Wist je dat menstrueren niet alleen gruwelijk vervelend is, maar dat het ook gevaarlijk kán zijn? Tamponziekte, ook wel toxische shock genoemd, komt nog steeds wel eens voor. Erg genoeg is er pas geleden nog een meisje aan overleden in België. In dit blog lees je wat het is, en wat de oorzaken zijn. En uiteraard ook hoe het voorkomen kan worden! Lees jezelf even in, en als je een dochter hebt die al zover is, leg haar dan duidelijk uit hoe ze haar tampons moet gebruiken.
Toxische shock of tamponziekte is geen onderwerp om luchtig over te doen. Hoewel het gelukkig niet vaak voorkomt, kan het een dodelijke afloop hebben. Terwijl het, als het door verkeerd tampongebruik komt, gemakkelijk voorkomen kan worden.
Menstrueren móet je leren
Oké, het menstrueren zelf hoef je niet te leren. Dat komt bij de meeste meisjes vanzelf. Maar hoe we ermee om moeten gaan… Daarvoor is een cursus van mama toch wel prettig. Veel jonge meiden vinden het niet fijn om meteen met tampons te beginnen. Dat hangt misschien ook een beetje af van de leeftijd.
Toch breekt voor veel meiden vroeg of laat het moment aan waarop ze besluiten tampons te gaan gebruiken. Bespreek in ieder geval samen welke mogelijkheden er allemaal zijn. Maandverband kennen we allemaal wel, maar wist je dat er bijvoorbeeld ook menstruatiecups bestaan?
In principe is het gebruik van tampons veel voorkomend en gaat het in de meeste gevallen goed, tenzij je allergisch bent voor de chemische stoffen die erin zitten. Maar één ding is heel belangrijk. Je moet ze wel op de juiste manier gebruiken. Verschoon een tampon altijd op tijd. Anders loop je het risico op tamponziekte of toxische shock, en dat is echt niet niks.
Tamponziekte of toxische shock: wat is dat?
Tamponziekte wordt ook wel toxische shock genoemd. Er zijn meerdere manieren waarop je het kan oplopen, waardoor bijvoorbeeld ook mannen het kunnen krijgen. In dat geval is er vaak een beschadiging aan de slijmvliezen en de huid. Ongeveer de helft van de gevallen wordt echter veroorzaakt door het te lang dragen van dezelfde tampon, waardoor het ook tamponziekte wordt genoemd.
Wat is de oorzaak van tamponziekte?
Als je een tampon te lang draagt, kan de bacterie stafylococcus aureus ervoor zorgen dat je een infectie krijgt. Giftige stoffen komen dan in je bloed, waardoor je direct erg ziek wordt. Hieronder lees je meer over de symptomen waaraan je de ziekte kan herkennen. Dat laatste is overigens niet zo eenvoudig, want je zou het zomaar kunnen verwarren met een griep.
De symptomen van toxische shock
Een toxische shock ofwel tamponziekte in dit geval, kan je herkennen aan de volgende symptomen. Ze zijn duidelijk anders en heviger dan ‘gewone’ menstruatieklachten. De symptomen treden op zodra je bloed besmet is door toxische stoffen.
- extreme vermoeidheid
- (hoge) koorts, zo’n 39 of 40 graden
- diarree
- keelpijn
- hoofdpijn
- spierpijn
- overgeven
- duizeligheid, soms zelfs flauwvallen
- extreme bloeddrukdaling
Het laatst genoemde symptoom zorgt ervoor dat het lichaam uiteindelijk in shock kan raken.
Wat moet je doen als je denkt dat je tamponziekte hebt?
Herken je symptomen en maak je je zorgen? En draag je op dat moment een tampon? Verwijder die dan, ten eerste, onmiddellijk. Neem vervolgens direct contact op met de huisarts. Bij tamponziekte of toxische shock is het van levensbelang dat artsen er zo snel mogelijk bij zijn. Behandelingen zijn er, maar die moeten wel zo snel mogelijk gestart worden.
Voorkomen is beter dan genezen
Natuurlijk is het het allerbeste om tamponziekte te voorkomen en dat kan, in tegenstelling tot andere vormen van toxische shock, heel gemakkelijk. Houd een tampon nooit te lang in! Maar wat is eigenlijk te lang?
Heb jij de bijsluiter van je tampons wel eens doorgelezen? Die is er echt. Maar hoeveel vrouwen lezen wat daar op staat? Laat staan tienermeiden, die echt wel wat beters te doen hebben! FYI: er staat op dat je een tampon ongeveer iedere 4 tot 5 uur moet verwisselen.
Verschoon je tampon regelmatig!
Iedere 4 tot 5 uur je tampon verwisselen is prima, hiermee voorkom je tamponziekte of toxische shock. En tijdens de zwaardere dagen voel je tegen die tijd vaak zelf ook wel dat het tijd wordt. Maar op lichtere dagen, of als je sowieso niet zo’n heftige menstruatie hebt (mazzelaar!) kan je het soms nog wel eens vergeten.
Hanteer in ieder geval de vaste regel: als er beweging in zit wordt het tijd voor een schone tampon. Trek even zachtjes aan het touwtje. Komt de tampon dan van zijn plaats, dan wordt het tijd voor een nieuwe.
Wil je graag van die chemische stoffen af? Dan kan ik je adviseren je eens te verdiepen in biologisch maandverband en tampons. Heb jij extreem veel last van je menstruatie? Wees alert: je zou endometriose kunnen hebben.