel graag aan de slag wilde. Met mijn handen en niet met mijn hoofd. *Ping*, het idee was zo geboren, de tafel schilderen. Samen met zoon die ik op die manier van het gamen af wist te houden. Iets met twee vliegen in één klap.

oude fabriekslampen net niet

De oude eettafel

We hebben onze eettafel al wat jaartjes. Destijds gekocht bij Sandra en haar bedrijf Goed in Stijl. Momenteel verkoopt ze daar ‘alleen’ deurknoppen en kapstokken haakjes en dergelijk, maar jaren terug maakte ze dus ook hele tafels en knapte ze allerlei meubels op. Ik was destijds direct verliefd op deze robuuste eettafel. De tafel heeft een houten onderstel en een tafelblad gemaakt van allerlei stukken hout. Toen we de tafel kochten was deze in allerlei tinten grijs en wit geschilderd. Super mooi.

Waarom dan toch de tafel schilderen?

Daar kan ik redelijk kort over zijn. In de loop der jaren hebben de kinderen hun sporen achtergelaten op de tafel. Vlekken, krassen in de verf, penstrepen en ga zo maar door. Daarnaast ben ik blijkbaar toe aan meer rust in mijn hoofd en mijn interieur. Ik wil het graag strakker en minder druk. Al die tinten grijs was ik dan ook een beetje beu en daarom heb ik besloten de tafel te schilderen in de kleur wit.

sikkens zijdeglans wit

Ik heb gekozen voor witte verf van Sikkens in zijdeglans. Ook al is hoogglans vaak wat sterker en beter bestand tegen krassen, ik had meer zin in een zijdeglans look. Deze verf zou de meest sterke variant moeten zijn die er is, dus ik hoop dat dat goed komt in het dagelijkse gebruik. We zullen zien!

tafel schilderen

Eerst schuren en dan de tafel schilderen

Hoe irritant ook, tegenwoordig hou ik me redelijk netjes aan de ‘regels’. Ook al wil puberzoon het liefst direct aan de slag met de kwast, als ik de muis tevoorschijn tover waarmee eerst geschuurd moet worden krijgt hij ook een glimlach op zijn gezicht. Die wil hij ook wel proberen!

Het gebruikte materiaal:

  • Muis om tafel licht op te schuren
  • Witte verf van Sikkens
  • Kwast
  • Roller geschikt voor lakverf
  • Verfbakje

Voor ik het weet heeft hij de tafel geschuurd. En daarna wil hij aan de slag met de witte verf. Eerst even de tafel afstoffen en dan kranten onder de tafel zodat eventuele verfdruppels opgevangen worden en dan gaan we samen aan de slag.

Tip Als je zelf ook aan de slag gaat zorg er dan voor dat je in ieder geval de juiste materialen hebt met een kwast waarbij de haren niet zomaar loslaten. Heel vervelend namelijk als je die iedere keer uit je schilderwerk moet plukken.

Lees ook: 10x toffe opberg ideeën woonkamer

Aan de slag

We starten met de kwast om alle naden tussen de verschillende stukken hout van het blad goed wit te kunnen maken. Daarna direct met de roller er overheen. Zo krijg je het mooiste resultaat. Je kan de verf met de roller mooi verdelen over het hout en eventuele dikke strepen vef van de kwast beter uitsmeren.

Daarnaast krijg je met een kwast sowieso sneller strepen in de verf en met een roller trek je het mooi glad. In eerste instantie lijkt het of je met een roller de verf een beetje uit elkaar drijft, maar de verf trekt zichzelf mooi regelmatig bij het opdrogen.

Binnen no-time zijn we klaar met de tafel schilderen en hebben we een wit tafelblad op onze eettafel in plaats van een tafelblad met verschillende tinten. De witte verf dekt overigens uitstekend, ook op de donkergrijze stukken, dus wat dat betreft ben ik heel tevreden over de verf. De 12 m² die er op de pot staat die klopt echter van geen kanten wat mij betreft.

tafeltje schilderen

Naast dit eettafel blad (ongeveer 3 m²) heeft Lotte er ook een tafeltje mee geschilderd – want toen ze ons bezig zag wilde zij uiteraard ook wat doen, maar ik denk dat we maximaal 5 m² bij elkaar hebben geschilderd. Er zit nu nog een klein beetje verf in de pot, maar niet veel.

Het tafeltje van Lotte moet nog een keertje, want daar lopen her en der wat druppels over de poten 😛 . Tja, ik kan maar op één plek tegelijk zijn hè.

eettafel schilderen

Het resultaat van de geschilderde tafel

Ik ben echt mega blij met het resultaat. De verf heeft een perfecte dekking die je eigenlijk pas echt goed ziet als de tafel helemaal droog is. (Na 2 uur stofdroog en na 8 uur overschilderbaar). Een tweede keer de tafel schilderen is ook echt niet nodig.

Twijfel jij zelf wel eens of je een bepaald meubelstuk een andere kleur zal geven als je er een beetje op uitgekeken bent? Ik vind het zelf echt de moeite waard. Zo moeilijk is dat schilderen helemaal niet en je hebt per direct een heel andere uitstraling. Nu nog een andere lamp boven de eettafel maken in plaats van deze oude fabriekslamp en ik ben weer tevreden.

Ik ben benieuwd wat jij vindt van het resultaat en of dat je zoiets zelf ook aandurft? Wat heb jij veranderd in je huis door te schilderen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven