Tandartsfobie: tips voor iedereen die bang is voor de tandarts

Mijn lichtjes trillende handen zijn klam. En ook onder mijn oksels begin ik nattigheid te voelen. Mijn mond daarentegen, die is kurkdroog. Nee, ik heb geen sollicitatiegesprek. En ik ga zo ook niet voor de eerste keer mijn nieuwe schoonouders ontmoeten. Nee, degene die ik zo de hand ga schudden is niet mijn vriend – en zal dat ook nooit worden. Terwijl het best een aardige man is. Maar als ik een keus had zou ik er nóóit meer langs gaan. Heb je het al geraden? Het is weer tijd voor de tandartscontrole. Lang leve mijn tandartsfobie. Heb jij ook meer dan een hekel om naar de tandarts te gaan? Lees dan vooral nog even door.

Lees ook: Pikzwarte tandpasta voor stralend witte tanden; werkt dat?

Tandartsfobie; even de tanden op elkaar

Voor sommige mensen stelt een bezoekje aan de tandarts niets voor.  Maar er zijn ook een heleboel mensen net als ik. Die moeten er, vóór iedere controle, echt een tandje bij doen. Om überhaupt in die stoel terecht te komen. Want iedere vezel in mijn lichaam wil maar één ding: zo snel mogelijk de wachtkamer uit. De schrapende geluiden die uit de behandelkamer komen helpen ook niet echt bij mijn gemoedstoestand. Over een paar ogenblikken zit ik daar. En worden míjn tanden geschraapt.

Ik ben niet de enige die de tanden op elkaar moet houden voor een tandartsbezoek. Sterker nog, blijkbaar is het al heel wat dat ik nog ga. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat maar liefst 800.000 Nederlanders door hun tandartsfobie gewoon helemaal niet meer gaan! De makkelijkste weg – maar niet voor je gebit.

Hebt u nog een gaatje?

Naar de tandarts gaan doet niemand voor de lol. Maar wat als je ooit zo’n vervelende ervaring hebt gehad dat er sprake is van een tandarts trauma? Of als je gewoon (zonder directe reden) bang voor de tandarts bent? Dan vraagt het heel wat zelfdiscipline om toch weer die afspraak te maken. Een tandartsfobie kan de gezondheid van je mond behoorlijk in gevaar brengen.

Vroeger waren er waarschijnlijk nog veel meer mensen met een tandartsfobie. Omdat behandelingen nu eenmaal minder ontwikkeld waren dan anno 2017. Wist je dat tegenwoordig 98% van de behandelingen pijnloos uitgevoerd kan worden?

tandartsfobie

Tandartsfobie: wat doe je er aan?

Ondanks dat pijn dus eigenlijk zelden hoeft voor te komen in die tandartsstoel, zegt 40% van de Nederlandse volwassenen dat ze bang voor de tandarts zijn. Hoor jij ook bij die groep? Dan kan je iets aan die tandartsfobie doen. Lees onderstaande tips maar eens door.

 • Bespreek je angst met je tandarts. Die kan je geruststellen en eventueel extra tijd voor je nemen. Vergeet niet dat je echt niet zijn of haar eerste nerveuze patiënt bent.
 • Ben je bang voor pijn? Vraag dan standaard om een verdoving bij ingrepen. En bedenk dat bij uitstel (of afstel) van een behandeling, de pijn je uiteindelijk wel weer inhaalt. En dan is ‘ie vaak nog een stuk erger.
 • Ontspannings- en ademhalingsoefeningen kunnen helpen. Ook andere afleiding, zoals een muziekje, kan baat hebben. En misschien vindt je tandarts dat ook wel gezellig 😉
 • Het vertrouwen tussen jou en je tandarts is ontzettend belangrijk. Zeker als je het gevoel wil hebben dat jouw angst serieus genomen wordt. Ben je over je huidige tandarts eigenlijk niet zo tevreden, dan kan je gewoon op zoek naar een ander. Wist je dat er zelfs een netwerk van Lieve Tandartsen bestaat?

De Lieve Tandarts

De lieve tandarts is niet zomaar een prins uit een sprookje. Het is een keurmerk. Een netwerk van allemaal tandartsen, die door hun ‘lieve’ zorg dat keurmerk verdiend hebben. Waar een tandarts allemaal aan moet voldoen om een Lieve Tandarts te worden? De praktijk moet onder andere de klant op een persoonlijke en vriendelijke manier ontvangen. Het behandelplan wordt vooraf goed doorgesproken. Ook neemt je tandarts de tijd voor uitleg tijdens de behandeling.

DeLieveTandarts.nl is een platform dat helpt bij het zoeken naar een gecertificeerde Lieve Tandarts bij jou in de buurt. Zo kan je gebit, ook als je bang voor de tandarts bent, toch de zorg krijgen die nodig is.

tandartsfobie kind

Angst voor de tandarts bij kinderen

Bij kids komt een tandartsfobie tegenwoordig een stuk minder vaak voor dan vroeger. Omdat we beter voor onze mond zorgen, en een ingreep dus minder vaak nodig is. En als er toch wat moet gebeuren, is de behandeling meestal pijnloos. Is jouw kind toch bang voor de tandarts? Dan kan je ook daar wat aan proberen te doen.

 • Neem je kind zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts. Hoe jonger ze het oppikken, hoe kleiner de kans op angst.
 • Ga bij jongere kinderen mee naar de tandarts. Worden ze wat ouder, laat ze dan eens zelf gaan. Is goed voor het zelfvertrouwen.
 • Ben je zelf bang voor de tandarts? Laat de kinderen dan vooral niet bij jouw controle of behandeling aanwezig te zijn. Probeer de angst ook niet aan hen te laten merken. Kinderen nemen dat soort gedrag namelijk snel over. Want als papa of mama iets eng vinden moet het toch wel heel erg zijn?
 • Zit er vooruitgang in de tandarts bezoeken? Dan kan een kleine beloning ook geen kwaad. Als er maar niet te veel suiker in zit he 😉

Lees ook: Zo krijg je je peuter aan het ’tandjes poetsen’

Verzekerd van goede mondzorg

Afgezien van dat je bang voor de tandarts bent, is er nog één reden waarom mensen zorg mijden. Het prijskaartje. Een tandartsbezoek, al gaat het om een simpele controle, is niet goedkoop. Problemen in je mond? Zorg dan dat je goed verzekerd bent voor mondzorg. Je zorgverzekering vergelijken is dan ook geen overbodige luxe. Dat deed Jolinda bijvoorbeeld ook toen haar zoon aan een beugel moest om de kosten van een beugel zoveel mogelijk te beperken.

Ook zonder het meest uitgebreide pakket kan iedereen in Nederland naar de tandarts. Eventueel kan je zelfs je eigen risico gespreid betalen om zo alle medische zorg te krijgen die je nodig hebt. Maar het blijft een duur grapje, die tandarts. En het vergelijken van verzekeringen mag dan net zo min een pretje zijn als een tandartsbezoek; het is zeker de moeite waard.

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#broodopdeplank[/button]

2 gedachten over “Tandartsfobie: tips voor iedereen die bang is voor de tandarts”

 1. Avatar foto
  Vincent Rondwijk

  Bedankt voor het delen van de tandartstips. Ik ben in het verleden ook erg bang geweest voor de tandarts, maar heb hier inmiddels geen last meer van. Ik geloof ook dat het belangrijk is om je angsten bespreekbaar te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven