Tandenpoetsen peuter; de betere tips voor peuters met een eigen willetje

Wat een feest, we mogen weer tandjes poetsen. Hebben jullie ook weleens dat het tandenpoetsen van de peuter leidt tot een tandenpoetsdrama van formaat ? Echt een feestje vind ik dat. Het is niet altijd een probleem hoor, vooral in het begin was het juist leuk en interessant. Maar tegenwoordig is het maar net hoe zijn pet staat. Staat die pet niet goed dan kan ik het prettig tandenpoetsen peuter wel vergeten!

tandenpoetsen peuter

Tandenpoetsen peuter; alles komt uit de kast!

Nu Noud bijna drie jaar is hebben we genoeg tandjes om te poetsen. Van alles heb ik al bedacht. Liedjes zingen, het hem zelf laten doen, de beer zijn tandjes poetsen, in de spiegel kijken. Of proberen wie er het langst aaaaaaaaaaa kan zeggen, dat ook! We zijn inmiddels zover dat hij wil dat ik eerst de tandjes van zijn auto’s poets(?). Leuk en aardig allemaal, maar als we overgaan op zijn gebit is het wel ineens minder grappig. Mijn laatste redmiddel is de electrische tandenborstel. Verder heb ik geen trucjes meer over.

Lees ook: De tandenfee komt op bezoek vannacht

Hoe vaak moet je de tanden van je peuter poetsen?

Je begint met het tandenpoetsen bij je peuter als de eerste tandjes doorkomen. Rond de leeftijd van twee jaar moet je de tandjes van je peuter eigenlijk al twee keer per dag poetsen. Dat haal ik dus al niet, ’s ochtends laat ik het hem vaak zelf doen en ’s avonds doen we het allebei een beetje. Beter zou het zijn als ik het poetsen in de avond helemaal voor mijn rekening zou nemen, maar dat wil meneer natuurlijk niet.

Het is niet erg als het niet meteen helemaal perfect gaat, de tandpasta in de mond is al erg belangrijk. Daar ben ik dan wel weer blij mee. De fluoride in tandpasta zorgt namelijk voor verdere uitharding van het glazuur van de pas doorgekomen tanden en kiezen. Dat fluoride daarnaast slechte eigenschappen heeft, daar komen we binnenkort nog even op terug, maar verdere verharding is in ieder geval bewezen.

Geschikte tandenborstel voor peuters

En wat is nu een geschikte tandenborstel? Voor een peuter of kleuter heb je speciale kleine borstels met zachte haartjes en dus ook al elektrische varianten. Al is het wel goed om kinderen ook met de hand te leren poetsen, een electrische tandenborstel is zeker goed om te gebruiken. Wist je trouwens dat er ook leuke apps zijn voor het tanden poetsen? Deze heb ik zelf nog niet gebruikt bij het tandenpoetsen peuter, maar ongetwijfeld gaat dat nog eens gebeuren.

Lees ook: 13 tips voor gezonde tanden en een gezond eetpatroon voor je kinderen

Tandenpoetsen peuter met de juiste tandpasta

Thuis poetsen we de tanden van peuter met peutertandpasta. Natuurlijk 😉 . Eentje waar Woezel en Pip op staan. En hij is gek op Woezel en Pip. Alleen de tube is verder wel roze. Ja, je voelt de bui al hangen. Dat is voor meisjes mammaaaaaa, gekkie! Ik ben toch al een grote jongen! ZUCHT. Nou goed, na een flinke discussie is dat argument ook van de baan en als hij zijn kiezen niet strak op elkaar houd, kunnen we beginnen met poetsen.

Peutertandpasta is geschikt voor kinderen tot 5 jaar. Deze bevat minder fluoride dan tandpasta voor volwassenen waardoor het ‘geen kwaad’ kan als het doorgeslikt wordt. En voor je het weet is het dan al tijd voor een eerste tandartsbezoek. Volgende week mag Noud ook voor de eerste keer in de grote stoel. Al eerder ging hij met ons mee maar nu wordt er ook naar zijn tandjes gekeken.

Tandenpoetsen peuter en naar de tandarts

De vorige keer vertelde de assistente al hoe een dergelijke eerste controle gaat. Spelenderwijs word er in het mondje gekeken en dan voornamelijk naar de ontwikkeling van het gebit. Daarbij wordt dan het spiegeltje even gebruikt en geven ze verdere adviezen en voorlichting.

Bang voor de tandarts?

Een angst voor de tandarts zit er van nature niet in. Dit wordt met name overbracht door signalen wanneer je bijvoorbeeld zelf wat bang bent. Tot nu toe kijkt Noud uit naar zijn eerste bezoekje Liggen in de grote stoel, met een grote lamp, een mooie poster om naar te kijken en een spiegeltje om in te lachen. En omdat hij dan zo’n grote jongen is geweest, mag hij ook nog een mooie stuiterbal uitzoeken. Mama ook weer blij.

Tips om het tandenpoetsen peuter makkelijker te maken

Ik zet de tips nog even op een rijtje voor als jij ook zo’n peuter in huis hebt met een eigen willetje:

 1. Laat je peuter zelf meepoetsen
 2. Verzin zelf een leuk tandenpoets liedje wat je iedere keer zingt
 3. Een fijne electrische tandenborstel vinden ze ook vaak leuk, liefst nog met een tekenfilm held erop!
 4. Bij de Oral B Disney Magic timer zit bijvoorbeeld ook een tandenpoetsapp
 5. Vertel een verhaaltje tijdens het tandenpoetsen
 6. Zorg ervoor dat je peuter niet te moe is
 7. Spreek met je peuter af dat jij zijn tanden poetsen en dat hij of zij daarna jouw tanden mag poetsen, ook leuk!
 8. Probeer bij het tandenpoetsen peuter je kleintje af te leiden door er een spelletje van te maken. Doe bijvoorbeeld samen alle dierengeluiden na, en vergeet vooral ook niet de leeuw mee te nemen. Mondje lekker wijd open zodat je er goed bij kan!

Napoetsen tot 10 jaar!

Tot een jaar of tien is het belangrijk te helpen met napoetsen. De motoriek om goed zelf te poetsen is er dan namelijk nog niet. En de wil waarschijnlijk evenmin 😛 .

Lees ook: Kaaskiezen bij je kind. Wat zijn het en wat kan je er aan doen?

Is het tandenpoetsen bij jouw peuter ook zo’n uitdaging? Of heb je nog andere tips voor ons? Laat het me zeker even weten in een reactie hieronder!

1 gedachte over “Tandenpoetsen peuter; de betere tips voor peuters met een eigen willetje”

 1. Avatar foto
  Marie de Jonge

  Mijn zoon is ook geen fan van de tandarts en wil niet graag mee. Gelukkig poetst hij goed en heb ik hem dit ook al van jongs af aan geleerd. Er zijn inderdaad veel manieren om het tandenpoetsen leuker te maken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven