Tanden poetsen met charcoal; wat kan je verwachten?

Het is al jaren geleden dat ik het voor het eerst uitprobeerde, mijn tanden poetsen met charcoal. Een raar goedje als je normaal gesproken gewend bent om alleen maar gewone tandpasta te gebruiken. Nu wilde ik graag wat wittere tanden, vandaar dat ik destijds een review deed over het poetsen met actieve kool om mijn tanden wat witter te maken. Want tja, wie wil nou geen stralende gezonde tanden? Ik wel, maar liefst zonder al teveel moeite, zo ben ik dan ook wel weer 😉 .

tanden poetsen met charcoal
Stockfoto van vrouw die tanden poetst met actieve kool door A-photographyy

Je tanden poetsen met charcoal, wat doet dat?

Mijn ervaringen destijds waren zeker positief. Alhoewel je er ook wel echt even aan moet wennen, dat is een feit. Het is niet alleen vreemd om je tanden te poetsen met charcoal omdat het een korrelig goedje is. De kleur is ook even wennen. Het voelt toch een beetje vreemd om zwart spul in je mond te zien, haha.

Maar buiten het feit dat het even wennen is, is het thuis tanden bleken op deze manier wel een eitje. Je poetst gewoon je tanden zoals je zelf gewend bent, maar dan met charcoal in plaats van met een gewone tandpasta. En daarmee worden je tanden automatisch al wat witter.

Wat is charcoal?

Allereerst is het misschien even goed om te weten wat charcoal nu precies is. Charcoal, ook wel activated charcoal of actieve kool genoemd is een zwart poeder dat 100% natuurlijk is. Het is dubbel gefilterd houtskool poeder met een hele lage schuurwaarde. Die lage schuurwaarde maakt dat het veilig is voor gebruik en zorgt tegelijk voor een natuurlijke manier van tanden bleken die je eenvoudig van huis uit kan doen.

Er wordt overigens wel vaker naar natuurlijke producten gegrepen voor wittere tanden. Ook producten zoals sinaasappelschil en citroen worden wel eens genoemd. Zelf ben ik (zeker van de laatste) wel een beetje huiverig omdat we allemaal wel weten dat zuren ook echt je tanden aan kunnen tasten. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten als je je tanden wat minder geel wil laten lijken.

Kan je charcoal veilig gebruiken met tanden poetsen?

Je tanden poetsen met charcoal is een mooi alternatief voor het gebruik van eventuele fruitzuren. Je gebruikt door de actieve kool geen zuren en zolang het percentage actieve kool niet te hoog ligt (rond de 1%) compleet veilig om te gebruiken. Gebruik je een sterkere concentratie dan zal dat ook je tandglazuur aan kunnen tasten. Belangrijk om dat te weten dus. Weet je hoe je kan herkennen dat de concentratie niet te hoog is? Kijk naar de ingrediëntenlijst. Hoe verder achteraan het ingrediënt staat op de ingrediëntenlijst, hoe lager de concentratie ervan is. Staat de houtskool dus redelijk ver achteraan dan weet je dat je veilig zit met het percentage.

En denk niet dat je je gewone tandpasta niet meer kan gebruiken, want voor deze lifehacks heb je ook tandpasta nodig 😉 .

Wat kan je verwachten van het gebruik van Charcoal?

Ga je je tanden poetsen met charcoal dan kan je zeker verwachten dat je tanden wat witter worden. Denk niet dat je je tanden zover kan bleken met charcoal dat je zo’n tandpasta smile krijgt die je in reclames en films ziet. Dat is niet realistisch. Niet alleen als verwachting van het gebruik van charcoal, en ook niet van andere middeltjes.

Wel is het zo dat je de donkere aanslag van koffie, thee of rode wijn weggepoetst krijgt met charcoal, dus resultaat is er zeker bij het tanden poetsen.

Heb jij het al eens geprobeerd?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven