Duurzaam je tanden poetsen met een tandpasta tablet

Duurzaam je tanden poetsen met een tandpasta tablet. Hoe zit dat? Wat is hier duurzaam aan en hoe werkt het tanden poetsen met zo’n tabletje eigenlijk? Wij zijn hier thuis inmiddels een aantal weken verder met het testen van de tabletjes van Choose om te kijken wat we ervan vinden. Ben je nieuwsgierig? Lees dan mijn review van deze tandpasta tabletten, wie weet is het ook iets voor jullie thuis?

duurzamer je tanden poetsen met tandpasta tabletjes en bamboe tandenborstel

Tandpasta tablet in plaats van tandpasta uit een tube. Waarom zou je?

Zoals jullie inmiddels wel weten ben ik altijd in voor het verduurzamen van onze gewoontes en het zoeken naar milieuvriendelijke oplossingen of producten. Niet ten koste van alles, want ik hou ook van een bepaalde vorm van luxe en gemak, maar als er producten zijn die het leven wat milieuvriendelijker maken dan ben ik al snel in een voor testronde. Zo ook deze keer met een tandpasta tablet van Choose.

Waarom een tandpasta tabletje?

Er zijn een aantal redenen waarom de keuze voor een tabletje om je tanden mee te poetsen een slimme keuze is. Hieronder som ik ze even kort voor je op om er naderhand verder op in te gaan:

  1. Een tandpasta tablet is duurzamer dan tandpasta uit de tube
  2. Makkelijk om mee te nemen als je op vakantie gaat
  3. Minder snel een knoeiboel met kinderen
  4. Altijd de juiste hoeveelheid tandpasta in plaats van overdreven klodders op je tandenborstel

1. Duurzamer dan tandpasta in een tube

De tandpasta in tabletvorm bespaart op plastic ten opzichte van de standaard tandpasta tubes. Je hebt niet iedere keer een tube bij je afval, maar schaft eenmalig een bamboe refill potje aan dat je iedere keer weer kan bijvullen met nieuwe tabletjes. Mocht je het refill potje uiteindelijk toch niet meer (willen) gebruiken dan is het volledig composteerbaar.

2. Makkelijker meenemen op vakantie

Ik weet niet of iemand van jullie wel eens een tube tandpasta heeft gehad die lekte? Bijvoorbeeld doordat er iets zwaars op stond van de andere bagage, of doordat de tube onder teveel druk kwam te staan vanwege de hoogte? Nou ik wel. Dramatisch kan ik je wel vertellen! Met de tandpasta tablet in een bamboe potje heb je daar geen last meer van.

Daarnaast vind ik het een musthave als je fan bent van duurzaam reizen.

3. Een tablet is ook voor kinderen handiger dan een tube

Tuurlijk is een tandpasta tube leuk voor kinderen. Even extra hard erin knijpen bijvoorbeeld. Lachen joh! Of met wat tandpasta resten aan de zijkant toch de dop erop draaien. Snap je wat ik bedoel? Het zal niet de eerste keer zijn dat we hier een totaal besmeerde tube hebben liggen. Toegegeven, nu de kinderen groter zijn komt het minder snel voor, dan toen ze als peuter hun tanden poetsten. Maar ik heb in het verleden wat keren die tube en dop schoon moeten maken.

4. Niet onbelangrijk: met een tandpasta tablet heb je altijd de juiste hoeveelheid

Eigenlijk heb je van tandpasta uit de tube maar de hoeveelheid van een ‘erwtje’ nodig. Toch gebeurt het meer dan eens dat de hele tandenbortel voorzien wordt van tandpasta. Dit is niet alleen onnodig, maar ook nog eens niet duurzaam én niet goed voor je als je (of je kind) het ook nog eens doorslikt. Een tandpasta tablet heeft altijd de juiste hoeveelheid, hier kan je je niet in vergissen.

tandpasta tablet om milieuvriendelijker je tanden te poetsen

Je leest meer informatie over Choose tandpasta hier

Hoe bevalt het gebruik van een tablet tandpasta in plaats van tube na een aantal weken?

Goed. Ik heb er wel een aantal dagen aan moeten wennen, maar inmiddels kan ik zeggen dat ik helemaal om ben. Ik hoef geen vloeibare tandpasta meer en de tube is voor mij overbodig geworden.

Hoe gebruik je de tablet?

Het is heel simpel. Je pakt een tabletje uit het bamboe potje en stopt deze in je mond. Even op kauwen, je tandenborstel terwijl nat maken en poetsen maar. Je poetst gewoon hetzelfde als dat je altijd doet.

De tabletten voelen wat zacht aan als je ze in je mond stopt en schuimen iets minder dan ik van tandpasta uit de tube gewend ben. Dat is dan ook even wennen want op een of andere manier hebben we altijd het idee dat veel schuim beter zou zijn. Maar dat is niet zo. Na een weekje tandenpoetsen met tandpasta in tabletvorm ben ik er echter aan gewend en is het helemaal prima.

Wat vindt de rest van mijn gezin ervan?

Lotte en Luc zijn ook helemaal om en vinden het beiden prima om deze tandpasta tabletten te gebruiken. Sterker nog, Lotte geeft heel duidelijk aan dat ze het eigenlijk fijner vindt dat vloeibare tandpasta.

Frank is nog niet zo heel erg enthousiast. Waarom? Ik denk dat het komt doordat hij graag veel schuim in zijn mond heeft bij het poetsen. Daarnaast is hij nu eenmaal een type dat niet graag veranderd 😉 . Het zal dan ook wel even duren voordat hij helemaal om is, maar ik geef nog niet op, haha.

De tandpasta van Choose in tabletvorm

Ook al kende ik het nog niet, tandpasta tabletjes zijn er van verschillende merken. Ik heb alleen ervaring met de tandpasta tabletten van Choose die zijn ontwikkeld door tandartsen met behulp van natuurlijke essentiële oliën en fluoride om tandbederf te voorkomen.

Dit zero waste product bevat weliswaar fluoride tegen tandbederf (waar de meningen nog wel eens over kunnen verschillen hoe goed dit nu voor je is), maar is verder vrij van onnodige chemische stoffen. De tabletten zijn verder 100% vegan, dierproefvrij en volledig vrij van Microplastics. Daar wordt de tandenfee ook blij van toch? Daarnaast liggen de tabletjes inmiddels in 35 tandartspraktijken in Nederland.

Volgens tandartsen is een natuurlijk voorkomend mineraal zoals fluoride essentieel om het tandglazuur te versterken en je gebit te beschermen tegen gaatjes. Om die reden bevat de natuurlijke tandpasta van Choose wel fluoride, maar geen onnodige chemische stoffen. Zo voorkom je tandbederf, zonder concessies te doen aan je gezondheid.

Dus niet alleen de manier waarop de tandpasta verspreid wordt (in tablet vorm) is duurzaam, maar het product zelf ook. Daarnaast zijn de tabletten van Choose zoals hierboven aangegeven vegan. Een gezond gebit is natuurlijk belangrijk, maar als dat ook kan zonder dierenleed dan is dat natuurlijk helemaal een pré.

Refills in een zakje

Zijn je tabletjes op, dan bestel je heel eenvoudig een refill zakje om je bamboe doosje weer aan te vullen. Zo is er voor ieder volgend gebruik wéér minder afval. En wil je het helemaal handig hebben dan kan je een automatisch abonnement afsluiten waarbij de refills automatisch verzonden worden.

Niet alleen heel handig omdat je er dan niet meer aan hoeft te denken, maar je steunt er ook nog eens kansarme kinderen mee in Kenia. Voor iedere abonnementslevering wordt er namelijk € 1,00 gedoneerd aan Dutch Dental Care om Keniaanse kinderen te voorzien van tandzorg. Mooi toch?!

Voor dit artikel heb ik de tabletjes van Choose gekregen om te proberen, maar dit is uiteraard niet van invloed op mijn mening en de geschreven content.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven